ahojte, u 6 rocnej dcerky som si vsimla na ramienku take tri bledoruzove bodky, vyzera to ako petechie a velmi som sa zlakla ze preco to ma..on je sice velmi ziva ale neviem o tom ze by sa niekdy nejak udrela alebo tak..jedno je taka ciarka a zvysne dve su bodky..nieje to vystpene je to pod kozou..ja neviem ci mam ist k lekarovi..inak jej nic nieje je vesela pobehuje..
citala som ze petechie su cervene a fialove ale ona to ma slabo ruzove ta neviem
to fakt riesis 3 bodky a chces zatazovat lekara!! (sorry tie vykricniky ale moj mozog to neberie) vsak to moze mat z hocicoho, napr. z tasky ak je skolacka, silnejsieho tahu za tricko a osuchnutie po kozi, ci nieco podobne kedy tlakom na pokozku vznikaju bezne.. nebezpečné su petechie po celom tele. ja som mala 100ky po tele ako vyhadzana som bola a dr nic neriesila len sledovat ci miznu a nerobia sa nove najma ak nie su ine priznaky
@kacena4 tak riešim lebo na nete sú len samé zle veci o Tom ..
@fiirsttiime a čo to bolo ?
Petechie môžu byť aj z väčšieho tlaku na pokožku. Čiže stačí ak sa niekde silnejšie šuchla, viac zatiahnuté pásy v autosedačke a sú na svete.
No tvrdili ze sa niekde buchol alebo moc plakal ale ani jedno z toho som neregistrovala a mal to na oboch uskach mizlo mu to až mesiac ale maly mal predtym ockovanie mmr tak ktovie
Petechie sa mojej dcére robia z tlaku na kožu. Väčšinou z pásov autosedačky v lete, keď je spotená a pásy idú cez holú kožu, viac sa nahne, potiahne a ošúcha sa jej to.... ale môže to byť aj napríklad zo školskej tašky, dokonca dcéra si raz urobila petechie, keď si v lete vyzliekala také užšie tričko a cez ramená ako ho preťahovala, tak sa jej "zaseklo" a nasilu ho ťahala. Dokonca aj na zadku sa jej urobili, keď sedela v lete na kúpalisku na takej tvrdej štruktúrovanej podlahe (nejaká guma, či plast) a tlačili jej tam panvové kosti.
Ak je tvoja veselá, bez teploty, či iných zmien (únava, nechutenstvo a pod.), bude to podľa mňa z niečoho podobného - proste tlak na kožu.
Inak tiež som bola prvýkrát celkom vyplašená a konzultovala som s pediatričkou a prišli sme na to, že to bolo práve z tých pásov v autosedačke. Vtedy nám odporučila ascorutin - čo je vlastne céčko s rutínom, ktorý je dobrý na cievy, ich pevnosť a tak. Deti majú tie drobné cievky veľmi jemné, preto zvyknú takto praskať aj pri tlaku na kožu. A moja dcéra je ešte taká bleduľa a navyše "špagetka", že hneď jej to bolo vidno.
nechapem preco sa jej to spravilo 😢