Ahojte, mám prosbu,môj synček má ploché nôžky,ľavú viac ako pravú. Ľavou nôžkou stúpa na celú vnútornú hranu. Pediatrička hovorí,že je to ok,ale jeho palček je vydratý od podopierania sa. Klenba sa mu krásne tvaruje,ale stúpa aj tak na celú vnútornú hranu. Doma chodí bosý. Viete mi poradiť??? Ďakujem... 🙂
Určite do doma obuj, bosy nemá chodit po rovnom a hladkom teréne. Vonku ked bude teplo, tak bosý môže behať po tráve, do piesku, v potoku.
Aspon nam toto odporučila ortopedicka
Inak, on este v jeho veku nemôže mat vytvarované chodidielka, klenba sa dvíha az do 3 rokov
@matula123 Takto male dieta este nema plochu nohu ako fyziologicku vadu. Je to normalny stav, ktory by mal pominut niekde okolo tretieho roka zivota. Ak zle naslapuje, moze mat malo posilnene kostrove svaly (ci uz trupu, brucha alebo samotnych noh), mal by sa na neho pozriet fyzioterapeut (nie ortoped) - obcas sa to stava najma ak su deti v choditkach alebo vodene za ruky pred tym, nez zacnu samostatne chodit. Fyzioterapeut Ti povie, co a ako, na co sa treba zamerat. Urcite to neries ortopedickymi topankami, papucami a podobnymi hlupostami, tie problem nevyriesia, len ho zamaskuju. Spravne chodenie a naslapovanie sa docieli spravnou stimulaciou svalov, ortopedicka obuv vsetky dolezite svaly stiahne na nohe ako do sadroveho odliatku a neumozni im poriadne sa hybat a posilnovat. Cize co najviac naboso, vonku v makkych ohybnych topankach, kotniky volne, bez opatku, dostatocne siroke pri prstoch a s nadmerkom aspon 12mm (aby mala noha pri pohybe dostatok miesta vpredu a nenarazala do spicky topanky). A ano, aj doma naboso. Nechodi stale po tom istom povrchu, mate urcite doma prahy medzi miestnostami, niekde mate mozno natiahnuty koberec, niekde dlazbu ci parkety. Noha tie povrchy vnima rovnako ako ich vnimame rukou. Mozes mu tiez po byte porozmiestnovat plysakov, silikonove formy na pecenie, kocky, jednoducho co Ta napadne. A hrajte sa spolu, ze to budete prechadzat - bude to taky treningovy koberec. Rozdiel je, ci idete po vrchu alebo po boku takejto prekazky - zakazdym obaja pouzivate rozne svaly. Dobre je aj cvicenie s loptou - udrzat ju v nohe, ale to asi tak male dieta este nedokaze. No mozete to skusat. Aj sa prehrate, aj mu pomozes. 🙂
A pre viac info ohladne vhodneho obuvania a riesenia takychto problemov mozes kuknut do tejto skupiny https://www.modrykonik.sk/group/4501/ Pokojne aj priamo tam opis svoj problem a skusenejsie baby Ta nasmeruju a poradia Ti. 🙂
@kofoluska veĺmi pekne ďakujem za rozsiahlu odpoveď. Máme všade doma tzv. filc,okrem kuchyne,tam je gumolit. Ak sa to vôbec ešte tak volá. Chodítko mal,ale ho nezaujímalo,len za ruky sa vodil,ale len tri týždne,potom už chodil sám šikulko. Aj topánočky na vonka sú podľa opisu,akurát že sú členkové,ale ďalšie čo sa kúpia už budú nízke. Hneď porozhadzujem plyšáky 😉
@matula123 Nie je za co. Hlavne ked nieco z toho pomoze. 🙂 A ked, tak skus aj toho fyzioterapeuta. 🙂 S ortopedmi nie je rec, to viem z vlastnej skusenosti. Maly ma barefoot obuv, prisli sme na kontrolu po troch mesiacoch samostatnej chodze. Chvalila ho, ako krasne chodi a beha, nijake odchylky od jej tabuliek. Az kym neuvidela, co ma na nohach. 😀 To uz bol zrazu problem, otocila o 180 stupnov a aj zabudla, ze ho chvalila. 😀
Ahoj,16mesicni děti nemají ploché nohy.Klenba jako taková se dělá okolo 3 roku.Ten palček bych řešila s ortopedem a podporovala postavení nohy chození v ortopedickych topanočkach