Ahojte maminky, lekarku mame na dovolenke a k zastupujucej lekarke pojdeme az v nutnosti. Ako sa vam prejavovala piata choroba? Uz od jula sa tocime do kolecka. Dcerka prvy julovy tyzden sopel kasel, dostala antibiotika lebo mala chytene hrdlo. Pocas brania antibiotik zateplotovala len raz-pred antibiotikami vobec. Nasledne ju vysypalo na rukach-neboli to vyrazky ale cervene flaky-nevydurene. Nasadila som fenistil a potom na rukach zmizlo objavilo sa na nohach, nasledne aj tam zmizlo a 2 tyzdne sme mali klud-boli sme aj na slniecku trosku samozrejme s opalovakom, vcera opat ruky (nie dlan) cervene flaky, dnes rano uz aj licka cervene-toto uz by mohlo byt priznakom piatej choroby. Ale nechce sa mi verit ze 3 tyzdne tahame a zmizne a znovu sa objavi, mal to niekto takto? Alebo to bude alergia ale netusim naco. Na slniecku sa chranime.
@janocka u nas to je uz treti tyzden a o 2 tyzdne ideme k moru, problem je ze dovtedy ani lekarku nemame :( ziadne ine priznaky vsak niesu len tie flaky, u vas tie flaky boli len na rucke?
Dcéra mala teraz nedávno piatu chorobu s atypickym priebehom. Skončila v nemocnici so silným zápalom kĺbov (jeden jej ostal natrvalo poškodený). Celkovo sa choroba ťahala viac ako mesiac (teplota, vyrážky, bolesti kĺbov)
@animus prislo tie priznaky neako postupne alebo naraz? U nas ziadne ine priznaky niesu len tie flaky
Mal flaky na rukach, na hrudi, aj na nohach. Ziadne ine priznaky nemal, nic mu nebolo, len flaky mal
@janocka "cestovali" tie flaky? Alebo stale boli na jednom mieste? Lebo nam sa objavia a po case zmiznu a inde objavia
Prvy prišiel zápal kĺbov a dlho nevedeli zistiť z čoho to vlastne má. Potom sa jej začali tvoriť vyrážky, najskôr len na nohách a potom sa pridali ruky a posledná tvar. S vyrážkami na tvári prišli aj teploty a vtedy jej zobrali odbery na piatu chorobu a tie vyšli pozitívne. Tie vyrážky sa jej tvorili každý deň, stále jej pribúdali nové a nové (toto obdobie kedy bola stále vyhadzana trvalo cca 2 týždne). Potom začali konečne miznúť. Nám v nemocnici vraveli že dĺžka choroby ako aj prejav závisí od imunity ale aj od infekčnej dávky ktorú dieťa dostane. Inak na vyrážky mala len fenistilove kvpaky a na kĺby lieky na zápal a bolesť. Inú liečbu nemala, žiadne antibiotiká nic len musela veľmi odpočívať
Cestovali. Vobec to nebolona jednom mieste, ani rovnakeho tvaru to nebolo. Ja som najskor myslela, ze ma alergiu na slnko - bolo to cez velku noc - dala som mu antihastiminikum, nepomohlo. Potom mi sesternica, kt. bola zhodou okolnosti u nas, povedala, ze to je 5. choroba, ze jej deti to pred par tyzdnami mali. Dovtedy som o 5. chorobe ani nepocula
@janocka a ako dlho ste museli byt v klude aby sa uz nevratili flaky?
nejak to postupne samé vymizlo za cca mesiac... v kľude syn nebol. on pokiaľ nemá 39 horúčky, nedokáže byť v kľudovom režime
Moze to byt 5. choroba. Syn to mal tiez tak, ze par dni bolflakaty, potom to preslo, potom pri fyzickej namahe sa to zas objavilo, potom zmizlo… trvalo to par tyzdnov