Malý dostal ovcie kiahne a k lekarke sa nevieme dostat,kedze su sviatky.mame doma fenistil gel a fenistil kvapky,kde je napisane,ze sa mozu uzivat od 1roka 10az15 kvapiek denne.kolko mám dávať.co vám radila lekarka u takych malych deti?a ešte sachcem spýtať,v noci mal asi aj horúčku aj cez den je trošku horucejsi,moze to byt z tych kiahni?.je aj nervozny.a ma ich aj na hlavičke,je to v poriadku?na tele ma asi 2 a pod plienkou 3,ale na hlave viac.ďakujem 🙂
Ja viem,ze je aj pohotovosť ak mi budete podobné radiť,ale nemyslim si,ze je to take vážne,ze by sme s tym museli letiet na pohotovost.a môžem mu dať na noc cipku paralen proti horúčke?
@brumka ďakujem,to je aký olej,maju ho len v lekarni?a mozem mu dať na noc cipku paralen proti horucke?lebo tuto noc vobec nespal,neviem ci polhodinu dokopy.
@miskacharly urcite v lekarni kupis nieco na kiahne a kludne aj ten paralen ale my mame lepsiu skusenost s panadol baby cipkami🙂
@miskacharly naposledy mudr hovorila ze pupaky nenatierat nicim....len nechat tak...maximalne vykupat dieta v manganistane draselnom...to je taky fialovy prasok...maju v lekarni...stlmi svrbenie...ze najlepšie je nechat pupaky volne dychat...kedysi sa daval tekuty puder, ale dnes uz radia len volne nechat dychat....do tyzdna zaschnu...
@miskacharly kiahne prebehnú u drvivej väčšiny detičiek úplne "v pohode"..určite netreba bežať s tým hned lekárovi..takže nestresuj, nenapchávaj liekmi proti teplote ani v noci..len sleduj... jedine ak by mal horúčky 39 st viac ako 3 dni, potom asi treba nechať pozrieť...nechaj nech sa vysype, ešte to len začalo, teplotu už zajtra nemusí mať..môžeš dávať veľa Cka a okúpať, ak už bude vyhádzaný, v kúpeli so sodou bicarbonou, tá pomáha vysúšať a hojiť výražky..
@miskacharly a myslim ze aj ten fenistil prosti svrbeniu ak by bol nekludny by si mohla dat🙂,bude lepsie spat
@tajka1986 som sa pomylila,tiez panadol baby cipky mame a nie paralen 🙂 ok,ďakujem.
@miskacharly akurat mojsi tym presiel,mali sme naordinovane po telefone dr nas vyzval ze nemame vobec chodit do ordinacie,fenistil kvapky u rocneho tych 10 kv rano a vecer,pri telpotach paralen a panadol je to iste rovnaka ucinna latka je paracetamol,ak su vysoke teploty tak nurofen cipky alebo sirup,a natierat tekutym pudrom(my sme natierali 3xdenne),nekupat v prvych dnoch iba osprchovat a nedrhnut uterakom ,zabalila som ho do osusky aby to odsalo vodu,moj od teploty nepotreboval nic,
@miskacharly starrsia mala prva kiahne a tie olwje som mala z justu drahe ake na 3-4dnu nam zaschli pri oboch skoro vsetky pupakt.no pri mensej mi dosiel twatree po 2dnoch tak som dala z lekarne olej je fajn len slaby. Ziadne pudre a voloviny nedavat
@miskacharly zaklad je drzať ho v teple, hlave ak teplotuje... 🙂 mozes mu dat brufen, alebo panadol,uplne v pohode...ak by mal moc teplotu..
Ahoj, kup si v lekarni homeopatika Rhus toxicodendron alebo Secale cornutum 9 CH nie vsade maju a treba aj objednat.Ale zabera na 100 % a na kupel si kup taku fialovu vodicku je vo forme prasku a pridava sa do kupela proto svrbeniu.Ucinok je fantasticky.( fenistil iba utlmuje dieta). 🙂
Moji to maly v juny 3mesacna ;3rocna a 5 rocny.natierala som im to fenistilom aj kvapky fenistil som dala volala som doktorke povedala mi v ziadnom pripade nech nechodim az po 14 dnoch na kontrolu je to nakazlive.potomsom im davala aj tekuty puder aby to nesvrbelo prve 4 dni potom som to nechala volne.prvy krat som ich osprchovala po tyzdni.udrzizvat ich v teple
nám lekár predpísal Tantum verde - vodičku. Mali sme to dať na vatový tampón a natierať. Ale to sme mali asi tak 4 roky dozadu, možno sa odvtedy zmenil postup.
@bonaqa2013 tamtum je zly, dcerke to zhorsilo vyrazky
@brumka čo lekár to iný názor...
my sme mali kiahne, keď mala malá tuším pol roka a bolo to hrozneeeeeeee, mala ich všade a hrozne veľa, na hlavičke, v očiach, ušiach, pusine, šušurke, riťke....... proste všade. Nenatierala som to ničím, len som ju umývala v takom roztoku už neviem ako sa to volalo tak to zafarbilo vodu na ružovo a dávala som fenistil kvapky tuším 2x denne po 8kvapiek. Mne doktorka povedala, že podla váhy teda koľko váži toľko kvapiek. A jasné teploty môžu byť z toho aj mrzutosť. Inak do kiahni nám šli aj zúbky, tak hotová pohroma. No prežili sme 🙂
Aj mojim detom Tantum verde zhorsil, sama som ho detom "predpisala" na zaklade rad z netu a vyhodene peniaze a jedna zhorsena noc k tomu a putoval do kosa.
Co sa tyka Fenistilu, gel nema az taky ucinok, navyse cimkolvek kiahne zatierat je kontraproduktivne, oni musia byt nezakryte a "dychat" smerom von, tak vychlejsie vyzreju a prirodzene odidu. Akymkolvek zatieranim (aj pudre a pod.) sa praveze ich vylucovanie - oni podla nasej Dr. ktora chodi na vselijake zahranicne skolenia, aby mala vzdy najnovsie poznatky - ich proces "dychania" - oni tie hlavicky vyrazok mikro ciastocky potrebuju vylucovat, obrati dovnutra, cize sa siria este aj na organy co nie je dobre (neskor z dlhodobeho hladiska, kedze vieme ze kiahne zostanu zakuklene az do konca zivota v tele).
Naopak Fenistil kvapky su super, dost pomahaju dietatu celkovo ako antihystaminukum zmiernovat negativne pocity.
Takze ked tak tieto kvapky - ale su tusim len na predpis,
a hlavne Hypermangan, to je ta ruzova ci lepsie povedane fialova voda ako tu uz mnohe pisu, teda ta voda sa z nich vyrobi. Su to take krystaliky v krabicke, ktore sa trosinku nasypu do vane a dieta sa v tom roztoku kupe. Je to lacne a bez predpisu kupite v kazdej lekarni, krabicka stoji do eura a na ten tyzden aj viackrat denne kupele urcite vydrzi, velmi dobre to zabera, deti vyslovene citia ulavu a len sa tak hrnu do toho kupela. Inak sa kupat nesmie pri kiahnach, tento hypermangan je vynimka, on praveze pomaha ich zasusat a vyzrievat, cele to urychli a zaroven utlmuje pocity.
@miskacharly
preboha, však Tantum Verde je dobry na kloktanie keď bolí hrdlo a nie na kiahne!! No tak takýto čudný nápad a že to dal aj nejaký lekár počujem prvýkrát.... ako som predtým spomenula, nechať kiahne voľne dýchať, ničím to nepatlať, len vykúpať v Manganistane draselnom inak zvanom Hypermangán....a bude lepšie....za týždeň tie pupáky zaschnú...a dieťatko utierať len tak že jemne prikladať uteráčik na telíčko, nie šúchať... that´s all folks 🙂
Dcéra dostala pred týždňom kiahne. Prvý pupáčik sa objavil v piatok večer. Prvé dni som jej dala od teploty Paralen sirup, niekde som aj ja čítala, že pri kiahňach by sa Nurofen nemal používať. Kúpem ju 2 x denne v hypermangáne a na večer dávam Fenistil kvapky, keď sa sťažuje že ju to svrbí tak aj cez deň. Teraz už má pekne chrastičky, ktoré sa pomaly zasušujú, takže u nás sa tento postup osvedčil. Najhoršie znáša to, že nesmie ísť von, je z toho nešťastná 😖
Môj syn bude mať za 5 mesiacou 3 roky dostal kiahne už ich má 4 deň dali.nam na to telové mlieko špeciálne z lekárne a fenistil kvapky to je veerko
@miskacharly vykasli sa na fenistil. Natieraj pupaky teatree olejom a levandulovym. Kvapky ibs na noc. Nebrzdi kiahne. Dr nechoď je to nakazlive,karantena dokym nezaschne posledny pupak.idporuca sa dat trocha alkoholu do caju, telo sa prehreje a vysype sa rychlejsie a hlavne von.moja mala 10m ked mala kuahne. Hoeucka moze byt. Len si pozri co.sa moze dat,nepamatam si pri kiahnach da byd oaralen alebo nurofen nesmie. Pozri net