Perthesova choroba - operácia za a proti

perthes
6. jan 2022

Ahojte.Sme pred rozhodnutím. Syn sa lieči na peethesbod augusta 2021. Tú chorobu ma už skôr, ale potvrdili nam to v auguste. Krivat začal v júni ale na nohu sa sťažoval už v marci, takže predpokladáme že cca od jari to má. Sme v štádiu kde sa ešte hlavica rozpadá. Syn chodí s barlami, na rehabilitácie, kde má magnwt, lampu a laser. Doma mu dávame aj lampu. boli sme dvakrát v Žiline ale už pri prvom vyšetrení sme mali pocit z dr. Že najradšej by ho operoval hneď..ten pocit čo čítam má veľa mamičiek po návšteve v Žiline. Boli sme tam opäť v utorok a dr.na syna ani nepozrel, ani sa nespýtal ako sa má..bol veeeeeelmi nepríjemny, arogantný a jediné omielal operáciu..nedalo sa s ním rozprávať.. každopádne ideme za inými dr. Chcem počuť názor aj iný lebo mne to do hlavy nejde keďže ten kĺb je v puzdre.
stále v puzdre. Nie je ro stále v puzdre a nie je rosyp

ivuska00
6. jan 2022

Ja ti asi veľmi neporadím, ale poviem ti len, že brat má túto chorobu (od mala a prišli mu na to v ZA až v puberte :-/ ) Chodil na ortopédiu v Žiline, kde mal operáciu (lámali mu panvu). Po čase, keď s ním mama bola na vyšetreniach v Martine, tak jej primár povedal, že to bola úplne zbytočná operácia. Následne mu dali umelý kĺb, ale už v MT. Tak možno sa skús poradiť ešte v Martine, ak tak... držím palce!

queeninthenorth
6. jan 2022

Moja veľmi dobrá kamarátka písala o tomto ochorení absolventskú prácu (sesterské hľadisko). Materiály, starostlivosť, rehabilitácie a všetko okolo riešila s primárom detskej ortopédie v ZA a so sestričkami a z jej pohľadu tam ohľadom tejto diagnózy podávali adekvátnu a veľmi dobrú zdravotnú starostlivosť, ale materiály mala aj z Bulovky v Prahe kde sú na to naozaj špecialisti a na vysokej úrovni. Skúste sa tam ozvať alebo si naštudovať ako to tam riešia, môžem odporúčať a prajem veľa šťastia a zdravia!

perthes
autor
20. mar 2022

@ivuska00 ahojky. No vidíš, v Žiline Popluhar keď sme boli tak som mala pocit že najradšej by zoperoval aj náš a najlepšie hneď. Veď keď čítame o tej chorobe, tak sa lieči konzervativnou liečbou ojedinele operácia. My sme sa pýtali Popluhara čo vy sa stalo ak by nešiel na operáciu, tak jeho správanie bolo zarážajúce a povedal že nič sa nestane, akurát môže mať v dospelosti ťažkosti. A tvoj brat mal ale ťažkosti od detstva, že až v puberte mu nato prišli ?