Operácia škuľavosti u 17 mesačného - NÚDCH Bratislava

katarinapol88
27. dec 2021

Ahoj ženy,

mam otazku, ci ste uz niektora prekonala operaciu u babatka 17m so skulavostou.
Moja Olča skuli od narodenia, a kedze sestra robi u ocneho podchytili sme to od zaciatku a necakali ze snad samo sa to opravi. Okuliarky ma ale nechce, prelepovanie podla nalady mladej slečny. Pan doktor Gerinec na Kramaroch, ktory ju bude operovat povedal, ze v jej pripade sa to neopravi, a prelepovanie sice pomoze ale neodstrani problem.
Ja sa vsak bojim celkovej anestezy, ze si to po operacii bude trhat a ze im snad nenapadne dat jej nejaky oblbovak ked bude z toho nervozna. Sice zhruba viem, ale ako to prebiehalo u vas co to s detmi mate za sebou? konkretne na kramaroch - narodny ustav detskych chorob- ma zaujima najviac avsak vsetky skusrnosti a rady vitane.

Dakujem

deti95060810
27. dec 2021

v 17 mesiacoch operovať škuľavosť? 🙄
dcére sa upravila nosením okuliarov...
ale k tej anestéze... máme skúsenosti aj s Kramármi. Si píš že lekár dá dcére oblbovák ani nebudeš vedieť kedy. prvý sa dáva hneď pred narkózou... a to nehovorím o tom že nám raz dali takú narkózu že všetky deti vracali ktoré v ten deň boli na zákrokoch a rôznych vyšetr, a potrebovali narkózu...lekár si rozkazovať nedá a nebude s tebou diskutovať o žiadnej liečbe popr. liekoch, oblbovákoch...

katarinapol88
autor
27. dec 2021

@deti95060810 no zial dcerke to nevyriesia okuliare a nic nerobenim oko tupne cize vraj cim skor tym lepsie.
No co sa oblbovakov tesi si ma nepotesila
Asi aa od nej ani nehnem. To je bordel v tele navyse

pribinak
27. dec 2021

@katarinapol88 skulavost? Prepáč, aké toto napíše matka? Čo tak použiť vyraz strabizmus?

katarinapol88
autor
27. dec 2021

@pribinak nie vsetky mamicky poznaju ten pojem ake dakujem za cennu radu ktora mi dala presne odpoved na to na co som sa pytala, hned som mudrejsia a viem co ma s malou caka v nemocnici...

Sa zamysli nad tym co si napisala

pribinak
27. dec 2021

@katarinapol88 som rada že som pomohla, tiez sa nad sebou zamysli
Dieťaťu želám veľa zdravia

katarinapol88
autor
27. dec 2021

@pribinak mam sa zamysliet nad konkretne cim? Ze poviem ze moje dieta skuli a nie, ze ma stabizmus?
Chapem ze bolo potrebne ukazat ze poznas cudzie pojmy ale toto nie je scrabble ale ziadost o radu

ariannazara
27. dec 2021

@katarinapol88 určite by som operovať tak malé dieťa nedala. Môj malý tiež skuli a nosí okuliare, cvičíme očnú jogu. Je toho veľa ako sa vyhnúť operácii.

janinah
27. dec 2021

Celkovej anestezie sa nemusíš báť,oni vedia čo robia....ak bude treba oblbovak,tak ho dostane..nie však po operácii,to bude len doznievanie tých liekov,ktorými ju uspávajú.....prelepené oko po operácii bude mať a velmi pravdepodobne bude spať a rodič tam je na to,aby dieťa strážil....pomôže pribaliť dáku novú hračku,ktorá ho po operácii zabaví..17mes. sa mne zdá málo na túto operáciu,ale tak odborník vie,čo robí,asi je tá odchýka veľká

martinsimona
27. dec 2021

@katarinapol88 ahoj 🤚🙂my sme boli v NDUCH so synom keď mal 2ra 3 m tiež cez doktora Gerinca. Oblbovák dostal keď sme zišli z lôžkovej casti dole na operačky a potom si ho už vzali oni. Operácia v našom prípade prebehla raz dva(tiez strabizmus). Keď mi ho doniesli spal 3 hodinky, po zobudení bol mrzutý, nesvoj ale bez zvracania. Mal prelepené očko a samozrejme si to strhol dole. Sestrička mala blbý komentár, že keď si tam zanesie infekciu vy si budete zato zodpovedať 😠. Prišla ďalšia, že prečo to máte už dole. No ja neviem. Som si neprišla ako na detskom oddelení🤨chápem, že to mal mať. Ale ako donútiť, presvedčiť také dieťa aby si to nechalo? Ja som s nim v tomto si poradiť nevedela a ísť do extrému, aby tam reval na celé oddelenie a ísť nato silovo, že musíš to mať a hotovo, to ešte horsie
Čiže ani som na ich komentáre nereagovala. Nič iné mi neostávalo. Snažila som sa ho udržať na posteli, púšťali sme si rozprávky a samozrejme žiadne ruky okolo očí aby náhodou.... Prežili sme to našťastie 😳. Domov som prišla vyšťavená ako ťažný kôň🤦‍♀️. Prejem ti, aby to zbehlo veľmi rýchlo.

ceklis
27. dec 2021

@katarinapol88 neporadím, no želám Vám skoro vyliečenie a v prípade operácie rýchle zotavenie. Mi len napadlo, že sa bojíš aby si to po operácii nestihla dolu. Čo tak si prilepiť jedno svoje oko aby dieťa videlo na tebe že to máš? 😳 možno blbosť, no ja by som skúsila, a vysvetľovať stále dookola. Skús prelepit oko už doma, aká bude reakcia. Držte sa

xiaomi_
27. dec 2021

@katarinapol88 skús ísť po názor inej očnej napr Elízovej pripadne inej v BA ich je hodne, a po operáci oči sa dava niekedy deťom take pol vajco plastové aby si to nechytali

ghelena
27. dec 2021

@katarinapol88
nečítam zvyšné komentáre.
Ja mám syna, má 8 rokov už, skuli na 1 oko a je tupozraka, nevidí 3D.
Mám to aj ja. Podelili to po mne.
Mal ísť na operáciu, no kvôli chorobe, covidu, liekom novým, čo dostal sa to odložilo do neurčita.
Do 10 rokov to treba riešiť
Chodil v ZV 2 roky do očnej triedy v škôlke.
Už ako je veľký, boji sa.
No teraz vyše polroka berie lieky (chronicky pacient), tak sa bojím ja komplikácií.
Ak je malinká zdravá, očko skuli tuším viac ako 15°, choďte do toho
Ono po čase možno bude treba reoperaciu.
Skúste pohľadať skupinu tu na MK.
Tam lepšie poradia.

simsalabim
27. dec 2021

@katarinapol88 moha dcera mala operaciu okohybnych svalov (iny typ strabizmu, ako maju vacsinou male deti, teda u nej oci nezabiehali smerom dovnutra). U nej by sa to nicim neopravilo, iba operaciou. Tu mala vo veku 3 roky a bolo to ok. Rano dithiaden, pred operackou “sirupcek” a odviedli ju odomna uplne kludnu. Zato pri navrate o nej vedela cela nemocnica. Vrestala ako besna, ukludnila sa az ked jej ciastocne odlepili jedno oko, aby videla. Ziadne dalsie oblbovaky jej nedavali. Druhe rano este vysetrenie, operacia 100% uspesna a pred 9 rano sme uz boli pred nemocnicou. Ja som bola spokojna, no je to uz vuac ako 10 rokov.

katarinapol88
autor
27. dec 2021

@ariannazara dovolila som si pozriet foto a malemu ani nie je vidno ze oko ubieha

Ale zopakujem: oko tym ze s nim nic nie je robene tupne. Tzn riziko trvaleho poskodenia zraku.
Jej konkretny stav sa casom ani sam neodstrani ani nezlepsi ako byva v niektorych pripadoch.

Pridam foto aby sme vedeli o akom estremnom skuleni (pardon stabizme) sa bavime

martinsimona
27. dec 2021

@katarinapol88 Katka, dovolím si reagovať. Ak si ty presvedčená, že operácia je správna voľba tak si to nemusíš obhajovať🙂. Nám naša očná lekárka z východného Slovenska tvrdila, že operovať nie. Písala som si tu na MK s veľa mamkami a vlastne cez ne som sa dostala ku Gerincovi. Šla som na skusy, že čo iné mi povie ako naša doktorka. Lebo jej veta na syna, že ja som spokojná ako pozerá ma dost zaskočila. Gerinec odporučil operáciu. A rozhodnutie bolo na nás ako rodičoch. My. Sme do toho šli. Aj keď stretla som sa s názormi, že načo, že sme ho nemali dat. Jedna profesorka z gymnázia ma dokonca sprdla, že ona si dcéru nedala, vymenovala mi nejaké vitamíny, aloe z LR, že ona šla takto.🤨No Budiš. Každý si zodpovedá za svoje dieťa. Ale ak myslíš, že táto cesta je správna tak do toho choď🙂nám to pomohlo. Očko je oveľa v lepšej pozícii.

katarinapol88
autor
27. dec 2021

@martinsimona ahoj.
Dakujem velmi pekne za nazor, skusenost a povzbudenie.
Nejde o mna a prave preto a o to viac mi zalezi urobit najlepsie pre dcerku.
Gerinec je Slovenska kapacita a budem mu veriť.
Mozes mi prosim opisat len v skratke ako to prebiehalo a ako to drobec zvladal? Neuvadzas v akom veku dietata operovali. Mam take prirodzene strachy, a tiez ak je nieco na co sa pripravit

martinsimona
28. dec 2021

@katarinapol88 pozri príspevok vyššie. Tam som ti to opísala.

kolobezkabicykel
18. nov 2024

@katarinapol88 dobrý deň prajem. Nasla som vašu diskusie a riešim teraz podobný problém s dcérou. Mohla by som vám napísať správu? Mam par otázok. Ďakujem pekne. ☺️