Petéchie - drobné krvné výronky do kože a slizníc

lienka1701
25. nov 2015

Viete co to presne je? Mala to dcerka minuly rok boli to take cervene bodecky viacero pokope...ani neviem uz ci nam na to nieco dali tusim hej krvny obraz mala ok uzavreli to tym ze sme ju ja alebo muz len silnejsie chytili a tym sa vytvorili...no nezdalo sa mi aj aj tak viete ako sa to lieci a z coho to je? Dakujem

jeannna
25. nov 2015

Neveriiim, ja tu dnes najdem vsetky svoje diagnozy 😖 Mne sa petechie robia zo silneho slnka alebo horuceho kupela, praskaju mi vtedy cievky, preto sa tomu vyhybam. Vraj sa to da odstranit, to miesto sa prepichne, krv sa vysaje, ale neriesila som to este a takisto budem vdacna za prispevky.

lienka1701
autor
25. nov 2015

No ja som tehu a vytvorili sa mi tiez...ale to tak ze jedna mini bodka a o niekolko cm dalej zas dalsia...dcerka to mala minuly rok na viacerych miestach uzavreli to v nemocke ze sme ju asi silnejsie chytili nakolko nedala stale pokoj muzovmu pc...bolo mi to divne bo jej robili taky test s tlakomerom dali na ruku natlakovali nechali tak niekolko minut dali dole a ozaj sa tam vytvorili no nezdalo sa mi to bo akoby by sme ju mi silno chytili napr na chrbate bo aj tam to mala trosku na ruke chapem...teraz som jej zase na ruke nasla tak neviem

jeannna
25. nov 2015

ja mam miestami az take male hrbolceky naplnene krvou, nie vsetky su rovnako velke, miestami len take male bodecky, nie ich zas nejak vela .... a mam to fakt odsledovane, ze to mam bud zo slnka, alebo z horucej vody, robia sa mi poslednych 10 rokov, predtym som s tym nemala ziadne problemy. Nie som lekar, neviem bohuzial poradit, napisala som len vlastnu skusenost, ale vy ste mozno iny pripad.

lienka1701
autor
25. nov 2015

@jeannna a oni vam lotom zmiznu a ked napr pustite na seba horucu vodu tak sa objavia

jeannna
25. nov 2015

@lienka1701 nie, ked sa vytvoria, uz nikdy nezmiznu.

mawka
25. nov 2015

@jeannna tiez mam zo slnka, z tepla, z horucej vody, ale mne zmiznu. tie nemiznuce, kdesi som citala, ze to ma co do cinenia s problemom s krvnymi dostickami.

jeannna
25. nov 2015

@mawka mam ich zopar, cca 20 po celom tele a vacsinu som ich schytala na dovolenke, problem s krvnymi dostickami sa asi neda odhalit na preventivke zo zakladneho krvneho obrazu, lebo mne moja obvodacka hovori, ze mam vsetko optimalne, ze mna raz budu musiet zastrelit 🙂

8291
25. nov 2015

@jeannna problém s trombocytami sa dá zistiť zo základného krvného obrazu.a petechie sú priznakom nižšej hladiny trombov.a keď sú petechie dlhodobo tak to nieje v poriadku a treba pátrať po príčine.

jeannna
25. nov 2015

@8291 zdravotnu kartu mam doma a som to kukla 🙂 PLT - to su tie trombocyty mam 320 a normal je medzi 150-400 a zrazanlivost krvi mam ozaj dobru, ked sa porezem, velmi rychlo sa mi rana zhoji. Mne sa nove petechie netvoria, pokial to neprezeniem s teplom.

mawka
25. nov 2015

@jeannna nooo, tiez mi na preventivke vsetko vychadzalo ok, az som sla darovat krv a po odberoch ma otocili domov. mala som nizsie parametre a dva mesiace predtym bolo vsetko ok. a presne ako pise @8291 pricinu to niekde ma, lebo normalne petechie zmiznu. tie, ktore mas dlhodobo mozu suvisiet s trombocytopeniou a ta ma zase pricin viac. a rovnako moze sposobovat zase ine tazkosti.
tiez mi dlho predlho nic nebolo, teraz sa na mna vsetko vali, aj ked pocitovo som akoze ok. ale vnutorne som rozhadzana ako krvnym obrazom, hormonalne, citala si - chrbat mam k.o., nikdy by ma nenapadlo, ze v mojom veku budem takto rozhodena.

seahorse27
25. nov 2015

Ja som to mala po po porode, niekolko mesiacov - na stehnach, rukach, bruchu. Tvorilo sa mi to, ked som mala nejake tesnejsie oblecenie alebo po horúcej sprche. Ono mi to ale same cca po tyzdni zmizlo a potom o niekolko dni sa zasa vytvorilo. Kym som sa odhodlala s tym ist k dr., tak problem pominul. Asi mali na to vplyv hormony, mozno velmi silna menstruacia po porode, neviem...ja som na to uzivala Acsorutin - je na spevnenie krvných kapilar.

8291
25. nov 2015

@mawka ono jeden mesiac môže byt vsetko Ok lebo telo ma rezervy a funguje na tích,ale ked sa rezervy minu celý systém padne ako domcek z karat.a ty môžeš mať dlhodobo problém a tazkosti ale nepripisujes im velky význam...ved to mam z unavy,zo slnka,potom som unavena ale asi z práce a zrazu bum.

8291
25. nov 2015

@seahorse27 po pôrode je to normálne v rámci hormonálnych zmien a do mesiaca to vymizne

jeannna
25. nov 2015

@mawka na preventivku pojdem bud. mesiac po dvoch rokoch, ale prve petechie mam uz dobrych par rokov. Mna trapi skor pohybovy aparat, ostatne by bolo v norme. Krvne dosticky mam urcite o.k., to vidim, ako sa mi hoja rany, skor by som to tipla na nejaky cievny problem u mna.

No .. nemladneme, my sice vek neriesime, ale on riesi nas 🙂

seahorse27
25. nov 2015

@8291 No ja som to mala niekolko mesiacov, mozno aj 5-6 s prestavkami...boli obdobia, ked som to mala skoro stale - zmizlo a vzapati sa objavilo. Potom bol chvilu klud a tak dookola...

mawka
25. nov 2015

@8291 presne. tak to je.

8291
25. nov 2015

@seahorse27 tak možné to asi individuálne aj podľa hladiny hormonov ale väčšinou do mesiaca ale kludne aj dlhšie

mawka
25. nov 2015

@jeannna no nemladneme, ale nepaci sa mi, ze v 35 rokoch budem chodit na rehabilitacie a ze riesim ine rozne diagnozy 😉 dost skoro na moj vkus. hlavne si chcem aktivne este uzivat zivot a nie pestovat turistiku po lekaroch a pchat do seba denne x liekov. ale urcite to vyriesim nejak expresne. nemam ani cas lietat po lekaroch. mne staci jeden den sa nechat kompletne povysetrovat, presvietit, nech viem na com som a nech sa to hned aj riesi. tie bezne preventivky, ktore sa u nas robia su o nicom. problemy mozu byt hlbsie, ktore ti krvny obraz neukaze. to som xy krat videla v praxi. krvicky ok, vsetko ok, sak pacient ok len ho trosku kdesi picha a za tri dni mrtvy. sice som dala blby morbidny priklad, ale taka je realita no.

8291
25. nov 2015

@mawka napisala si to úplne presne.Lepšie sa to uz ani nedalo.preventivky sú o h...e.pokial pokial sama nedupeš po nejakých vyšetreniach tak ťa nikto nikde v rámci preventivky neposle

jeannna
25. nov 2015

@mawka Som od teba o 4 roky starsia a presne v 35-36 rokoch som mala najvacsie patalie so zdravim, som si pripadala ako dochodca 🙂 do placu mi bolo, znicena chrupavka, prasknuta platnicka, cvicenim sa to dostalo do normalu, aj ked si uz nejak nemozem vyskakovat.

Vela veci dokazeme ovplyvnit stravou a hlavne vela robi psychika, vieme vsetci.
A tieto nase preventivky su len aby sa nepovedalo, ja ked som mala ozaj vazny problem, tak mi pomohli len sukromni lekari a terapeuti, az ked sa problem prejavil.

Co sa cievnych problemov tyka, ako uz spomenula seahorse27 na spevnenie krvnych kapilar je vraj velmi dobra pohanka, obsahuje rutin, ktory dobre posobi na cievy.

mawka
25. nov 2015

@8291
@jeannna
preto ja si 99% veci riesim sukromne. jednak je to rychlejsie a efektivnejsie. prilis vela veci som videla ako sestra na oddeleni, aby som bola stale naivna a verila, ze bezne preventivky nieco odhalia. paradoxne odhaluju tie najmenej zavazne diagnozy a tie najhorsie neukazu vobec. uz len v okoli co mam ludi, cim si presli, skutocne tazkymi ochoreniami a vzdy im tvrdili lekari nieco ine - na zaklade krvneho obrazu a biochemie. jezisi otras vazne. inak tatkovi najskor riesili prostatu 😀 lebo proste problemy s erekciou, lebo problemy s mocenim, ano, zvacsena prostata, ponafukovali ho, co mu vysetrovali creva, prostatu, nasadili mu liecbu jak slak a nakoniec za to mohli prave platnicky a vyrastky. a nie prostata. kamaratke gynekologicka taka storocna babka tvrdila, ze ma cystu, ta cysta ma o tri tyzdne 12 rokov. az bola v 4 mesiaci a dostala oblickovy zachvat, az sa jej unuval niekto urobit sono, tak sa zistilo, ze je tehotna. moja mamka, z nicoho nic ekzem pod ocami, pol roka jej to liecili kortikoidmi, sak ked krv ok, moc ok tak co ine ze ano, nakoniec to bol helicobacter. naposledy ujo, odpadavacky vo velkom, vsetci mu svorne tvrdili od krcnej chrbtice a zase len infuzky, zase len krk mu riesili a nakoniec si po znamosti vybavil magneticku a ct a zistili, ze ma nejake utvary na mozgu. a toto je furt. kohokolvek stretnem a riesi nejaky zdravotny problem, tak ma problem kym sa mu pride na to, co to skutocne je. naposledy najnovsie sesternica 40 rocna, dva roky behala po lekaroch, dva roky jej nevedeli prist na to, ze ma sklerozu multiplex. chapete toto? este ju mali za debila, ze si hadam tie priznaky vymysla. otras.

mawka
25. nov 2015

a nehovorim o kocke mladej, co prisla k nam na oddelenie, schvatena od bolesti, nevedela sediet, lezat, plakala strasne od bolesti, biela ako stena, kruhy pod ocami, nadychnut sa nevedela a este ju lekari na sluzbe zj*ebali doslova, preco je hystericka, ci neberie drogy - vazne vyzerala ako sfetovana - v takom strasnom stave bola, uz cista agonia. nakoniec to bol strasny zapal pankreasu a tam ked sa hned nezakroci to moze koncit smrtou. casto som mala popcit, ze pracujem na bitunku 😠

lienka1701
autor
26. nov 2015

No kocky neviem ci je oravda ze ked sa vytvoria tak nezmiznu...prave dcerka ich mala minuly rok na viacerych miestach tela co sme s tym po nemocnici behali krvny obraz bol ok uzavreli to tym ze sme ju silnejsie chytili a tak sa vytvorili no potom ozaj zmizli zancali blednut az sa stratili...teraz ma len na ramena takze pripisujem to tomu ze sme ju zase silnejsie chytili nakolko na prvykrat neposluchne a minule ju tak mu zachytil za to rameno aby nevbehla pod auto...u mna neviem ako mozno nosim tesnejsie oblecenie kedze aj babo v brusku rastie a tym rastiem i ja oblecenie je tesnejsue a som rada ze cosi obleciem

jasminet
26. nov 2015

@lienka1701 petechie mozu byt u dietata z placu, vracania, napr. z autosedacky ked je dlhsie priputane... dcere sa raz urobili ked vrestala, synovi teraz po vracani a raz z tej sedacky

seahorse27
26. nov 2015

@jasminet Presne, aj mojej dcerke sa to obcas spravilo po silnom placi, po vracani alebo ked velmi tlacila pri kakani - mala ich vtedy okolo oci. Ja si pamatam, ze sa mi to este za mladi robilo od tazkeho ruksaku na ramenách pod tymi popruhmi....

lienka1701
autor
26. nov 2015

@seahorse27
@jasminet tak to som nevedela že aj z plaču sa to utvorí no môže byť veru odpozorujem to

seahorse27
26. nov 2015

@lienka1701 Ale z placu len na tvari...