Opakované odbery z päticky bábätka

lesiaoldi
14. máj 2024

Ahojte, dnes mi volala pediatrička, že malému musia zopakovať odbery z päticky, neviem dôvod, bola som v takom šoku, že som sa na nič nezmohla. Za dva dni máme termín..Povedala mi len, že niekedy sa to tak stáva, že je málo krvi a odbery nie sú dobré, neviem, či vyšlo niečo zvýšené alebo sa im nepodaril len odber.. Zajtra musím zavolať a spýtať sa lebo nevydržím do štvrtka. Máte niekto podobnú skúsenosť? 28.4 nás pustili z pôrodnice a dnes, 14.5 mi volali..Som z toho dosť na prášky. Je pravda, že sa ozvú po skríningu, iba keď sú zlé výsledky? Nechcem byť mesiac v strese, či jedného dňa nezavolajú..Ďakujem za všetky informácie

777januska777
14. máj 2024

Áno opakovali odber, keďže v tehotenstve mi pichli kortikoidy, zevraj to môže skreslit výsledok.

rk123
14. máj 2024

@lesiaoldi stalo sa mi to iste, bola som na nervy ako ty.
ale nepovedia ti nic (pediatricka) lebo nic nevedia, jedine ze by si zavolala do skriningoveho centra do BB aky je dovod na novy odber.
to oni pediatrom nehovoria, povedia len ze zopakovat.
takze odber zopakovala a vsetko bolo v poriadku

anavixy
14. máj 2024

Ano, ozvu sa len ked nieco vyslo zvysene a vtedy sa robi kontrolny odber, aby sa vysetrenie zopakovalo a vysledok potvrdil alebo vyvyratil. Ak by sa potvrdil, tak potom budete riesit dalej. Malo krvicky byt podla mna nemohlo, krv sa odobera na papierik tak, ze musia byt vyplnene vsetky kruzky na papieriku, inak sa papierik poslat nemoze, opakuje sa vpich az kym nie je papierik plny, ak nahodou krv netecie ako ma. Vysledky skresluju lieky uzivane v tehotenstve, euthyrox, kortikoidy napr. A iste aj ine, tak isto napr. Romovia maju trochu ine tie hodnoty, ak neboli zapisane na papieri ktory sa posiela do BB, tak mohlo dojst k skresleniu Zatial sa nestresuj, treba zopakovat odber a snad to bola len chyba 🙂 drzim palce 🍀

lenja123
14. máj 2024

@lesiaoldi verím ti, že si v strese, ale kľuuud. Nám sa stalo to isté, pri dvoch synoch, mladší musel ísť dokonca na odber až 3x! Ale nakoniec bolo všetko OK. Tieto výsledky môže skresľovať veľa faktorov, ak si nie sú lekári istí na 100%, tak sa musí opakovať.

lesiaoldi
autor
14. máj 2024

@lenja123 Vraj aj pôrod sekciou môže skresliť výsledky, ja som mala sekciu.. Ale neviem čo je na tom pravdy.

lesiaoldi
autor
14. máj 2024

@rk123
A myslíš, že mi to v tej BB povedia? Skúsim predsa zavolať sestričke a potom keď tak do tej BB. Lebo na nervy som

lesiaoldi
autor
14. máj 2024

@rk123
A ako ste zistili, že je všetko ok? Že sa neozvali? Povedali vám aspoň dokedy sa majú ozvať?

rk123
14. máj 2024

@lesiaoldi neozvali sa, ako pises ozyvaju sa len ked su zle vysledky, ze cca do 2tyzdnov.
no nasa pediatricka je moja znama a hned povedala ze ona nevie ze im to nehovoria ak sa opakuje odber.
ak je nejaky vysledok zly vtedy to povedia pediatrovi.
neviem ci ti povedia v bb, ale je to jedina moznost, mozes skusit. drzim palce

hylary
14. máj 2024

@lesiaoldi áno aj nám sa to stalo... Bola som v strese či nemá cysticku fibrozu... Ale opakovaný odber bol ok

lesiaoldi
autor
14. máj 2024

@hylary a vám povedali, že je podozrenie na CF?

hylary
14. máj 2024

@lesiaoldi ano.. bolo to asi 5 najhorších dní v mojom živote kým prišli výsledky že je to ok

lesiaoldi
autor
14. máj 2024

@hylary
Takže tebe povedali dôvod odberu a aj výsledky prišli aj keď boli dobré? Tak teraz som zmätená, zavolám pediatričke a spýtam sa, či to tam nemajú napísané, za opýtanie nič nedám. Písala som teraz mail vedúcej laboratória v BB, či sa to dá nejako zistiť, uvidím, čo odpíše

mariavalacsai
14. máj 2024

@lesiaoldi ano, to iste sa mi stalo. Dva tyzdne po porode sa mi ozvali, nepovedali dovod. Bola som uplne na nervy, chvala bohu vsetko v poriadku, ale trvalo tusim aj 3 a viac tyzdne kym prisli vysledky 🤨 nestresuj vsetko bude v poriadku, casto je to potrebne zopakovat 😊😊

lesiaoldi
autor
14. máj 2024

@mariavalacsai
Ďakujem všetkým za podporu, aj tak mám strach :(

hylary
14. máj 2024

@lesiaoldi bolo to pred vyše 7 rokmi čiže nepamätám si detaily ale viem že v nemocnici mu brali krv z päty, potom sme prišli domov oznámili nám že musia vziať ešte raz, tak vzali a potom 5 dni sme čakali na výsledky a boli v poriadku . Inak bývame v BB

anavixy
14. máj 2024

@lesiaoldi prvykrat posielaju vysledky resp. ohlasia sa len ak je potrebny reskrining. Po reskriningu uz by mali dat vediet ako dopadol, takze aj ked bude vysledok negativny, tak by mali dat vediet, ze je to ok. Ale je mozne aj ze aj vtedy to funguje tak, ze pri negativnom reskriningu uz sa neozvu a da sa to povazovat za “odpoved”. To ti povieda bud v BB alebo vasa pediatricka, ona vie, ako to funguje.

ktochytavzite
14. máj 2024

@lesiaoldi a o,mojej kamaratke,rodili ame spolu museli jej dcerke opakovat lebo neboli najlepaie vysledky a druhy odber vysiel uplne ok,dcera je tiez uplne zdrava.Neboj sa ,drzim palce.

mamickalisticka
14. máj 2024

Ahoj..ja som mala sekciu 2ičiek a s jednou dvojkou tiež kázali ísť na druhý odber u našej pediatricky, vraj skresluje to, že mal pod 2.5 kg.. išla som k pediatričke, vzali krv a musela som prísť aj tretíkrát na odber.. tiež som myslela že umriem od strachu.. a volala som aj do BB, tam bola jedna pani fakt nepríjemná, že na čo vyvolávam, že oni buď daju alebo nedajú vedieť 🫣🫣 našťastie všetko ok, neozvali sa.

anavixy
14. máj 2024

U deti pod 2,5kg sa automaticky posiela na reskrining bez ohladu na vysledok prveho skriningu a napr. aj ak malo dieta infuziu tak sa to znaci a moze skreslit vysledok.
@lesiaoldi Zatial nic z toho nesedi na vas? Ziadne lieky, infuzie, nizka hmotnost..? Zisti si hlavne ci davaju alebo nedavaju vediet po reskriningu (zrejme teda nedavaju) a hlavne ze do kolkych dni, nech nie si v strese do neviem kedy… drzim palce🍀

lesiaoldi
autor
14. máj 2024

@anavixy
Nie, bohužiaľ žiadne lieky, ani nízka hmotnosť...

mariavalacsai
14. máj 2024

@lesiaoldi ja to uplne chapem ze si vystresovana..tiez som citala ze co vsetko moze skreslit vysledok..ja som vobec nic nemala,ani lieky, ani infuzia ani nizka hmotnost..a napriek tomu bolo treba zopakovat..moj pediater povedal ze to je pomerne caste..dcera uz ma 2 roky, a je uplne zdrava 🙂 drzim ti palce bude to v poriadku 😊

lesiaoldi
autor
14. máj 2024

@mariavalacsai ďakujem všetkým, dám vedieť hneď ako budeme mať výsledky

sykork
15. máj 2024

Mne tiež volala pediatricka, že musia spraviť opakovaný odber, ale rovno mi povedala, že malemu vyšli hraničné výsledky na cysticku fibrozu, ale ja som v celom tehu užívala prednison. Ten to skreslil. Nakoniec sa to nepotvrdilo, keď mi potom pediatricka volala, že je všetko ok, tak som bola najšťastnejšia na svete, spadol mi balvan zo srdca. Ale bola som v strese celý čas, malého som oblizovala, lebo deti na CF bývajú slané. Malý sa mi aj zdal, že je slaný na čele najmä, ale bábätká sú normálne mierne slané, to by muselo byť dieťa fakt, že dost slané. Ono sa netreba stresovať hneď, ak ti povedali, že po sekcii to takto môže byť tak, by som to skôr pripisovala tej sekcii.

lesiaoldi
autor
15. máj 2024

Ahojte, už mi odpísala z BB. Že žiaľ neposkytujú výsledky rodičom, ale na žiadosti o opakovaný odber je napísaný dôvod (takže to doktorka má), musím jej poobede zavolať, ešte napísala, že rozumie mojim obavám, ale nemusím sa stresovať, keby bola pozitivita hneď hlásia doktorke, že sa jedná buď o nejasný alebo hraničný výsledok (dúfam, že nejasný), ešte ma poprosila, aby sme na odber prišli nalačno, aspoň 1,5 hod po napapaní dieťaťa a že výsledky posielajú do troch dní pediatričke, takže ma doktorka môže informovať o výsledku.

anavixy
15. máj 2024

@lesiaoldi tak super! Verim, ze to bude ok 🍀

lesiaoldi
autor
15. máj 2024

Výsledky budú potom asi až v utorok, lebo tam spadá víkend. Cez víkendy nerobia

lesiaoldi
autor
15. máj 2024

Inak, keď mu robili odber v nemocnici, nalačno nebol, viem, že som ho akurát kojila a od prsníka mi ho brala... Síce som mala žalostne málo mlieka ešte, ale nalačno nebol

anavixy
15. máj 2024

@lesiaoldi standardne nemusi byt nalacno, to v porodnici nesledujeme ani nemame take pokyny, ze by mali byt deti nalacno 🙂 mozno pri reskriningu je to prisnejsie

drianaa
15. máj 2024

My sme tiež museli absolvovať opakovaný odber, vyšiel nám vraj nejasný výsledok, volala nám sestrička piatok po obede že mame prísť v pondelok, ja som bola sama s malým, nepýtala som sa nič lebo som nemala čas, tak som polovicu víkendu bola v nenormálnom strese a lustrovala všemožné diskusie, lebo veď cez víkend neporiešim nič. V pondelok nám vzali odber, všetko bolo v poriadku, doktorka mi povedala, že boli hraničné výsledky na cystickú fibrózu, ale že sa to stáva, že nemáme stresovať, samozrejme stres bol, pomedzi to bola Veľká Noc, ale výsledky boli v poriadku. A nemala som ani cisársky rez, ani nízka pôrodná hmotnosť bábätka nebola, žiadne kortikoidy v tehotenstve, proste len vyšli najskôr nejaké hraničné hodnoty, ktoré opakovaný odber vylúčil. Takže stáva sa to, verím, že aj vy budete v poriadku 🙂

lesiaoldi
autor
15. máj 2024

@drianaa dnes mi povedala sestrička po telefóne, že dôvod tam nedávajú, čo je čudné, keďže tá pani z BB mi napísala, že dôvod udávajú.. Tak neviem kde je pravda. Ale povedala mi, že môžem byť úplne kľudná, že sú aj také mesiace, že každému druhému to musia opakovať.. A že sa im tuším ešte nestalo, že by opakované vyšli pozitívne... Som trochu kludnejsia, ale úplne v pohode budem až budeme mať výsledky " v rukách"