Ploché nohy - barefoot verzus ortopedické vložky

17. dec 2020

Moje dieťa ma ploche nôžky. Svokrovci mi stále tlcu do hlavy že mu treba kupovať papuče s ortopedickou vložkou, tak ich aj doteraz mával. Ale čítala som že pre ploche nohy je najlepsi barefoot aby sa vytvárali svaly. Vás názor? Máte deti s plochými nohami? Ako to riešite
Viem že doma by mal byt najradšej naboso ale mame v celej kuchyni dlažbu a je z toho strašná zima tak mame všetci papuče.
A ak by mal barefoot aj na vonku nebola by mu zima v snehu keď majú tenké podrážky?

pribinak
17. dec 2020

Syn mal plochace, nosil ortop. vložky a sandále. Ale aj cvičil. Už nenosí, lebo sa mu to veľmi zlepšilo. Ale je zvyknutý na ortop. šľapky a tie nosí

ritagt
17. dec 2020

Dobrý deň. Som fyzioterapeut. Práve včera som mala dieťa s plochými nohami (ortopéd predpísal vložky). Za 4 cvičenia sa mu klenba zdvihla, "plochú nohu" má ešte v náročnejších pozíciách kde to nestíha kompenzovať. Na vašu otázku- nie som zástanca vložiek- sú dobré ako kombinácia k cvičeniu, ale určite nie náhrada alebo riešenie. Barefoot obuv je aj zimná, nie nebude mu zima. Obuv- je jedno ci je to normalna alebo barefoot by mal byt taky, ze sa vie zohnut v kazdom smere (viete ho zlomit aj dohora, do spodu, aj ho viete akokeby "vyžmýchať").

nikpa
17. dec 2020

Zimné barefoot maju napr. DD step, kupujem synovi každú zimu a som veľmi spokojná. Kvalitná, tepla obuv, hoci vyzera na nohe mohutno lebo je tam kozusina, no je to veľmi ľahká a ohybna topánka. Syn v nich chodí ako v tenkých letných teniskach, nezakopava, behá, bicykluje...

090255
17. dec 2020

Môj ma 2roky a 8 mesiacov a nosí papučky rak tie sú neni také hrozné tvrdé sú pekne ohybné a potom na von momentálne barefoot čižmy a žiadny problém s nožičkami nemá ono za mňa isto lepšie ako niake tvrdé ortopedické topánky... Jedine ak už má dieťa niaky vážny problém vtedy áno ale inak nie. Dokonca aj keď sa učil behať popri nábytku vtedy som sa pýtala 2 doktoriek a obe že naj dat len protišmykové ponožky...

jankapepe
17. dec 2020

Koľko rokov má dieťa?

beronsche
17. dec 2020

ortopedicke vlozky bez cvicenia su na nic, plochu nohu urcite nevyriesia. Tesne a tvrde topanky a la kopyta s tvarovanou stielkou urcite neobuvat! Tu pomaha cvicit, cvicit a cvicit..
Barefooty neuskodia, do tych by som urcite isla, je vsak potrebne vybrat vhodny typ - ale to vlastne pri vsetkych topankach plati. Najlepsie je spolupracovat so fyzioterapeutom. Ale napada mi este, ze si neuviedla vek dietata, pretoze do urciteho veku je plocha noha ok, vtedy fakt stacia barefooty a v lete na boso..

autor
17. dec 2020

Maly Ma 4 roky... a prosím vás aké cviky sú dobre?

beronsche
18. dec 2020

cvikov je vela, ale myslim si, ze najprv je vhodna diagnostika, aby si tie cviky mala takpovediac na mieru.. 😉 .. U nas bol napr. problem so slabymi brusnymi svalmi, diastazou, celkovo slabymi svalmi na chodidle a nohe, nespravna chodza..
Vravim, ja by som urcite zasla za fyzioterapeutom.
Inak, mozes mu vyrobit senzomotoricky koberec, ten je tiez dobry..
Nemusis sa s tym velmi piplat, ci platit za to, ide to uplne jednoducho - Ja som len prilepila na kobercek ploche kamienky, na tretiny prerezane korkove "stuple" z vina, nejake male blbosti a je to fajn. .🙂

mamicka_monika
28. jan 2021

Mali sem podobny problem so syncekom, nakoniec nam lekar v Presove odporucil ze v Bardejove je firma ktora robi topanocky presne pre spravny vyvoj noziciek deti...vrelo odporucam, nemohli sme lepsie spravit...robia len detske zdravé topanocky uz vraj nieco cez 20 rokov...syncekovi sa krasne nozka upravila....

bubusa84
8. mar 2023

@mamicka_monika prosim vas ako sa vola ta firma? Dakujem

nikasmile
8. mar 2023

.

cucoryedka
8. mar 2023

@nikpa pripajam sa k nazoru 😊 obe deti nosia DD step, pohodlne, makke, ohybne, dostatocne siroka a zaroven pevna pata ... dcera nema plochu nohu, max spoko, syn ma + ma vlozky, kt. nosi/nenosi podla pocitu (ale fakt cvicime, klenba sa dviha) a tiez max spoko ... znacne sme verni, letne, prechodne, zimne ... da sa najst 👍

bambulka1105
17. máj 2024

@mamicka_monika dobry den., prosim ako sa vola ta firma v BJ?? Maju aj inernetovu stranku? Dakujem