Moze pediater vyzadovat od (neockovaneho) rodica test pri navsteve s novorodencom? Je to dane niekde aj zakonom?
Dakujem
Jasne bolo povedane ze pri navsteve akehokolvek zdravotnickeho zariadenia ma mat neockovany test, je to nariadenie, uz sa o tom dost pisalo. Niekto to vyzaduje, niekto nie, ale ja sa necudujem ze to vyzaduju, oni si to nevymysleli, ale ked pride kontrola, budu mat oni problemy.
Ano moze, ministerstvo zdravotnictva vydalo metodicke usmernenie pre poskytovatelov zdravotnej starostlivosti, ako postupovat pri vstupe do zdravotnickych zariadeni. najdes na stranke min zdravotnictva a je zo 7.9.2021
@ddaassuullaa idem pozriet, dakujem
Zakonom nie je dane nic!!! Je to len nariadenie a zalezi len na lekarovi, ako sa k tomu postavi. Kazdopadne by som hladala noveho pediatra, ktoremu zalezi na pacientoch. Toto uz je len cista buzeracia ludi :( a zalezi len a len na nas, ako daleko to nechame zajst
napr. ja osobne mam iny nazor - lekari ako pediater, gynekolog, onkolog, ktori osetruju nazvime ich rizikovejsich pacientov, kde je nebezpecne chytit akykolvek virus alebo chorobu kludne nech ten test pytaju - ak nebudu a pacient/sprievod im bude tvrdit, ze covid isto nema, osetria ho - potom si radi zgustneme na pediatrovi, ktory nakazi polovicu pacientov
@cica8 dobre tak dajme to inak - ockovany nemusi na test, ale co ak prave on nakazi toho lekara??? cize ked uz tak, nedava to logiku. A na druhej strane, ak sa den predtym otestujem, budem negativna, aj tak mi nik nezaruci, ze dalsi den rano nie som pozitivna... Cize ano, len buzeracia. A navyse - predsa vacsina lekarov je za ockovanie, tak ak je ockovany, mal by byt "chraneny", ale vsetci vieme, ako to je! A ak ma rusko, niekde respirator, by sa predsa nakazit nemal, hmmmm. Ked nas teda tak "chrania"
@hanka_se Nikto nezaruci ockovanemu, ze virus neprenesie, iba VYRAZNE ZNIZI riziko, nikto ti nezaruci ze ked sa otestujes den vopred, ze medzitym sa nenakazis, iba VYRAZNE ZNIZIS RIZIKO... nikto nezaruci lekarovi, ze sa nenakazi, iba vyrazne znizi riziko a nenapadlo ti, ze nejde len o lekara, ale aj o osttanych pacientov, ktori sa mozu nakazit?
a nikto nezaruci lekarovi, ze mu virus neprinesie dieta zo skoly, pribuzny z prace, alebo len tak ho nechyti v obchode....len v ambulancii sa boja...vo vytahu uz nie....
@nafka0483 zbytocne sa tu hadat s ludmi, ktori su manipulovani mediami 🙂 . Zial je to viroza, ktora tu s nami uz bude, tak ako aj virus chripky. Niekto prekona bez problemov, niekoho porazi aj chripka. Ockovanim a budvanim barier tento virus len dalej mutuje a snazi sa prekonavat prekazky. Je len na nas, ako k tomu budeme pristupovat. Kto sa boji, stresuje sa a oslabuje si imunitu neustalym psychickym vypatim.... je ovela nachylnejsi na rozne ochorenia. Zakladom je posilnovat si imunitu, nie lieky a ockovanie!!! Pestra strava, vitaminy a pohyb a hlavne byt na vzduchu :D Nic v zlom samozrejme. Pekny den 🙂
@hanka_se podla tvojich komentarov mas minimalne zdravotnicke vzdelanie, ak teda nie si rovno nejaky vyskumnik v laboratoriu 😉
@martinkatinka nie, len sa nenechavam zastrasovat a manipulovat vladou a mediami 🙂
@hanka_se zaujimave je, ze akonahle ma niekto iny nazor je manipulovany mediami 🙂 dovolim si o sebe tvrdit, ze som celkom inteligentna zena, schopna sa rozhodnut ci uz ohladom ockovania alebo inych veci, sportujem, zdravo sa stravujem, nebojim sa, normalne fungujem a napriek tomu som sa ockovat dala a nie nie som manipulovana mediami, vlastne som uz vacsinu "medii" tri mesiace ani nevidela, necitala, nepocula kedze mame doma male babatko 😃 a k porovnavaniu covidu a chripky sa nevyjadrim - ani tu vsak nemam rovnaky nazor ako vy - len sa mi nepaci ako som hned "ovca" ako nas radi nazyvaju, manipuluju ma media atd. len preto, ze som sa rozhodla dat zaockovat 🤷♀️ to v poriadku skutocne nie je
@hanka_se tak potom si zmanipulovana druhou stranou 😉
Každý druhý pediater ak nie 90 percent ma byt už dávno v dôchodku ale nejdu nemá ich kto zastúpit.. Takže sú vysoko rizikový ak by dostali covid.. Prečo ma stále niekto ísť na test.. Nieje to nič hrozné.. Navyše máš zrejme malé bábätko tak bud rada ze ta Dr to takto vyžaduje lebo nie ty ale možno iný rodič ci dieťa to môžu mať a akurát tam vojdes ty s bábätkom.. Potom len budeš v strese.. A myslím si ze si inteligentná osoba tak si neber príklad z ľudí ktorý to stále podceňujú že je to len chrípka a bla bla nestudovany facebokovi inžinieri.. Tupý ako palica do fazule tu budú rozdávať svoje rady ktoré sú absolútne mimo a to aj ich vzdelania... Treba sa chrániť a hlavne to malé..
@lusiisul tak jeden test zvládneš nič hrozné
@martinkatinka myslis, ze panicka nikdy necerpela pandemicke osetrovne? ktovie, mozno ho hrdo odmietla, ze ona odmieta opatrenia, tak nechce ani cicat system😂
Ja dam otazku mimo vasej konfrotacie a aky test treba? PCR, ktory si zaplatim za min 40 eur a viac podla toho ako rychlo ho potrebujem u sukromnika, alebo staci ten antigen z MOM za peniazez mojho zeravotneho poistenia?
Lebo zatial som riesila len syna po kontakte s pozitivnym spoluziakom a tam bol PCR test bezplatny na MOMke hradeny zo zdravotneho poistenia.
@petamich ockovanie je kazdeho osobna vec, kto sa chce dat nech sa da. Kto sa nechce, nech sa neda. Ja respektujem v tomto obe strany, len sa mi nepaci toto selektovanie na ockovanych - akoze nadludi v tomto pripade a neockovanych.
@martinkatinka nie som zmanipulovana ziadnou stranou. Zial presla som si pri dcerke velmi zlou reakciou na ockovanie proti mmr, kedy sme mali doma 2 tyzdnoveho leziaka :( . Cize som sa zacala viac zaoberat alternativnou liecbou a inymi moznostami
@canany myslim, ze to je tiez vo vyssie spominanom usmerneni (Ag, PCR a aj rychly PCR), dokonca ak nie je moznost, mal by test spravit lekar, ale to si treba precitat. este som nepotrebovala riesit, len viem, ze usmernenie vyslo.
@petamich vieš ako sa hovorí pre hlupeho každý hlúpy.. A preto sa ani netreba zamýšľať nad komentárom tejto pani.. Ktovie aké videjko videla na nete od bukovskeho a spol.. Ty sa chránis a urobila a robíš všetko tak ako si myslíš ze je to správne..si zodpovedná.. Takže radšej si míňaj energiu na to bábätko niekomu takému co ma hlavu postavenú len na svojej pravde nevysvetlis 😊
@zuzana212722 ak chodi s tym malickym na poradnu od narodenia, ktora ak sk pamatam byvala dost casto, tak ma vyssie riziko nakazenia niekde, kde sa bude chodit davat testovat, ako ked bude s dietatom travit cas doma. A ked jej nema ani babo kto postrazit, musi sa tam trepat aj s kocikom. Ja si to viem zivo predstavit, lebo mne deti nemal kto strazit a este aj na kontroly ku gynekologovi chodili so mnou.
@hanka_se zdielam vas nazor
Pritom uplne staci pouzit zdravy sedliacky rozum a nepocuvat meia a nasu uzasnu vladu
@hanka_se jj viroza, o tom choď rozprávať do covidom zahltených nemocníc žilinského kraja, kde nemocnice kolabujú, všetky operácie a plánované zákroky odkladajú. Kto trpí?
Tak načo sa s "chrípkou" ťahajú do nemocníc, nestačí vyležať? načo sú na dýchacích prístrojoch, načo vyťažujú anesteziológov, ktorý by mohli byť pri iných plánovaných zákrokoch, na ktoré čakajú pacienti s inými zdravotnými problémami ?
@canany všade sa dá objednať na presný čas prídeš vytru a príde ti správa.. Navyše sú aj miesta kde sa zato platí viac ale väčšinou tam nikto nieje.. Tiež to isté za pár sekúnd.. Ja mam tiež bábätko a keď musím idem nerobím drahoty.. Ale nejdem sa hádat.. mňa v podstate názor ako sa to nedá lebo x y výhovoriek nezaujíma..
@lusiisul Osobne mám v tomto veľké šťastie na lekárov, či už mojich, no i mojej dcéry (pediater, neurológ), no práve toto by som považovala za impulz na zmenu daného lekára. Zákonmi aktuálne nie je daných veľa vecí, no je vyžadované ich dodržiavanie. Nedávno som sa o tom bavila s jedným veľmi vzdelaným človekom (právo) a skonštatoval, že v súčasnosti sa veľmi zneužíva slabé právne povedomie nás ľudí. Podľa Ústavy SR, má občan SR nárok na zdravotnú starostlivosť bez akýchkoľvek podmienok. Žiaľ, dožili sme sa doby, kedy sa Ústava nedodržiava.
PS: teraz mi príde až smiešne, keď som sa musela učiť Ústavu SR naspamäť na skúšky z práva. Veď už ani tá sa tu nectí 🙂
@eryykah len aby to nebolo len strasenie :( Tak ako ked pozitivnych nad 65 rokov ratali za 4 pripady :( A vacsina lekarov pacientov lieci zial len cez telefon :( . A ked sa infekcia nepodchyti hned, moze prejst do zapalu pluc z nahromadenych kvasiniek a bakterii a vtedy uz je zial mnohokrat neskoro. Mala som aj v okoli, kedy lekar a aj zachranka len odporucali cakat a vydrzat co najdlhsie. Netvrdim, su aj lekari, ktori sa vazne snazia liecit a prist na pricinu, len takych je zial velmi malo. Preco ak je covid tak smrtelna choroba, nedavaju ziadne lieky a len tvrdia - treba vydrzat... Cize asi tolko. Clovek sa snazi teda lekara neotravovat a zial, ak ma aj oslabenu imunitu, pripadne ine vazne ochorenia, toto mu velmi prihorsi a potom skonci az v nemocnici
Tak toto je už extrém. Asi by som hľadala iného pediatra. Podľa mňa lekár dieťa musí ošetriť bez ohľadu na akékoľvek okolkosti.