Panický záchvat pri prezentácii v škole

12. feb 2023

Dobrý deň,
chodím na vysokú školu, darí sa mi veľmi dobre ale mám jeden problém. Na niektorých hodinách si máme pripraviť prezentáciu na nejakú tému a odprezentovať ju pred tabuľou pred profesormi a spolužiakmi. Raz dom dostala stres, paniku, nevedela som rozprávať, točila sa mi hlava, nevedela som dopovedať slovo, proste akokeby som bola nemá. Bola som sama veľmi prekvapená pretože som na strednej takýto problém nikdy nemala a teraz sa opäť blíži čas keď budem musieť odprezentovať prezentáciu a neskutočne sa bojím. Dokonca som sa pokúšala prepísať na iný predmet ale nedalo sa. Ako s takýmto problémom bojujete vy?

vler
12. feb 2023

Mozno vyskusaj prezentovat pred skupinou priatelov alebo pred rodinou, ako otestovanie seba a tejto situacie?

styrizuby
12. feb 2023

Netreba sa prezentovaniu vyhybat, ale na preklenutie by bolo dobre pred prezentovanim si dat Xannax, aby si sa uvolnila a nebola pod takym stresom (o nic vlastne nejde). Ked budes mat dobru skusenost, strach z prezentovania odznie. Porad sa s psychiatrom, nech ti da nieco na ukludnenie vo chvilach, ked to potrebujes, aby si bola v poho a potom to pojde aj bez medikamentoznej asistencie.

andreatytler
12. feb 2023

@styrizuby Prosim nerad ludom brat navykove drogy ked maju problemy, ktore sa daju riesit inac ako drogami.

andreatytler
12. feb 2023

Autorka, skus sa poradit so psychologom, Podla mna je cely kopec technik, ktore by ti pomohli, lebo podobny problem ma vela ludi. Aj ja. Nastastie nemusim prezentovat.

dori2
12. feb 2023

navstiv ambulanciu klinickeho psChologa, s tymto problemom sa da pomerne jednoducho najcit pracovat ;) drzim paste

jumama
12. feb 2023

Odporucam toto video s Monikou Stehlikovou z Trochu inak u Adely. Je to pani, ktora sa zaobera "recou tela"- uci ludi presne toto, co potrebujes, ako sa uvolnit, ako vediet prednasat atd. hovori tam aj nejake techniky, ako sa "sebapodporit"... v prvom rade: dýchat 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=3hINdigyZnw
marianarem
12. feb 2023

Urcite sa nezacni prezentaciam vyhybat, mohla by si si otvorit dvierka k nejakej fobii.Ja ucim na VS a nie si vobec sama, aj niektorym mojim studentom sa to uz stalo. Na dalsi raz to uz dali.
Pomaha povedat si to doma pred zrkadlom, kludne aj viackrat. Dalej by mohlo pomoct uvedomit si, ze ides hovorit pred ludmi ako si ty a nie pred dokonalymi strojmi, ktori vzdy vsetko zvladaju. Mne sa pri prvych cvikach a prednaskach triasol hlas aj ruky. Dlho mi bolo tak neprijemne vystupovat pred ludmi, ze aj ked som mala povedat len jednu vetu, napr. "teraz bude 15 minut prestavka", tak som sa uz 30 minut predtym na to chystala 🙂 Okna pocas prednasok raz za cas tiez dostanem, nezacnem vtedy panikarit, ale postojim, ukludnim sa, pripadne sa priznam a cakam, kym to zase naskoci. Chyb robim kopec, opravim sa. Manzel tiez uci na VS a dostava okna a chaosi niekedy na prednaske. Proste moja pointa je taka, ze ta prezentacia nie je nejaky pranier, ale ides porozpravat nieco inym ludom, ktori su s tebou na jednej lodi Ak dostanes okno, tak to kludne aj povedz a chvilu pockaj, nie je to ozaj ziadna hanba.

trgypadl
12. feb 2023

@andreatytler boze moj 🤦‍♀️navykove drogy, zachran ma.. Nie vzdy Ti kopec inych technik hned pomoze, zial zo zaciatku pri naozaj tazkych stavoch take lieky clovek vynimocne potrebuje... Pises to tak, ako keby jej ponukla uzivanie nelagalnych drog

zabka79
12. feb 2023

Ja som prezentovala pred kolegami a kamerou a ani som nevedela ako sa volam. Uplne chapem. Iba trening a prax. Znova a znova. Inak na toto je aj guajacuran je volne predajny ale to je posledna moznost

ivka225
12. feb 2023

Na prezentaciu sa dokonale priprav, nastuduj niekolkonasobne viac, ako mas v nej, aby si bola pripravena aj na pripadne otazky ... a uvidis, ze sa nakoniec budes na nu tesit.

marion30
12. feb 2023

Skus si pozrieť eft terapiu na YouTube napríklad a odťukaj si ten blok

andreatytler
12. feb 2023

@trgypadl Tu nejde o to ci legalnych alebo nelegalnych. Presne to iste by som napisala ak by jej niekto poradil si dat za stamprlik tvrdeho tesne pred prezentaciou, lebo to vela ludi uvolnuje a relaxuje a jeden poharik je uplne neskodny.
Ide o to ze ked pouzijes cokolvek navykove (lieky, drogy, alkohol) v momente ked mas nejaky problem, tak si otvaras cestu k potencialnej zavyslosti. Lebo ked pride dalsi problem, je mozne ze siahnes po tych latkach zase.
Napriklad si predstav ze si zoberie ten Xannax a pomoze jej. O mesiac na to sa jej prihodi nieco velmi zle a nebude moct spavat a tak si da pred spanim za poharik. Po 3-4 mesiacoch to pravdepodobne budu 2 pohariky atd.

trgypadl
12. feb 2023

@andreatytler prosim Ta nehadz vsetkych do jedneho vreca, vobec si nemusí vytvorit ziadnu závislosť,niekedy je pri tazkych obdobiach aj takato liečba potrebná, a nie u kazdeho sa vytvori závislosť

styrizuby
12. feb 2023

Ja som mala podobny problem a teda takto postupovali lekari (viaceri). Xannax som si zobrala len 2x a velmi mi to pomohlo. Ja som za toto riesenie velmi vdacna. Bolo to rychle a splnilo funkciu.

styrizuby
12. feb 2023

Teraz uz prezentujem na tyzdnovej baze bez akejkolvek pomoci, dokonca ma to bavi.;)

styrizuby
12. feb 2023

@trgypadl dakujem za podporu:-*

trgypadl
12. feb 2023

@styrizuby 💞trosku ma niekdy zaraza ako ludia pozerajú na ludi, ktory sa liecia aj na psychicke poruchy danymi liekmi, nie drogami a pozerajú na nich cez prsty, pokial viem tak ako je potrebné starat sa o svoje fyzicke zdravie, tak aj o psychicke. Zial každému nepomáhaju len ine techniky, ale tie ine techniky im pomáhaju spolu sfarmakoterapiou

zeldia
12. feb 2023

Ja som si platila kurz rétoriky, učila to pedagogička z právnickej fakulty. Neveľmi mi to pomohlo prednášam raz za cas a bojím sa strašne. Jednoducho prezentovať pred ľuďmi sa treba naučiť. Pomáha aj to že nikoho veľmi nezaujimas ani to čo hovoríš ale to neznamená že sa netreba pripraviť. V prvom rade musíš sama veriť tomu čo hovoríš, naučiť sa to a skúšať doma pred zrkadlom, pekne sa upraviť a tešiť sa z toho že máš nové saty ktoré ti seknu a môžeš sa v nich ukázať aká si kočka😉 aby si si zdvihla sebavedomie. Jednoducho prax a prax a prax nevyhýbal sa tomu naopak vyhľadávať a prezentovať. Tiež je dosť dôležité čo študuješ ak potrebujes v budúcej práci hovoriť pred ľuďmi (učiteľ právnik hovorca ) tak si si blbo vybrala školu ak prezentovať nebudeš potrebovať tak sa na to vykasli a jednoducho to neako pretrp život na tom nestojí.

zuzinka888
12. feb 2023

@andreatytler uplne suhlasim. Cesta do pekla zacina vetou,- Ved len raz, iba tentokrat.