Perianálny absces u 6 mesačného bábätka

lienka445
8. nov 2020

Ahojte, malý ma už asi 2 mesiace absces na zadočku, ktorý natieram borovou masťou s ichtyolom. Boli sme aj na detskej chirurgii kde mu ho vyčistili lebo noc predtým praskol a kazali čistiť dettolom a ichtyolom... Po vyčistení sa mu stiahol ale vždy nanovo narastie a vyplní sa hnisom. Dnes som mu nasla ďalší, na druhej strane zadočku, ktorý ešte nehnisa ale už sa tvorí 😒 nemáte skúsenosť co by na ten absces zabralo? Kvôli korone na chirurgii neordinovali, tak sme neboli na kontrole. Keď sme tam boli vravel doktor že absces nieje veľký, že to nebude na operáciu... Ale neviem prečo sa mi stále zahnisa aj keď sa zahojí... Bojím sa, že nakoniec mu to budú operovať a následná liečba 😒 malého kupeme každý deň a používam sudocrem a vlhčené utierky z dm. Mohlo sa to z nich spraviť?

1xenia1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
1xenia1
8. nov 2020

Skúsila by som oplachovať betadinom (môže sa zriediť vodou)

michlle
8. nov 2020

@lienka445 neviem či to deti môžu ale na kožné vredy a podobné veci je skvelý Višňovského balzam(kupis v lekárni) veľmi dobre vyťahuje hnis. Aj moja známa lekárka ho rada používa na vredy a kožné zápaly. Ja som si ním dokonca vyliečila 0.5 cm hlboké otvorené rany. Skús sa ešte poradiť v lekárni prípadne. Čo ma ale zaujalo viac je dôvod prečo sa mu také abecedy robia. Myslím že by bolo na mieste to konzultovať s pediatrom pretože tam môže dôjsť k bakteriálnej infekcií a vtedy sú potrebné antibiotiká. Podstatné je aj to aký je ten absces veľký ale 2 mesiace sú strašne dlho..

michlle
8. nov 2020

@michlle ešte ten betadine je výborný na dezinfekciu rany dettol by som nedávala to je skôr na odreniny. Hádam trošku vydrží štípkanie ...

kittykat22
8. nov 2020

@michlle betadine nestipe.

janickadr
8. nov 2020

Treba ist opat k chirurgovi, asi bude potrebne operacne riesenie...

83lenka83
9. nov 2020

@lienka445 betadine nesmú deti, môžu z neho vzniknúť poruchy štítnej žľazy. Môj syn bol operovaný na absces keď ma 7 mesiacov. Poradím ti jedno, zahoď vlhcene obrusky a sudokrem pouzivaj naozaj iba vtedy, keď ma dieťa zapareniny (nikdy nie preventivne) zadok po každom kakani umyť mydlom a dobre osušit.

83lenka83
9. nov 2020

@lienka445 na absces po operácii mi kazali lepiť vankusiky, také ako leukoplast ale v strede vankusik, aby bol absces chránený pred stolicou. Po kakani som mu to vymenila a keď bol vo vnútri hnis tak som ihlou prepichla, vytlacila a vytrela alkoholom. Po cca týždni sa všetko zahojilo .

lienka445
autor
9. nov 2020

@83lenka83 namiesto sudocremu môžem použiť bepanthen? Predsa nejaky kremík musím dávať... No tie vlhčené už používať nebudem a namiesto nich vatu namočenú vo vode keďže nemám veľmi malého ako umyť pod tečúcou vodou kvôli malej kúpeľni...aj malému keď sa spraví hnis tak praskne a vytecie a čistim, natriem potom vyzerá ze sa zahojil aj keď pod kožou cítim ešte ten vacok v ktorom sa tvorí hnis /len takú hrčku malú a potom zas narastie.... Minulý týždeň bol malý zapareny z atb no a musel sa mu ten absces preto rozšíriť 😒 a po tej operácii ho to veľmi bolelo? On to ma hneď pri dierke na pravo a už aj na ľavo len ten nieje ešte vyzrety 😒 a od operácie už nemal abscesy? Aj sa prišlo na to ze z čoho ich ma? Brat, otec aj bratranec mali ale v dospelosti na kostrci... Neviem ci to môže byť aj dedičné

83lenka83
9. nov 2020

@lienka445 zadok netreba ničím natierať, natierať sa iba ak ma mokvajuce zapareniny. Sun odvtedy nemal absces, mal ho z upchatych porov lebo koža na zadku nedychala lebo bola stale upchata nejakým krémom alebo chemikaliami z vlhcenych vreckoviek.

83lenka83
9. nov 2020

@lienka445 po prasknuti iba pretri alkoholom a nič na to nenatieraj, zalep to aby to mal sterilne, zahojí sa to.

michlle
9. nov 2020

@lienka445 skús si prečítať ešte tento článok 🙂https://lekar.sk/clanok/absces

michlle
9. nov 2020

@lienka445 tuto to je potvrdené že Višňovského balzam je vhodný aj na abscesy, krásne vytiahne hnis ... https://www.wikiskripta.eu/w/Višněvského_balzám

georgetm
6. jan 2021

@lienka445 vraciam sa k tejto téme. tiež máme problém už asi 1mesiac má náš syn vredík na zadočku. Pediatrička nám na to dala gáforovú masť s ichtamolom a pri objavení hnisu ATB mastičku Fufidin, ale stále nám to zahnisia, praskne mu tom následne to vyčistíme a vyzerá to ako by sa to už zahojilo ale za par dní sa mu tam objaví malý hnisík...môžem vedieť ako ste vy dopadli s odstupom času? či sa Vám to už zahojilo alebo stále s tým bojujete.Ďakujem za všetky odpovede.

83lenka83
6. jan 2021

@georgetm dookola som prepichla, vytlacila, dezinfikovala a zalepila a nakoniec sa to zahjilo.

georgetm
6. jan 2021

@83lenka83 a smiem sa spýtať čím ste dezinfikovali a čím ste prelepovali? ďakujem

83lenka83
6. jan 2021

@georgetm dezinfilkovala som to alkoholom z lekarne, ktory sa použiva aj na pupček a zalepovala som to sterilnymi štvorcami, ktore mali zo všetkých stran lepiacu pasku iba v strede vankusik. Neviem ci som to napisala zrozumitelne ak nie tak skusim vyhľadať fotku.

83lenka83
6. jan 2021

@georgetm nestaci to prelepit leukoplastom lebo sa tam moze dostať moč a stolica a preto to stale zahnsava. Treba tu ranku ochrániť pred stolicou. Po kazdom kakani som mu na to davala novy štvorec.

lienka445
autor
6. jan 2021

@georgetm malému sa spravila jazvycka a ma tam opakovane absces, už to ma chronické a v buducnosti sa nevyhne operacii...a presne tak isto ako u vás spraví sa mu hnis, ktorý vytiahne ta gafrova masticka, potom to čistim dettolom lebo alkohol ho štípe, zahojí sa to chvíľu je kľud a potom zas dookola...my s tým chodíme na kontrolu na detskú chirurgiu a sledujú to...inak odkedy používam na zadok Pastu s robím olejom asi za 2 e tak sa mu dlhšiu dobu nespravil hnis...