Petéchie u 6-ročnej a strach

20. jún 2024

ahojte, u 6 rocnej dcerky som si vsimla na ramienku take tri bledoruzove bodky, vyzera to ako petechie a velmi som sa zlakla ze preco to ma..on je sice velmi ziva ale neviem o tom ze by sa niekdy nejak udrela alebo tak..jedno je taka ciarka a zvysne dve su bodky..nieje to vystpene je to pod kozou..ja neviem ci mam ist k lekarovi..inak jej nic nieje je vesela pobehuje..

autor
20. jún 2024

nechapem preco sa jej to spravilo 😢

autor
20. jún 2024

citala som ze petechie su cervene a fialove ale ona to ma slabo ruzove ta neviem

kacena4
20. jún 2024

to fakt riesis 3 bodky a chces zatazovat lekara!! (sorry tie vykricniky ale moj mozog to neberie) vsak to moze mat z hocicoho, napr. z tasky ak je skolacka, silnejsieho tahu za tricko a osuchnutie po kozi, ci nieco podobne kedy tlakom na pokozku vznikaju bezne.. nebezpečné su petechie po celom tele. ja som mala 100ky po tele ako vyhadzana som bola a dr nic neriesila len sledovat ci miznu a nerobia sa nove najma ak nie su ine priznaky

autor
20. jún 2024

@kacena4 tak riešim lebo na nete sú len samé zle veci o Tom ..

fiirsttiime
20. jún 2024

Ahoj my sme mali také usko tiez som sa pri Google ni hrozne zľakla ze su to petechie a neboli nakoniec.

autor
20. jún 2024

@fiirsttiime a čo to bolo ?

domka222
20. jún 2024

Petechie môžu byť aj z väčšieho tlaku na pokožku. Čiže stačí ak sa niekde silnejšie šuchla, viac zatiahnuté pásy v autosedačke a sú na svete.

fiirsttiime
20. jún 2024

No tvrdili ze sa niekde buchol alebo moc plakal ale ani jedno z toho som neregistrovala a mal to na oboch uskach mizlo mu to až mesiac ale maly mal predtym ockovanie mmr tak ktovie

autor
20. jún 2024
livuska124
21. jún 2024

Petechie sa mojej dcére robia z tlaku na kožu. Väčšinou z pásov autosedačky v lete, keď je spotená a pásy idú cez holú kožu, viac sa nahne, potiahne a ošúcha sa jej to.... ale môže to byť aj napríklad zo školskej tašky, dokonca dcéra si raz urobila petechie, keď si v lete vyzliekala také užšie tričko a cez ramená ako ho preťahovala, tak sa jej "zaseklo" a nasilu ho ťahala. Dokonca aj na zadku sa jej urobili, keď sedela v lete na kúpalisku na takej tvrdej štruktúrovanej podlahe (nejaká guma, či plast) a tlačili jej tam panvové kosti.
Ak je tvoja veselá, bez teploty, či iných zmien (únava, nechutenstvo a pod.), bude to podľa mňa z niečoho podobného - proste tlak na kožu.

livuska124
21. jún 2024

Inak tiež som bola prvýkrát celkom vyplašená a konzultovala som s pediatričkou a prišli sme na to, že to bolo práve z tých pásov v autosedačke. Vtedy nám odporučila ascorutin - čo je vlastne céčko s rutínom, ktorý je dobrý na cievy, ich pevnosť a tak. Deti majú tie drobné cievky veľmi jemné, preto zvyknú takto praskať aj pri tlaku na kožu. A moja dcéra je ešte taká bleduľa a navyše "špagetka", že hneď jej to bolo vidno.