Opuch po výbere nosnej mandle

klaudia1994
1. feb 2023

Ahojte prosím vás dcéra je 3 týždne po vybere nosnej mandle a stále spi s otvorenymi ustami alebo chrape. Keď jej privriem pusu, veľmi dutý zvuk a nedá sa jej dobre nadýchnuť. Môže byť, že sa to tak dlho hojí? Je pravda, že bola dosť veľká, robili jej aj myringotomiu (prepich bubienkovych blaniek na odsatie tekutiny)🙄 cez deň sa jej dá nosom dýchať normálne, len jej vzadu v nosohltane niekde tak prekrochkava, tiež duto.
Ďakujem 🥰

mamatroch
1. feb 2023

@klaudia1994 nam robili 9. januara. Tiez aj myringotomiu. Kde vas operovali? My sme mali tiez komplikacie, maly dostal na 3. den teploty (nie vysoke, len nieco nad 38, no uz nemali byt vobec) a silny zapach z ust. Nakoniec dostal ATB, vznikol mu tam totiz zapal, ale uz je ok.
Tiez zozaciatku spal s otvorenou pusou, oni su tak uz mesiace zvyknuti, tito mandliacikovia 🤷 . Treba ten zvyk cim skor odstranit. Je to zle aj pre zubky aj pre dychacie cesty. Ja, ked zaspal, som mu pusu zavrela a chvilku pridrzala (prip. dcere bradu v spanku "podopri" plysakom, aby si zvykla mat pusu zavretu). U nas si zvykol po par dnoch, asi tyzdni, spat so zavretou.
To prekrochkavanie je podla mna v norme, vznikli tam uplne ine anatomicke pomery, vzduch prudi inak... Nas zozaciatku pri rozpravani doslova "zvonil" hlaskom (juj, ako sa na to hneval: "Mama, Ty nepocujes ako zvonim?!") .
Mate este kontrolu? My sme mali po tyzdni a este nas caka ta po mesiaci.
V pripade, ze nema teplotu, zapach z ust / nosa (nas smrdel fakt statocne), nie je neobvykle unavena, nestazuje sa na bolesti hlavy (zvykne vzadu boliet) / hrdielka / usiek ci nie je neobvykle placliva ci nervozna, podrazdena (nas toto vsetko mal), pravdepodobne je vsetko ok a chce to len cas.
Ak ma soplik ci kasel, moze mat virozu, to by som tak kratko po OP minimalne telefonicky skonzultovala s pediatrickou.
Inak tu je dobry clanok, pri konci su i typy ako naucit dieta spravne pouzivat nostek, fukacie cvicenia:
https://www.modrykonik.sk/blog/strapco13/article/nosna-nosohltanova-mandla/

sandra19860
1. feb 2023

.