Pekny vecer prajem, vedeli by ste mi lepsie vysvetlit tuto otazku v m-chate:
Hrá sa Vaše dieťa tak, že napodobňuje niečo alebo hrá sa s predstieraním niečoho? (napr. napodobňuje, že pije z prázdneho pohárika, napodobňuje, že telefonuje alebo napodobňuje, že kŕmi bábiku alebo plyšovú hračku?)
Co sa este povazuje ze tuto hru? Napriklad to, ze ma napodobnuje v zametani s metlou v ruke? Alebo ma napodobnuje ako vysava. Telefon si k usku neda, ale ked sa ho opytam, ako treba telefonovat, tak si rucicku da k usiam. Alebo ked papa chrumky, a ked mu poviem aby dal macikovi, tak mu da, takisto ked ma hryzadlo tak prilozi aj k macikovi. Takisto, sa opytam ako sa treba cesat, tak ukaze aj prazdnou rukou a aj hrebenom. Uz ked hreben uvidi napriklad u ineho dietatka, resp u niekoho, tak hned ukazuje ako s atreba cesat.
Ale sa od seba, aby robil taketo veci ako v tento teste sa pytaju, tak to nie. Je to velky problem? Syncek ma 15 mesiacov, a vyplnila som tento test zo zvedavosti a jedine tato otazka mi nejak nepasuje....
Dakujem vam za odpovede.
😬
@nikpa hej, mas pravdu, esteze vyslo vsetko poriadku okrem tej jednej otazky... Lebo mou o by som nespala dnes. 🤦🏻♀️
Tak nie je čo riešiť lebo aj keby si na túto otázku odpovedala tak ako sa nemá, aj tak by nič zle v hodnotení nevyšlo. Môžeš ísť kľude spať 😀
Autisti sa nehraju tento typ hier napr.na mamicku a babo, na poziarnika...ale moze Ti to byt jedno nepozoruj maleho co dieta, to ine priznaky.Ja poznam take co maju ocny kontakt, aj sa vedia pritulit aj vyhladavaju deti, ale nehraju sa s nimi typicke hry...pribehne k nim a zacne im po anglicky hovorit farby.Na nejake diagnostikovanie je cas zvacsa sa to ukaze okolo 4 r.
https://www.sposaturiec.sk/co-je-autizmus/ - ďálej nájdeš - varovné signály autizmu
Autisti malokedy vedia imitovat, preto sa to povazuje za jeden zo znakov, ale treba to brat komplexne, urcite nie len podla tohoto urcovat.
15m je malo na takuto hru... v podstate pas deti sa nevedia hrat na nieco- predavacka,doktorka a pod- ale ked som mojej povedala,pod uceseme babiku-ucesala,pod uvarime v kuchynke-varila..ale nic z toho sama nespravila,ani ru hru dalej nerozvijala.
Také dieťa je ešte malé, aby sa samo cielene na niečo hralo. Keď vie, na čo sú veci - hrebeň da k hlave, topanku k nohe a podobne, je to úplne v poriadku a stačí to na svoj vek.
@jaskolka ano ano, takto robi. A v tych 18 mesiacoch by sa uz mal vediet hrat takto ako su spomenute vyssie? Teda na role? Alebo kedy pride takato hra do uvahy?
Také 3 ročne dieta už dokáže sa hrať s bábikou, akože je jej mamička že ju kúpe a kŕmi, vziat si trebárs auto a hrať sa na preteky, preto obvykle až v takom veku sa dokáže skutočne reálne začať sledovať, či ide o normálny vývoj, alebo nejakú odchýlku.
Ale autizmus sa spoľahlivo diagnostikuje tak v 4-5rokoch.Aj zo zahŕňa rôzne vyšetrenia, diagnostiky, testy a postupy, nikdy nie na základe jednej hry.
Deti sú veľmi rôzne a rôzne napredujú. Aj majú rôzne záujmy, preto sa nedá posúdiť, či 2 ročný sa nehrá absolútne s kockami, lebo ma autizmus, alebo ho proste len srdečne nezaujímajú a miluje vláčik a autá
. To sa posudzuje neskôr a oveľa podrobnejšie, ak je tam nejaké podozrenie.
Ked ma syn 15 mesiacov, taketo hry este nebude robit. Moje davali "akoze" papat babike a medvedikovi bo veku 18-20 mesiacov
@jaskolka rozumiem, dakujem. 🙂
@basska_b takze ma casu dost. 🙏🏼
@jaskolka este sa opytam, preco potom davaju do mchatu tuto otazku?
Testy na autizmus zo zvedavosti nevypĺňaj lebo ti začnú zbytočne v hlave vŕtat veci a budeš syna kvôli tomu sledovať. Naozaj ak nemáš na to dôvod tak zbytočne sa tým zaoberás. Každé dieťa robí niečo čo by podľa tých dotazníkov nemalo a rodiča to potom len nahlodava na zle myšlienky. 15 mesiacov je aj tak ešte veľmi málo aby si niečo zistila aj keby...