Ahojte, nas maly ma podla fyzioterapeutky jednu nozku plochsiu. Pri otazke ci nosit teda klembove topanky bola na vazkach..Nemate niektora podobny nabeh s dietatkom? Mam mu teda len a len klembove topanky aj papucky, alebo sa to moze upravit aj samo? Chodime uz dlhsie..Dakujem za skusenosti a nazory🙂
Veď ročne dieťa ešte nemôže mat ploche klenby(skôr ich má ploche, lebo tam má tuk). To čo je za fyzioterapeutku?🤦🏽♀️ Nikde vo svete sa nepredávajú ortopedicke topánky pre deti, len u nás, tak asi na tom niečo bude
Išla by som inej fyzio
Tiez sa priklanam k nazoru, ze blbost. Rocne deti s klenbou nepoznam
Rocne a ploche nohy??? Ved klenba sa vytvara do 3.roku.
@mareka49 isto nie v roku. Nozka sa vyvíja. Čo môžeš urobit, je: nechat chodiť naboso a potom capačky. S malým sme používali tvrdú podrážku a v 4rokoch sme museli prejsť na barefoot, lebo sa sťažoval na bolesť nôh. Lezenie na horelezeckej stene a topánky s mäkkou podrážkou a o 2 mesiace neskôr sa plochá nôžka začala krásne formovať.
@mareka49 my sme boli s malou na ortopedii okolo jedneho roka, ked zacala chodit. Doktorka zhodnotila ze klenba sa zatial vyvija spravne. Z toho usudzujem ze uz v jednom roku sa da zistit nejaka odchylka 🙂 inak nam odporucila pevnu clenkovu obuv a co najviac naboso po nerovnom terene. Ked som sa pytala na barefooty, povedala ze po prirode kludne. Tak som malej kupila aj barefooty a snazim sa ich co najviac davat, ked chodime po lese, trave, strku a tak 🙂
Nam zase ortoped povedal, ze barefoot nie, vraj je lepsie klasicke obuvanie s klenbou...tazko si vybrat, so vsetkym mas aj u odbornikov dva tabory a musis sa rozhodnut, k comu sa priklonis
Hovoriť pri ročnom dieťati o plochých nohách je tak trochu scestné. Detská noha sa ešte vyvíja a dlho bude. Žiadne “umelé” podporovanie klenby nie je dobre