dobrý deň. idem ešte raz poradu alebo o názor skúsených ľudí ( kym prejde cas k odbornikovy )
fyzioterapeut povedal bare foody.
ortopéd nakázal ortopedické vložky na mieru pretože pada klenba ( nohy do x valgozita chodidla )
ideme kupovať jarne topanky ,
neviem či mám ísť do tých BAREFOOD a 2 hod vlozky.
alebo ORTOPED.OBUV a vlozky nenosit. a do skolky BAREFOOD papucky aspon.
@mama4444 je to barefooT. Bosa noha - bare foot.
my chodime k rehab lekarke, ktora je top profesionalka a verim jej.
jej nazor je cca takyto:
barefoot ano, ale nie do mesta na plochy povrch. obuvat tam, kde noha a klenba ma moznost pracovat, teda do lesa, do prirody, na nerovne povrchy.
bezne pouzivat topanky s makkou podrazkou a pevnou patou (napr. prezuvky do skolky, topanky na ihrisko)
topanky na mieru (nie ortoped vlozka, ale na mieru konkretnemu cloveku) nam dava tak raz do roka, vacsinou jesenne/zimne, co je pre nas ok, lebo v nich syn chodi hlavne po plochych chodnikoch (v BA moc nie je sneh)
takze idealne je mat tych topanok viac 🙂
a este vela chodit naboso, vzdy ked sa da, po roznych povrchoch (piesok, kamienky).
kolko rokov ma dieta?
@deedol suhlasim
Tu je dobry clanok od podologicky
https://dennikn.sk/3786275/lekarka-radi-ako-si-...
@mama4444 hlavne nazbudni, ze len topanky (ci uz barefoot alebo ortopedicke) problem s valgozitou nevyriesia. Ta je pravdepodobne dosledkom nejakych problemov vo vyssich etazach tela, napriklad mozno je slabe brucho, trup, zle drzanie tela a mnoho dlasich moznosti, chce to cvicit (u deti casto hlavne hrou, lozit, preliezat..) a k tomu vhodna obuv. Tie pseudo individualne ortopedicke vlozky do topanok (podla obkresu a casto ani podla otlacku) urcite same o sebe zazrak nespravia a pravdepodobne ani nepomozu. Ked vlozky tak skutocne na mieru robene podologom individualne a vtedy dokonca mozu byt pouzite aj v spojeni s barefoot obuvou, cim vznika topanka ktora je aj dostatocne priestranna a siroka v spicke a zaroven poskytuje oporu klenby, ak je potrebna.
S rovnym povrchom v meste je to diskutabilne, podologicka od ktorej cerpan info ja ma nazor, ze v meste len rovny povrch nie je, su tam obrubniky, rozne druhy povrchov, niekde macacie hlavy co je dolsova opak rovneho povrchu, kde tu aj trava a niekde viac a niekde menej dier.. vsetko co zrovna dieta casto pri chodzi vyhladava. Rovny povrch v pravom zmysle slova je v nakupnych centrach.
Tak kazdy ti odporucil to, comu veri a rozhodnut sa musis ty 🤷♀️ ale klenba je len sval a ten sa posilni len tym ze ho budes pouzivat, nie ze na neho budes tlacit nejakou formou (vlozkou) v tvare v akom by mala idéane byt