Ahojte, prosim upokojte ma alebo poradte, ci som nieco nezanedbala. Nasu dcerku objimala o nieco starsia suseda, stratili rovnovahu a spadli. Suseda na nasu. Nasa dcerka padla dozadu na hlavicku, ruky si za seba dat nestihla. Bolo to vonku na betone, mala tensiu ciapku. Plakala asi 20 sekund, potom bolo dobre. Bolo to o 18:30 o 20:00 isla spat ako zvycajne. Budem ju aj v noci sledovat, vyzerala ok, ale aj tak sa bojim 😔 mala som ist radsej na pohotovost? Je to jej prvy takyto pad.
Podliatilu tam nema a muz mi tu tvrdi, ze by si rozrazila hlavu, keby vazne padla na beton, comu neverim.
Hm, osobne by som asi šla, lebo aspoň čo ja viem pri týchto pádoch na hlavu treba sledovat aj či dieťa nieje spavé. To pri nočnom spánku nezistis..
@petka5656 moja dcera sa v takomto veku posmykla na hracke a spadla na chrbat a udrela si aj hlavu na dlazbu v kuchyni. Tiez som isla na pohotovost pre klud v dusi. Radsej 10x zbytocne ako neskoro a potom si nieco vycitat. Mna vydesilo, ze po pade isla spat obedny spanok a potiahla 3h vkuse. (Ako dieta bola hrozny nespavec, cez obed soaha 1 hodinu max. A sledovala som ci nie je malatna, unavena, ci zrenicky reaguju na svetlo a ci nezvracia. To su znaky otrasu mozgu. Rtg dopadol dobre. Aj ked teda clovek nikdy nema istotu ci tam casom nevznikne nejaka zrazenina alebo krvacanie…😬
@petka5656 syn mal otras mozgu pri pade, cca 2 roky mal, boli sme na poh., osetrili mu ranu a poslali nas domov. No mne sa nezdal, bol apaticky, nekomunikoval, nechcel jest, sadol si na postel a kukal do steny, s nikym sa nebavil, neodpovedal. Po par hodinach zacal zvracat. Cestou do nemocnice uz zvracal krv v aute. V noci len sledovat pre istotu....do tych 24hodin od úrazu sa odporuca.
Nie, nemusela si utekat a ani nasilu dieta drzat bdele. Sleduj ju 24-48h, reakciu zreniciek, vedomie, aj v noci ci je prebuditelna, nevolnost a zvracanie, ci nie je nezvycajne placliva alebo naopak letargicka a pripadne aj ako vyzera hlava, ci nevznikol hematom ci opuch.
Môj syn keď mal 1,5r spadol zo starkinych kolien dozadu na hlávku, zahodil sa takže to bola šupa, bolo to síce na koberec, ale ostal spavý, po prebudení zvracal, išli sme k Dr, mal ľahký otras mozgu. Na tvojom mieste by som išla hneď keď sa to stalo.
Mate prosim niekto tel kontakt na urgent nudch? Neviem ziadny najst
Tak dovolala som sa, mame ju sledovat, dostala som instrukcie take, ako som doposial aj robila. Dufam to bude v poriadku 😓🙏🏻
@lilli110 tu krv zvracal odkial?
držím palce nech je to v poriadku, je možné že sa viac zľakla ako bol ten pád vážny. Mne malá spadla z postele na parkety kde bol tenulinký koberec, keď mala 7 mesiacov, je to možno iná situácia, lebo v tomto veku je lebka ešte mäkká a lepšie absorbuje pády. Plakala pár minút, možno 2, nebolo to dlho, bola som vystrašená, tiež som letela na pohotovosť, ale ona sa už cestou tam usmievala, bola úplne v pohode, dokonca keď sme sa vrátili, začala prvý krát nesmelo loziť🙂 Povedali mi, nech ju sledujem aj v noci. Vyšetrenie dopadlo dobre , povedali mi, že len asi v 2% je prasknutá lebka. Keď sa začala stavať na nožičky, tak dosť často padala na hlavu- na parkety. Tiež som z toho bola v strese, ale hovorím si, s týmto sa asi na pohotovosť nechodí, že asi tie detské hlavy sú na to vybavené 🙂
@petka5656 je to beton nie podlaha ci parkety doma.. je to na tebe sleduje sa dieta 72 hod
Aj mne moja padla na betón a to riadne ,len som ju sledovala ,a tiež do zadu na hlavicku ,ja som skoro odpadla od strachu ,dieta ok chválabohu
@lindusss2016 🤷🏻♀️ skoro som infarkt dostala. To uz sme ho viezli vecer naspat na poh. Lebo na obed ho osetrili a poslali nas domov. Ked sa pozvracal vecerom 1.x, sadli sme hned do auta a sli. Po par km zvracal zas ale to uz aj krv. Viezol nas moj brat vtedy. Povedala som mu nech ide tak rychlo ako si trufa...nech kasle na policajtov. Hrozne to bolo 🥺 hospitalizacia s otrasom mozgu tyzden.
@lilli110 no ale odkial zvracal tu krv? Kde zakrvacal? Lebo tomu celkom nerozumiem. Po uraze hlavy by teda mohol mat krvacanie do mozgu, ale tak pisala si, ze mal nastastie len otras. Ale ani z krvacania do mozgu by nezakrvacal do traviaceho traktu, aby to potom vyvracal. Alebo krvacal z ustnej dutiny? Inak si to neviem vysvetlit. Kazdopadne rozumiem, ze to musel byt strasny sok. Ja som otras mozgu mala, je to velmi neprijemny zazitok 🙈 chudak maly, ale hlavne, ze to dopadlo dobre
@lindusss2016 vies tak mi vtedy povedali, aj v správě to bolo. Netusim. Je to uz 9 rokov. Este o 22 mu robili sono hlavky. Ja uz z toho soku vtedy sni neviem co mi komunikovali . Len proste ci nebudem riesit zanedbanie....ze nas poslali domov v takom stave... z ustnej dutiny nekrvacal. Bolo to vacsie mnozstvo vyzvracanej krvi.
naozaj my davame top pozor, na odrazadlo vzdy prilba, na bicykli prilba, doma na ociach stale a potom toto 😔
@petka5656 neboj sa este bude tych padov.. deti padaju su lahke (ale teda ta suseda rochu pridala ale tiez nie vela.. ) na tych zreniciach sa sleduje aj to ci reaguju na svtetlo rozsiruju sa a zuzuju sa.. mi sme boli na pohotovosti len raz.. lebo napriek pestunke sme maleho nepoculi vstat .. prisli sme do izby neplakal a uz stal vedla postele vpredu na cele mal velku hrcu a pad sme nevideli a plac nepoculi.. tak sme radsej isli.. inak ani s tym otrasom mozgu ti nic nespravia daju lieky na upokojenie a len sledovat a klud ziadna telka - koli anmahaniu oci a tak a vela oddychovat a nebehat nerobit prudke pohyby a to same odzneje ale teda lieky na to vyslovene nie su.. problem moze byt to krvacanie do mozgu.. to treba sledovat ci dieta nestratilo vedomie - teda hned plakalo.. a tiez tie zrenicky... moj maly sa raz tak rozplakal pri pade az stratil dych tak to bol tiez hrozny zazitok kym som ho zatriasla nech dycha..
@petka5656 osobnú skúsenosť nemám, keby otras mozgu tak by zvrackala, zajtra sleduj oci, na pohotovosti by skontrolovali a aj tak by povedali, že treba sledovať doma. Držím palce aby mala bola ok 🙏💙 hlavne sa neboj a snaž si oddýchnuť a byt v klude 🙏