Osýpky v škôlke

vinetuu
17. mar 2017

Caute, baby len chcem vediet, mali ste teraz pripady osypok v skolke?
Prekonalo vase dieta osypky? Aky to malo priebeh? Aj ked bolo ockovane?
Ak sa tam osypky vyskytnu je vhodne tam dat dieta? myslim, ze riziko je tam dost velke, ze sa moze nakazit, aj ked je ockovane.

pribinak
17. mar 2017

osypky sa u nas vyskytuju zatial velmi zriedkavo, az raritne, nemyslis skôr kiahne?

vinetuu
autor
17. mar 2017

nie myslim ozajstne osypky. Kedze som uz od susedky pocula, ze ich mali v skolke, tak som zvedava, ci aj ine pripady su.

katrinka8
17. mar 2017

@vinetuu - keby mali v škôlke osýpky, tak by snáď RÚVZ zavrelo škôlku, nie?

pebu
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
blomma
17. mar 2017

Osýpky boli naposledy na Slovensku v roku 1998, odvtedy bolo u nas pár prípadov, ale len u imigrantov- zavlečené zo zahraničia. Toho času sa u nas osýpky nevyskytujú, resp. By sa nemali vyskytovať. Treba si informáciu overiť v škôlke, ak sa potvrdí, určite by sa tým mal zaoberať urad verejného zdravotníctva a dieta by som do skolky nedávala. Ale ako je vyššie uvedené, môže sa skôr jednať o dezinformaciu.

vinetuu
autor
17. mar 2017

Nejde o dezinformaciu, je to diagnostikovane lekarom. Skolka to uz potvrdila.

katrinka8
17. mar 2017

@vinetuu - tak dieťa nedávať do škôlky 😉 Zrejme ju aj tak zavrú.

narayan
17. mar 2017

@vinetuu takto boli "osypky" pred pár dňami aj v Košiciach a v Komárne, potom sa to nečakane rozlúsklo, źe v Komárne to bola 5.choroba a v Košiciach to mylne diagnostikoval lekár.

vinetuu
autor
17. mar 2017

No, mozno ju zavru, co by podla mna mali. Neviem, ci necakaju ci sa nenahlasi viac deti, ale je tam dlha inkubacna doba, tak neviem ako sa postupuje.

vinetuu
autor
17. mar 2017

@narayan tak to by bol ten lepsi pripad 🙂

narayan
17. mar 2017

@vinetuu snáď to aj tak bude...

anabeth
17. mar 2017

asi budeme takéto správy počuť častejšie, ked klesá zaočkovanosť detí
ja som osýpky prekonala, so mnou kopec mojich spolužiakov, škola nebola zavretá, cca 1989, teploty, nesvrbivé vyrážky, nebolo to nič strašné, ale každá choroba má komplikácie...

pebu
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katulienkax
17. mar 2017

Podla mna ak by to boli osýpky tak su už toho plne noviny a správy. To bude len plány poplach

xstelinka
17. mar 2017

Pozeram,ze si z DNV.Tvoja suseda trepe. V DNV je "epidemia", ale su to kiahne. A je to len lokalne, jedna trieda v skole aj to nie vsetky deti lebo niektore to maju uz za sebou.

meluela
17. mar 2017

@vinetuu kde sa nachadza skolka? pocet pripadov?

vendulena
17. mar 2017

@pebu ale co novorodenci???...ja mam velky strach, nie je este kckovany a pravdu poviem, mam kamosku, ktorej deti su velmi casto chore a nie su vobec ockovane....nechcem si to priznat, no oddialujem navstevy, ako sa len da :(, viem, ze to moze chytit kdekolvek a od kohokolvek, no jednoducho je to pre mna uz nejaka prekazka, kym maly nebude ockovany, tak asi to tak v podvedomi budem mat :(

kluska
17. mar 2017

@blomma no to nemyslis vazne toto, ze do roku 1998 boli naposledy osypky.. a ja si pamatam, ze pred 4 rokmi moj brat mal 18 rocnu frajerku a ta mala 13 rocneho brata asi a boli ho nakazit k detom co mali osypky, lebo ze uz je velky, ma 13 rokov a musi ich dostat. Kedze ako vsetci dobre vieme, osypky patria spolu aj s inymi infekcnymi ochoreniami k destskym chorobam, detske sa volaju preto, lebo sa maju vyskytnut v detskom veku, kedy ich organizmus najlepsie zneskodni. Po takto prekonanych osypkach je dozivotna imunita a je preukazane, ze prekonanie osypok prirodzenou cestou ma za nasledok lepsiu imunitu dietata. Ockovanim sa posuvaju osypky z detskeho veku do dospelosti, kde uz mozu napachat riadne skody! Ked sme uz pri tom ockovani, kolki dospeli sa ockuju proti osypkam hm? kedze je to ockovanie len na niekolko rokov, nie na cely zivot ucinne. A dospeli co nedostanu osypky v detskom veku, nie su nicim chraneny, takze ich kludne moziu dostat a ups mame tu akoze epidemiu! takze ano osypky sa este bezne vyskytuju ked nie u deti, tak potom u dospelych a apropo ockovania, nie je ani tak tajomstvom, ze MMR ockovanie obsahuje zive oslabene virusy, ktore sa mozu prejavit po ockovani a dieta moze prekonat vsetky tieto choroby aj naraz, cize osypky, mumps a rubeolu a moze takto prenasat tieto choroby na ine deti a dospelych. Takze aj ockovanie moze za to, ze sa tie choroby dalej vyskytuju 🙂)) uz ked sme pri tom. A jasne, ze nie kazda mamicka pojde s tym ku doktorovi alebo aj ked pojde tak doktor vystavi inu diagnozu alebo ja neviem z coho to je, ale z ockovanie aurcite nie!

meluela
17. mar 2017

@kluska och, ty si teda riadne mimo. nastuduj si prosim nieco o tych chorobach v serioznych zdrojoch, pre dobro tvoje a tvojej rodiny. nakazit sa naschval davaju deti ovcimi kiahnami, nie osypkami. Osypky tu fakt riadne dlho neboli, resp len 1-2 importovane pripady rocne. Vela deti prezije osypky bez ujmy, ale pomerne vysoke percento konci s komplikaciami (na rozdiel trebars od tych ovcich kiahni, ktore maju vacsinou ok priebeh), nie su vylucene trvale nasledky a umrtia sice nastastie v relativne malom pocte pripadov, ale uz aj od toho sme v dnesnom svete odvykli.

sardinka336
17. mar 2017

@pebu praveze sa to extremne podcenuje a porovnáva s nejakou virózou čo viac menej bezne prekonáme. Ale je to omyl. Podla WHO ročne zomrie zhruba milion ludi na nasledky osýpok. V rozvojových krajinách patria osýpky k najčastejším príčinám oslepnutia.
Vírus napáda prevazne bunky imunitného a nervového systému. A bavíme sa o ochorení s ktorým si práve ta imunita musi poradit kedze sa ,,liečia,, len priznaky. Bábätká a deti do 5 rokov nemaju ešte tak zrelú imunitu aby si s osýpkami hravo poradili. WHO uvádza, ze kazdý 5ty ma komplikácie spojené či už vírusom samotným alebo pridruzenou infekciou. Obávanou komplikáciou je osýpková encefalitída...postihuje 1 z 1000 chorých a chorý bud umiera alebo ma trvalo poškodené zdravie.
No ale dalej si hovorme, ze je to len neškodna ,,chorobka,, ktoru hravo prekonáme. S kiahnami sa to vobec neda porovnavat.
A len dodám, kto nebol očkovaný alebo neprekonal osýpky, tak sa 100% nakazí ak bude v kontakte s osýpkami .....čo o kiahnach nemozeme povedat ze...

sardinka336
17. mar 2017

@kluska ja nestačím zírat ehm..teda čítat...citujem.... dieta moze prekonat vsetky tieto choroby aj naraz, cize osypky, mumps a rubeolu a moze takto prenasat tieto choroby na ine deti a dospelych. Takze aj ockovanie moze za to, ze sa tie choroby dalej vyskytuju 🙂)) uz ked sme pri tom.

Si si to vobec po sebe prečítala? Všetky choroby naraz moze niekto prekonat? No jedine tak Chuck Norris alebo Kim Čong il....tam by som to verila.

kluska
18. mar 2017

@sardinka336 ved je to aj v pribalovom letaku, ze moze prekonat dane choroby ockovane dieta, kedze ide o zive oslabene virusy, treba si to precitat. Moze a nemusi, moze prekonat len napr mumps, osobne poznam take dieta alebo osypky, rubeola sa neda velmi identifikovat, lebo jej priznaky podla mna lekar ani nezachyti. Ono sa tie virusy aktivuju hned po sebe, tak dieta mzoe mat priznaky vsetkych 3 chorob, moze aj nemusi este raz, kedze ide o zivu vakcinu. Cize realne telo bojuje proti 3 chorobam naraz, tak ked je imunita dietata slabsia, tak sa nemoze prejavit priznaky danych chorob?

kluska
18. mar 2017

@meluela
ale no, jasne, ze to boli osypky, ved aj ja som z tych deti co boli tak nakazene. Chvalabohu aj rubeolu som prekonala v detskom veku, tak som sa nemusela bat, ze ju dostanem ako tehotna! Tak neveim, v ktorom meste sa ty nachadzas, ale v presove boli osypky este pred 4 rokmi urcite. Ja zijem v irsku a predstav si, ze aj tu sa vyskytuju 🙂

kluska
18. mar 2017

@sardinka336 ked sa ohanas tymi statistikami ohladom obavanych kompliakcii, precitala si si niekedy aspon pribalovy letak? tam su tiez statistiky take ako ty pises, ale rozdiel je v tom, ze tu ide o komplikacie po ockovani http://www.medicines.ie/medicine/6879/SPC/Prior...

kluska
18. mar 2017

a nie su to len priznaky ako zacervenanie, opuch a teplota, ale aj pirznaky poskodenia nervoveho systemu a to ani zdaleka nie su vsetky priznaky ani nahlasene, napr ked sa dostanes k letaku v amerike ci v australii, mas tam aj ine pekne priznaky, napr diabes, smrt,
takze aj ockovanim sa obetuju deti neboj

kluska
18. mar 2017

a tymto koncim debatu, lebo ma tu vsetci zastancovia ockovania roznesu v zuboch :D :D :D ale chcem povedat autorke @vinetuu ze ano ze to mohli byt osypky 🙂

syrik
18. mar 2017

Kluska
Úplny súhlas....

sardinka336
18. mar 2017

@kluska osypky to neboli splietli si to s kiahnami, čítaj lepšie.
Keby ste nemali tie pribalové letaky ja neviem čo by ste čítali, Nový čas? Vieš na čo sluzi pribalový letak? Asi nie....si prečítaj ten od Ibalginu priapdne kvapiek do nosa, poškodenie srdca, obličiek atd. ...Očkovaním sa mnohé choroby dostali pod kontrolu a prestali zomierat stovky, tisice ludi..to je neodškriepitelny fakt. Fakt uz budem za hnusnu, ale pokial sem nepride nejaka epidemia a nezačne kosit a ,,zubatá brat deti,, tak sa antivax nespamätá.

monka338
18. mar 2017

@kluska tak ty si fakt mimo....co veta,tak to sprostosť ako Brno