Ortopedické vložky na mieru verzus barefoot

mama4444
4. feb 2024

dobrý deň. idem ešte raz poradu alebo o názor skúsených ľudí ( kym prejde cas k odbornikovy )

fyzioterapeut povedal bare foody.
ortopéd nakázal ortopedické vložky na mieru pretože pada klenba ( nohy do x valgozita chodidla )

ideme kupovať jarne topanky ,
neviem či mám ísť do tých BAREFOOD a 2 hod vlozky.
alebo ORTOPED.OBUV a vlozky nenosit. a do skolky BAREFOOD papucky aspon.

stormie
4. feb 2024

Tak kazdy ti odporucil to, comu veri a rozhodnut sa musis ty 🤷‍♀️ ale klenba je len sval a ten sa posilni len tym ze ho budes pouzivat, nie ze na neho budes tlacit nejakou formou (vlozkou) v tvare v akom by mala idéane byt

mama4444
autor
4. feb 2024

@stormie tak ze ste za batefood a vlozky do topanok ano ? 🙂

stormie
4. feb 2024

@mama4444 😂😂 to sa uplne bije, nema vyznam davat vlozky do batefoot topanok. Precitaj si este raz co som napisala - klenba je sval a ten poslilnis ako?

mama4444
autor
4. feb 2024

@stormie barefoodom 🙂

stormie
4. feb 2024

@mama4444 kazdy sval spevnis tym ze ho budes pouzivat, ani na brucho si netlacis mriezku aby si tam mala vyrisovane svaly. Len na zaciatok odporucam si poriadne nastudovat co a ako a kupit vhodnu znacku na typ nohy (uzka, siroka, tvar chodidla, priehlavok atd)

simsalabim
4. feb 2024

@mama4444 je to barefooT. Bosa noha - bare foot.

evkamotka
4. feb 2024

@mama4444 barefoot= bare ako bosa a foot ako noha, chodidlo. T na konci.
A ked zasadrujes nohy v pevnej obuvi, ochabnu svaly na nohe este viac a z toho sa proste nedostane. Mne davaju zmysel flexibilne topánky, v ktorych noha cely den "posilnuje"

evkamotka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vanilkovazmrzka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evkamotka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deedol
4. feb 2024

my chodime k rehab lekarke, ktora je top profesionalka a verim jej.
jej nazor je cca takyto:
barefoot ano, ale nie do mesta na plochy povrch. obuvat tam, kde noha a klenba ma moznost pracovat, teda do lesa, do prirody, na nerovne povrchy.
bezne pouzivat topanky s makkou podrazkou a pevnou patou (napr. prezuvky do skolky, topanky na ihrisko)
topanky na mieru (nie ortoped vlozka, ale na mieru konkretnemu cloveku) nam dava tak raz do roka, vacsinou jesenne/zimne, co je pre nas ok, lebo v nich syn chodi hlavne po plochych chodnikoch (v BA moc nie je sneh)
takze idealne je mat tych topanok viac 🙂

mama4444
autor
4. feb 2024

@stormie ma siroku a vysoky nart 🫣

mama4444
autor
4. feb 2024

@evkamotka sory pisem to v rychlosti

deedol
4. feb 2024

a este vela chodit naboso, vzdy ked sa da, po roznych povrchoch (piesok, kamienky).
kolko rokov ma dieta?

mama4444
autor
4. feb 2024

@deedol bude mat 3

stormie
4. feb 2024

@deedol to by som ta opravila lebo to je len milna domienka ze v meste je rovny povrch, v naozaj barefoot topankach (nie alternativach) citis kazdy kamienok na chodniku atd a ver ze tych nerovnosti tam je dost jaj v meste (som cisto barefoot uz 10 rokov tak viem co pisem)

deedol
4. feb 2024

@stormie ja nepisem svoj nazor, nie som odbornicka, nestudovala som tento odbor. pisem len, co nam povedala rehab lekarka, ktorej ja osobne verim. ty mozes mat samozrejme iny nazor a skusenost 🙂

stormie
4. feb 2024

@deedol ok vsak ja len pisem aka je realita 👍

brezza
4. feb 2024

@deedol suhlasim
Tu je dobry clanok od podologicky
https://dennikn.sk/3786275/lekarka-radi-ako-si-...

anavixy
4. feb 2024

@mama4444 hlavne nazbudni, ze len topanky (ci uz barefoot alebo ortopedicke) problem s valgozitou nevyriesia. Ta je pravdepodobne dosledkom nejakych problemov vo vyssich etazach tela, napriklad mozno je slabe brucho, trup, zle drzanie tela a mnoho dlasich moznosti, chce to cvicit (u deti casto hlavne hrou, lozit, preliezat..) a k tomu vhodna obuv. Tie pseudo individualne ortopedicke vlozky do topanok (podla obkresu a casto ani podla otlacku) urcite same o sebe zazrak nespravia a pravdepodobne ani nepomozu. Ked vlozky tak skutocne na mieru robene podologom individualne a vtedy dokonca mozu byt pouzite aj v spojeni s barefoot obuvou, cim vznika topanka ktora je aj dostatocne priestranna a siroka v spicke a zaroven poskytuje oporu klenby, ak je potrebna.
S rovnym povrchom v meste je to diskutabilne, podologicka od ktorej cerpan info ja ma nazor, ze v meste len rovny povrch nie je, su tam obrubniky, rozne druhy povrchov, niekde macacie hlavy co je dolsova opak rovneho povrchu, kde tu aj trava a niekde viac a niekde menej dier.. vsetko co zrovna dieta casto pri chodzi vyhladava. Rovny povrch v pravom zmysle slova je v nakupnych centrach.

aurora33
4. feb 2024

@stormie prosim ta, klenba nohy nie je sval. Odkial máš takú hlúposť?

stormie
4. feb 2024

@aurora33 ok zle som sa vyjadrila - klenbu drzi na mieste sval, pointa toho co som pisala jebta ista

aurora33
5. feb 2024

@stormie znova zle. Zaujímavé ako sa niekto kto sa absolútne nevyzna vyjadruje ako najväčší odborník 😀

aurora33
5. feb 2024

@mama4444 autorka, sushlasim s fyzio urcite barefoot, ! Ale len v tom príprave, že ma dieťa správny stereotyp chôdze.

stormie
5. feb 2024

@aurora33 A co je na to zle? Co je padnuta klenba?? Asi si mudrejsia nez google

aurora33
5. feb 2024

@stormie no zle je to, že keď sa do niečoho nevyznám tak sa nevyjadrujem.

stormie
5. feb 2024

@aurora33 ja sa rada necham poucit tak sa ta druhy krat pytam co je teda padnuta klenba?? Keby to nesuviselo s ochabnutym svalstvom tak ani dr ani fyzio neodporucaju specialne cviky, jedine ze by posilnovanie spevnovalo kosti a slachy ?? 🤔 no cakam na odpoved

aurora33
5. feb 2024

@stormie v prvom rade klenba nie je sval. Ja narážam len na to.

mama4444
autor
5. feb 2024

@aurora33 nema , špičkuje.

mama4444
autor
5. feb 2024

@mama4444 70% z dna. fyzio a ortop povedali , ze to je len zvyk ( špickovat zaval z ortop.vloziek , asi ho to tlacilo