Otvorená Botallova dučej u bábätka - liečba

lucia0211
23. júl 2022

Ahojte,je tu prosím maminka, ktorej bábätku ostala otvorená Botallova dučej?Ak áno,ako to lekári v nemocnici riešili? Ďakujem za odpoveď 🙏

alexandra2010
23. júl 2022

ahoj
sice robim len s dospelymi ale nejake poznatky mam, dufam ze sa aj ini ozvu
Otvorena ductus Botalli ma 4 typy, preve dve sa sleduju a moze same zavret, tretie a stvrte stadium uz moze byt spojene so zlyhavanim srdca a plucnou hypertenziou, rozhoduje sa okolo 7. mesiaca-jedneho roka, ci sa operuje katetrovou metodou cez slabinu.
teraz som hovorila o izolovanom otvorenom ductus
ked su pri tom ine vady v srdci (chlopna, steny medzi komorami a predsienmi otvorene), tak to je na pediatricku kardiochirurgiu, k tomu vela neviem povedat.
drzim palce

rejoice
23. júl 2022

@lucia0211 spontánny pôrod som mala večer o 19tej, v noci mi ju ešte doniesli na kojenie, ráno mi dcérku priniesli pred prehliadkou pediatričky nakojiť, prebaliť ale plakala, nechcela sa prisať ani cumlík, doktorka mi najprv povedala že je všetko ok, keď prešla všetké bábätká šla som za ňou a povedala som jej že sa mi niečo nezdá tak som ju musela nechať na ambulancií že sa jej tiež niečo nezdalo ale nechcela mi robiť hneď stres, potom už za mnou prišla primárka že mala má šelest, spravili jej EKG a iné vyšetrenia a má akúsi dierku v srdiečku ktorá sa jej nezatvorila po pôrode, dajú jej kortikoidy a že sa to zatvorí,ak by nie tak ju prevezú do Bratislavy že jedine tam to operujú a je to len malý rutinný zákrok. Ale tak dobre nám to dopadlo vďaka Bohu, nemuseli ju operovať a o 2 týždne sme boli doma.

lucia0211
autor
23. júl 2022

@rejoice ahoj..a aké lieky vám dali?Tie pomohli to uzavrieť? Musela byť v nemocnici kým brala lieky? Mali ste aj nejaké príznaky.. malo jedla, bola spáva?

rejoice
23. júl 2022

@lucia0211 plakala, nechcela sa prisať, nedala sa utíšiť presne neviem názov len že kortikoidy a bola aj v inkubátore oni mi s odstupom času všetko veľmi veľmi citlivo a optimistický hovorili ja som dosť citlivý človek vkuse som plakala, lebo som ani netušila čo je šelest ale keď mi povedala primárka že vada na srdiečku tak som brala dosť zle. 12 rokov dozadu som nemala ani internet na izbe ani v mobile, tak som si nevedela nič googliť, musela som veriť že všetko bude OK. Modlila som sa a verila lekárom toto som mohla spraviť pre svoju dcérku, ale o pár dní už sa aj prisala a dokonca som kojila 2 roky, a dnes je už veľká slečna.