Pes equinovarus, ľudovo nazývaná vtočená konská noha

tinka3636
10. jún 2023

Poprosím mamičky, ktoré majú detičky s touto diagnózou či by sa podelili o skúsenosti s liečbou, na čo všetko sa pripraviť a všetko čo sa týka diagnózy. Nám ju povedali na sone v 20 tt. Ďakujem

koniarova
10. jún 2023

@tinka3636 na FB je výborná skupina. Mrkni. Je presne tak nazvaná.

elenajezova
10. jún 2023

Mne sa dcérka narodila s touto diagnózou. Ale ja som celé tehotenstvo vôbec netušila... Bol to šok po narodení. Keď mala týždeň, dali jej a nožičku sadru. Ta ju dostala do správnej polohy. Vtedy i celú noc chúďatko moje preplakala. Určite ju to bolelo, bolo jej to nepohodlné... Ale vydržali sme. Už si nepamätám, koľko mala sadru. Ale naozaj jej to pomohlo. Potom, keď mala niečo vyše roka, boli sme na Kramároch na operácií. A odvtedy chodíme každého pol roka na kontrolu na Kramáre. Keď bola malinká, nosila aj ortézu na nožičku a do určitého veku aj tie ortopedické topánky. Potom jej dlhé roky predpisovali špeciálne vložky do topánok. Našťastie od tej operácie bolo vždy všetko v poriadku. Dcérka bude mať 17 rokov v novembri. A dokonca nám teraz v marci zrušili kontrolu na september a ze stačí prísť až za rok. Dcérke to bolo normálne ľúto.. 😄😁😄
Predpokladám, že keď bude mať 18, tak ju už vyradia z evidencie na ortopédií. Jedine, čo máme ako maličký následok je, že má tú pravú nožičku trosku kratšiu asi o pol čísla. Ale nikdy nemala problém s kupovaní topánok. A je aj trlinku slabšia tá nožička. Ale moja Stanuška je turistka, chodí denne na dlhé prechádzky. Nemá žiadne obmedzenie. Ale je pravda, že mala vraj ľahkú formu Pes equinovarus.

misa1308
10. jún 2023

@tinka3636 moja dcéra to má, chvála Bohu len úplne ľahkú formu, neboli potrebné žiadne operácie ani dlahovanie. Cvičili sme vojtovku, precvičovali nôžky, od bábätka nosila najprv také dlahy, potom mala ortézy s paličkou uprostred aby jej to držalo nôžky od seba, teraz má dva roky a vraciame sa naspäť k prvým dlaham...

naty1994
13. nov 2023

Ahoj
Aj mne sa narodil chlapček v apríli s tou diagnózou v tehotenstve som o tom nevedela takže keď sa narodil bol to šok bolo to vytúžené bábätko ma to na obcho nozickach mali sme sadry 3 mesiace potom operácia po operácii ešte 3 týždne sadry a po sadroch sme mali ortezy sandalky s tyčou tie nechcel týždeň sme sa sním.trapili nespal napapal schudol mi tak mu museli zmeniť dali mu ortezy bez tyče nosime ich 18 hodín boli sme po troch mesiacoch na kontrole ortezy mu robia zas nové lebo v tých mu tlači palčeky do hora tak čakáme na nové 4 krát na deň cvičíme masírujem ho tiež mam strach co nás ešte čaká ja som chcela vedieť kde chodíte mi chodíme na kramare ma tu niekto skúsenosti s Kramároch prosím? Ďakujem

adriana8911
29. feb 2024

@naty1994 ahoj
Ja som rodila teraz v januári a synček ma tiež túto diagnózu. My síce chodíme do BB ale chcela by som sa ta opýtať ako prebiehala operácia. Trosku sa bojím. Zatiaľ máme predbežný termín 13.3. Ešte som sa na podrobnosti nestihla opýtať. Budúci týždeň ideme na sadrovanie a tam mi už doktor presne povie co ako.
Bojím sa ako to zvládneme pred. Asi nemôžu papať, keď je to v anesteze 🥺. Ako ste to zvládli?
Všade čítam, ze po operácii 3 týždne ešte sadra a ja neviem ci som zle počula ale mne vravel ze 3 mesiace.

tinka3636
autor
3. mar 2024

@adriana8911
Prajem veľa síl, zvládnete to 😇

adriana8911
4. mar 2024

@tinka3636 ďakujem ❤️ ako to riešite? Boli ste aj na operácii?

tinka3636
autor
9. mar 2024

@adriana8911 u nás boli nôžky len pridružená diagnóza ku ďalším ochoreniam...naše dievčatko nám zomrelo po 3 mesiacoch....preto vám prajem veľa síl...zvládnete aj sadry aj operáciu...nebojte sa