Ahojte chcem sa opýtať na ovčie kiahne u malých detí ako prebiehali? Staršia dcéra ich dostala a dosť ťažky priebeh majú a doma mam mladšieho syna 2,5 roka a veľmi sa bojím ze to bude zabijak keď to dostane.
@matkamirko Ak bude zle, urcite nechodte na pohotovost, ale rovno na najblizsiu Infekcnu kliniku ci oddelenie...
@janickadr my nemáme kiahne ale vraj sa pri nich smie podávať len paralen a nie ibuprofen, ak by ich malá dostala ako zistím že jej začínajú kiahne, pýtam sa preto, lebo keď stúpne teplota tak že treba zrážať vždy podávame nurofen sirup. Malá vie skočiť v pohode aj na 40 a vtedy paralen teda nezaberá, kde je teda pravda alebo ako tie kiahne začínajú. Čo robiť na začiatku, ako ich spoznať, ďakujem.
je to individuálne a sčasti aj dedičné 🙂
ja som mala v 10tich rokoch a bolelo ma pár dní hrdlo, hlava, mala som horúčku a vysypala som sa, spomínam si, že som mala neskutočne veľa vyrážok po celom tele, aj v hrdle kvôli čomu ma to veľmi bolelo, vo vlasoch to bol úplne des a tam sa držali najdlhšie... po vyše týždni sa to začalo zlepšovať, ale do školy som šla až po mesiaci a aj to som nemala úplne všetky chrastičky dole...
sestra o 5 rokov mladšia vtedy mala podobný priebeh, trošku možno ľahší a ďalšia sestra vtedy 6ročná skoro skončila v nemocnici aký mala hrozný.. čiže tiež si myslím že závisí od imunity 🙂
syn ma aktualne kiahne ale vobec nema tolko vyrazok ako tu pisete a pribeh super, trosku svrbenie na to davam fenistil, sem tam okupem v hypermangane... ale teploty ziadne...
moj syn mal pred 3 tyzdnami, spolu dokopy asi 35 bodiek, ktore boli za tyzden suche, najviac ich mal v hlave. Takmer vobec ho to nesvrbelo, len jeden vecer bol trosku nervozny, priebeh uplne mierny, dokonca nemal pred ani pocas ziadnu teplotu... ma 4,5 roka.
Nasi mali naraz, doniesla to domov dcera, mala vtedy cca 7 rokov, od nej to chytil syn - vtedy mal okolo 2 rokov. Dcera mala hrozny priebeh - asi 1000 kiahni vsade mozne, aj v oku - museli sme ist na ocne. Maly paradicka - zopar pupakov kde-tu, teplota len okolo 37 asi 2-3 dni, popritom trosku soplik. Fakt neporovnatelny priebeh, cim mensie deco, tym lepsie to zvladne...aspon u nas to tak bolo.
Aj naša mala v 15mesiacoch a uplne v pohode....jeden deň len zvýšená teplota a pár bodečiek
@matkamirko no čo už...🙂ale možno ich dostane aj v škôlke....teraz ani nevieme kde sa mohla nakaziť, do škôlky nechodí, súrodenca nemá....jedine niekde na prechádzke alebo na hojdačkách
Moja dcera mala 33 pupakou, bez horucky a problemou zvladla, mladsia dcera hej pupaky natierala a nedostala ich.....neboj syn ich nemusi dostat a ked moze mat len jednu ako ja som mala....ale ty mozes od dcery dostat pasovy opar tak pozor aj vsetci co ste kiahne uz mali...
My sme mali taký blbý priebeh. Horúčky ako pri každej chorobe, nič vážne. V nedeľu sa syn osypal a mal ich primerane. Ani veľa ani málo. Syn mal malý dobrú náladu celý čas - žiadne škrabanie do bezvedomia sa u nás nekonalo. Problém bol po 5 dňoch keď namiesto záverečného hojenia prišila druhá vlna. Naskákali nové kiahne - nie v takej sile ako 1x, ale nebolo to zanedbateľné množstvo. Pár z tých skoro zahojených, sa opať rozbehlo 🙄🙄 🙄 Z tej druhej vlny ostali jazvy - asi 30 z čoho 4 na tváričke.
@simuska70_70 ked pribudaju tak urcite kiahne
@anulka1944 naš mladší 2r to zvládol 150x horšie ako staršia 🙂 tiež som si myslela, že to bude lepšie. A ešte aj kojeny…. 😀🤦🏻♀️
@anna131
Čím je dieťa mladšie tým to zvladne lepšie ....