Padanie vlasov v 13. rokov

soffia76
21. aug 2020

Ahojte, mám 13 a prvú menštruáciu som mala asi pred 4 mesiacmi a potom už nič. Všimla som si že mi neskôr začali padať vlasy a aj chlpy všade na tele, obočie a trochu mihalnice, dokonca aj v nose keď potiahnem. Padajú v malých množstvách. Niektoré vlasy a chlpy sa dajú ľahko vytiahnuť a niektoré ešte držia. Slabo držia najmä tie malé nové vlasy na čele. Celkovo sú tie nové vlasy slabé, polámané, a tenké. Kožná mi predpísala "Alpicort F", ale bojím sa ho brať pretože na príbalovom letáku je napísané že je až od 18. Môžem ho brať aj tak? Ešte idem na kontrolu na krvné testy a štítnu žľazu, ale dovtedy by som to mala užívať takže by som rada vedela, či mi to niečo nespraví. Ak niekto viete prečo mi vypadávajú vlasy, dajte prosím vedieť ☹ vopred ďakujem!

soffia76
autor
21. aug 2020

@soffia76 padajú takým spôsobom že keď si prejdem rukou pomedzi vlasy alebo potiahnem za obočie, zostane mi pár na ruke

eliska13
21. aug 2020

@soffia76 ber čo Ti dala lekárka.Mozes byť anemicka, alebo máš málo zinku kúp si dobrý zinok pozri koľko by si mala mať denný príjem, lebo niektoré sú slabé.nedrzis diétu dobre sa stravujes?
Keď si potiahnem obočie aj mne vypadne😀nerob to

c_est_la_vie
21. aug 2020

@soffia76 ja som mala rovaky problem, od puberty sa mi rapidne zhorsili vlasy. Milion vysetreni- na stitnu, krvne testy, imunolog, gynekolog, otorynolaryngolog a na nic neprisli vtedy.
Vlasky mi zredli, ale nastastie som predtym mala taku hrivu ze mohli a nie je to uplne tragicke. Neskor mi prisli na endometriozu, ktora mi sposobovala hormonalnu nerovnovahu medzi testosteronom a progesteronom. Zabera antikoncepcia ( ale tebe by ju lekar nemal odporucit, si mladunka a kamaratke kvoli “ zdravotnej” antikoncepcii nedozreli vajecniky).
Potom sa to vyrovnalo tehotenstvom az :/

simca_13
21. aug 2020

Normálne začni brať tie lieky čo ti dala, hádam vie čo robiť a uvidíš či ti to pomôže a isto choď ešte aj na tie ďalšie vyšetrenia aby sa vedelo presne čo to je

andreatytler
21. aug 2020

@soffia76 Ja som v 18 prestala jest maso. Chcela som sa stat vegetariankou. Po par mesiacoch mi zacali padat vlasy lebo som to nerobila dobre. Maso som vynechala ale nenahradila som to rastlinnymi bielkovinami. Neurobila si nedavno nejaku velku zmenu vo svojom jedalnicku?

soffia76
autor
21. aug 2020

Ahojte, vďaka za odpovede. Začnem brať ten liek a po testoch napíšem ako to dopadlo. Jesť sa budem snažíť odteraz viac, keďže to môže byť aj z nejedenia. Nehladujem sa, ale rodičia si myslia že jem príliš málo.... Začnem teda určite jesť viac. Uvidíme či sa to zlepší, dúfam že áno.

jajka71
21. aug 2020

@soffia76 nejde tak ani o mnozstvo, ale o zlozenie stravy, hormonalna rovnovaha nastava niekedy s podporou medikamentov, u niektorych z nas nenastane nikdy v tvojom pripade je dolezite, aby si mala vyvazenu stravu a dostavala co najviac mineralov a vitaminov v prirodzenej podobe, dalsim faktorom moze byt stres....procesy v puberte u niektorych rozhadzu hormony v tele niektore trapi akne ine mastne ci rednuce vlasy/ochlpenie tela ci naopak bujnenie ochlpenia ci zmena jeho farebnosti. Po vysetreni endokrinologom budes mudrejsia ale rozhodne sa nic nepokasle ak budes viac dbat na zlozenie stravy, kupis si bylinny sampom (zihlava, breza) podporujuci rast vlasov na prirodnej baze a najdes si neskodny ventil, ktorym odburas stres, lebo aj ten robi vela.

brita7777
28. aug 2020

A kolko vazis ? ak si podvyzivena, moze to byt aj z toho.