Ahojte, v sobotu bola u mna sestrina mala ktora sa vcera vysipala (ovcie kiahne). Myslite ze to moze dostat moja mala? Ma 6 ryzdnov a sme na UM 😢 Mate s tym niekto skusenosti?
Bojim sa kedze je este taka mala 😢 predsa je to inebdostat ked uz dieta ma nejaky ten rok
@laura222 neboj menšie deti zväčša lepšie znášajú🙂niekedy je to len zopár pupáčikov🙂ale zase ak je malý výsyp a dieťa je malé, nemusí sa vytvoriť imunita a môže ich dostať aj druhý krát🙂aj našu to asi čaká ešte raz, lebo mala len pár pupáčikov🙂 a ty sa zbytočne nestresuj, jednak ich vôbec nemusí dostať a infekčné vývajú najviac ked sú vodové pupáčiky, čiže u vás boli ešte pred výsypom, takže pravdepodobnosť tam je, ale je minimálna🙂 naša malá ich musela nachytať niekde vonku, lebo s nikým kto ich mal nebola v kontakte🙂
@laura222
Hlavne sa už dopredu nepreľakaj. Aj keby dostala, tak to zvládnete.
Budeš jej sledovať teplotu, po konzultácii s lekárom jej dáš nejaký Fenistil a prejdete tým... Pozitívum je, že sa ešte nebude škrabať a nebude mať jazvy. Aj keď bude mrzutá. Čiastočne to môže zmierniť potieranie a spomínaný Fenistil.
ak si ty prekonala kiahne, nemalo by ich dostat.
My sme mali kiahne moja 7rocna dcera a po dvoch tyzdnoch ich dostala aj moja 3mesacnna dcera a je stale kojena ☺
My sme presne toto riesili pocas Velkej noci. Je rozdiel, ci je dieta kojene alebo nie kvoli protilatkam. Kiahne su vysoko infekcna choroba. Ci babo dostane kiahne zavisi od imunity. Nepanikar, no urcite to nepodcenuj, babatka maju tazsi priebeh, ak kiahne dostanu. V nasej rodine priniesli bratranci zo skolky a pocas Velkej noci a navstev kojene babo nedostalo, vsetci starsi dostali a 10 mesacny chlapcek mal velmi tazky priebeh.
@laura222 moj najstarší syn bol veľa krát v kontakte s deťmi, ktoré mali kiahne a nedostal ich až do 15-tky, kedy sa nakazil od brata mladšieho, s ktorým bol v kontakte stále, kedže boli vtedy prázdniny, možno to tvoja nedostane, ak teda neboli v priamom kontakte a boli u vás len chvíľu
Pride mi to jak naschval, doteraz som k nej nikoho nepustala a zrovna teraz malu ktora ju drzala za rucku a dala pusu na celo.. ako to normalne nevymyslis. Preslo 6 tyzdnov teraz zaciname 7 a hned prvy kontakt takyto.. inac ja mam imunitu klop klop fakt dobru ja len tak nieco nechytim
@anavianavi protilatky v mlieku sú iba ak ich matka prekonala...
@laura222 nestresuj dopredu, môže aj nemusí dostať...staršia mala kiahne a mladšiu stiskala, bozkavala...a nedostala ich a ani ja
rik01lulaka suhlasi.
moja dcéra mala 2 mesiace, keď staršia dcéra doniesla z MŠ ov. kiahne. Dostala ich ešte jedna dcéra, ale táto 2 mesačná slečna nie. a to sme spali všetci v jednej izbe...Takže vôbec nemusí dostať.
@laura222
Moj maly mal asi mesiac alebo dva ked sme boli v kontakte s dietatom ktore malo kiahne(samozrejme sme o tom nevedeli,vysypala sa az na dalsi den) ale nechytili sme to,aj som kojila ale aj dokrmovala umelym a dokonca to nechytil ani nevlastny syn 10 rocny co este tiez nemal kiahne a hrali sa spolu vkuse asi 3-4 hodiny...takze nemusi to dostat podla mna
@laura222 Moze a nemusí. Ci je na UM s tým nic nemá