Piata choroba

nikol60
11. nov 2023

Pekný večer prajem mám podozrenie že moje dieťa má 5 chorobu keďže je víkend mám ísť na pohotovosť alebo počkať do pondelka

andrejka1212
11. nov 2023

@nikol60 a ako vieš že ide o piatu chorobu? Príznaky sú ako pri bežnej chrípke. Až keď dieťa po pár dňoch pôsobí ako zdravé objaví sa výsev. Liečba je symptomatická - tlmenie horúčky, na svrbenie antihistaminiká. Neviem čo čakáš, že ti povedia na pohotovosti. Nemajú na ti čo predpísať, jedine tak fenistil (ak už má vyražky).

nikol60
autor
11. nov 2023

@andrejka1212 môžem vám tu dať fotku aby ste mi poradili

anavixy
11. nov 2023

Nepotrebujes ist na pohotovost aj keby naozaj ma tu piatu, pokial ma normalny priebeh, liec symptomy (antipyretika, antihistaminika a kupel v hypermangane ak vyrazka svrbi, kludovy rezim a nechodit so kolektivu aspon tyzden), pripadne chod v pondelok k vasmu pediatrovi. Ak si nie si ista ci je to naozaj ono alebo nieco ine/vaznejsie, tak chod, ale k vasmu pediatrovi v pondelok.

ada12345
11. nov 2023

Ked budes s infekcnym dietatom, ktore nepotrebuje lekara behat po lekaroch, tak to akurat budes dalej rozsirovat. S kazdym vysevom netreba behat k lekarovi.

nikpa
11. nov 2023

@nikol60 ak je to naozaj 5.choroba, s tým netreba ísť k lekárovi a navyše je to infekčné. Ak sa ti niečo nezdá tak len telefonicky ale určite nie na pohotovosť. Zrážaj teplotu a neskôr príde výsev, na ten ti aj tak nič nedajú.

marianarem
11. nov 2023

@nikol60 Ak nebude mat nebezpecne horuckove stavy (nezrazitelne velmi vysoke teploty, apatia, dehydratacia atd.), tak urcite nie na pohotovost. Jednak tam zbytocne zaberies miesto a jednak sa nic extra nedozvies. Nehovoriac o tom, ze tam mozete chytit nieco dalsie ako bonus, bude tam kopa velmi chorych deti.