Operácia mandlí u 2-ročnej

lucka1022
6. máj 2024

Ahojte ,je tu niekto koho dieťa už podstúpilo/alebo sa chystá na operáciu nosnej mandle?Jedná sa vlastne len o zmenšenie. Dcérka bude mať v auguste 2 roky.
Staršia dcéra to ma za sebou ale mala 4 a pol roka to sa nedá porovnať.Ako to zvládli také maličké deti? predoperačne ,opku a celkovo všetko.
Prosím tie čo máte skúsenosť napíšte mi.Vďaka

petruldo
6. máj 2024

@lucka1022 nosná sa vyreže celá a úplne, orezávajú sa krčné

lucka1022
autor
6. máj 2024

@petruldo mne povedala dr, že sa nejde vybrať iba zmenšiť. Mňa zaujíma hlavne ako to také malé deti zvládajú cele.

petruldo
6. máj 2024

@lucka1022 pri endoskopickej op odstránenia nosnej mandle sa tkanivo ešte vypaľuje aby sa zabránilo jej opätovnému dorasteniu. stane sa že aj napriek tomu opäť dorastie.
obom deťom som ju davala vybrať v 9/17, dcera mala 3,7 roka, zvládli to bez ťažkostí, po preberaní z narkózy plakali, nič iné.
mali mať aj orezanie krčných mandlí, lebo ich mali veľké ale to som im nakoniec nedala robiť. prepustili nás večer, bolo to v rámci jednodňovej chirurgie. obaja bez komplikácii

ktochytavzite
7. máj 2024

@lucka1022 mosna sa vyberie uplne ako to cuce orezat?To nema zmysel a preco ju cices dat do narkozy ako 2r? neda sa ro odlozit aspon o rok?

lucka1022
autor
7. máj 2024

@ktochytavzite práveže nechcem,je predčasné narodená v 30tt a od narodenia chorlava ale ze extrémne aj dosť často a aj dlho ,napríklad aktulane je piaty týždeň chorá,samé sople ,laryngitidy ,bacile ,pneumokoky...liečena aj na imunologii ale nič q na krcnom rovno povedala ze ta mandla tam vadí ze ju má extrémnu najprv dala liečbu sprej ale žiadna zmena a stále chorlava ...proste zrejme to ozaj inak nejde a trápime ju aj seba. Osobne sa bojím a mam rôzne myšlienky ale ze majú s tým skúsenosti aj s takými malými deťmi. Ideme do BB do Novamedu

ktochytavzite
7. máj 2024

@lucka1022 Ahoj,aj ja mam 32 tyz a jedna z dvojiciek ma toez nosnu mandlu zvatsenu ,od 3 r to sledujeme ma sice c krivky ale doteraz ju neodporucila na ope po dovolenke pri mori sa jej troska zmensila a ideme v maji na kontrolu.Ale ona vobec nie je chora ,teda tak bezne,doterqz bez atb,ked ma sopel tak len oko ma chytene ze sa jej zapalia to sme riesili unifloxom.Co ale je u nej je to ze dycha nosom,v noci chrapaka terqz uz nechrape ale ma aj zlu vyslovnost a hlavne to dychanie nosom ,skor mam obavu aby nemal ten vyraz a to poskodenie podniebia .Lenze zatial nam ju neposiela na ope.Druha dcera 7r tej sa mandla objavila zvatsena az pred 1,5r a tak ze slabsie pocuje,inak chora vobec nebyvala,max upchaty nos.Len tam je ten sluch a co som prekvapena ma B krivky co su podla mna lepaie ako C a po mesacnej liecbe ju hned posiela na operaciu,bola aj na fibrinoskopii kde pozrel tu mandlu aj kameroua ze je zvatsena a ide na eustachovu trubicu preto ten aluch.Ale my vyskusame este more a potom uvidime.Nvm aky to ma nasledok,kebyze pockam do pubery ked to snad vymizne .Nvm co to s tym sluchom urobi ,ja si nemaylim zeby to poskodilo.
No u vas ked je chorlava,ale zasa moze sa aj zmensit za rok ,ako u tej nasej ze po dovolenke sa jej to zmensilo troska ,.

lucka1022
autor
8. máj 2024

@ktochytavzite no rok ju takto trápiť sa mi zdá moc ,keby aj 2 3 mes co určite len toľko nebude ,ide z choroby do choroby a je zahlienena .Keď to nebude teraz bude to o pol roka o rok ale bude určite sa tomu nevyhneme. Tiež sa mi to smrti rovná ako sa hovorí ale musíme jej pomôcť. Teda verím,že jej to pomôže aspoň čiastočne . Ona ma aj imunologicky problém,lieči sa . Alergie nezistené zatiaľ takže jedno s.druhym. Vy ste sa tiež dosť vytrapili ale 7 ročnému dieťaťu by som to dala robiť určite ak má takýto problém so sluchom. Iba sa jej to horšie bude ,ja by som to neodkladala. Aj táto moja mala keby je staršia neváham,jedine co sa bojím je se je ešte taka malička. Držím palce

lucia147852
8. máj 2024

Moja je už staršia, tiež nás posielali na vybratie. Nešla som zatiaľ. Chodime do soľnej jaskyne, striekame Vincentku do nosa. Zlepšilo sa to.

lucka1022
autor
10. máj 2024
petruldo
10. máj 2024

@lucka1022 aj si si o tom aj niečo viac prečítala, ako iba nadpis? V tomto prípade je zmenšenie vlastne myslene ako uplne odstránenie tkaniva nosnej mandle teda adenotómia špeciálnym nástrojom.

lucka1022
autor
13. máj 2024

@petruldo aha chápem,jasne ze som si prečítala,len som z toho jeleň,že ako to vlastne je . Nech je to akokoľvek,hlavne aby to malej pomohlo lebo sa budeme takto krútiť donekonečna.