Ahojte,
píšem sem už úplne zúfalá, tretíkrát mi dcéra doniesla vši zo školy, čerpám vždy na to dovolenku, ktorej mám strašne málo, kúry robíme celá rodina, vyčesávanie vlasov trvá hodiny, všetko prať apod. A to vyčesávanie opakujeme zakaždým niekoľko dní potom, aj vždy dáme preventívnu kúru po týždni, aj tak sa to vždy vráti. Kto to zažil, ten vie aké je to vyčerpávajúce. V zásade do školy dávam vedieť ako jediná, že sa jej vši vrátili, učiteľka vždy napíše oznam na Edupage a tým to hasne. Ja už neviem, čo robiť, bojím sa ju aj do školy pustiť, aby to zas nedoniesla. Neviete mi prosím poradiť, ako donútiť školu, aby túto situáciu konečne riešila? Ďakujem za rady.
@ivanabat sú rodičia, ktorí deťom nikdy tie hlavy nepozrú.. Tvária sa, že neexist, že by oni mali.. U nás to bolo to isté, trvalo to skoro rok, stále a stále.. Vyhrotilo sa to vtedy, keď jej spolusediacej vypadla cez hodinu na zošit voš.. Okamžite ju poslali domov a odvtedy bol pokoj. Jediné riešenie je to, aby všetci tomu venovali čas a hlavy vyčistili, ale ver tomu, že polovica ľudí to isto neurobila.
@ivanabat nakvapkajte do samponov 5 kvapiek tee tree olej ten odpudzuje vsi. Nikdy sme nemali.
U nas kvoli tomuto zavreli skolu na piatok sobotu nedelu a po vikende mohli prist len deti s papierom od pediatra, ze nemaju vsi. A kolotoc skoncil. Medzitym sa este preventivne vydenzifikovala skola, hlavne skrinky.
@palculienka40
@eeffka hrebeň mám, tea tree olej kvapkám, aj tak sa vrátia. A teda neverím, že sú naše, lebo by sme to mali všetci a má to vždy len dcéra, ktorú dôkladne hodiny vyčesávam.
U nás na škole bolo tiež také intenzívne obdobie, že moje dlhovlasé dcéry mali každá 3x po sebe. Čo pomohlo aby to skončilo, bolo hlavne poučiť deti udržať si fyzický odstup - deti totiž v tom veku zvyknú mať hlavy pri sebe a to je vší raj. A čo ako prevencia nás ďalej chránilo boli preventívne spreje vo zvýšenom výskyte vší v škole - Hedrin u nás konkrétne. Ráno som nastriekala do vlasov. Na likvidáciu vší najúčinnejší bol Paranit, po týždni kúru zopakovať a znova po ďalšom týždni. Odvtedy sme už vši nemali a to boli niekoľkokrát upozornenia v škole na zvýšený výskyt.
@eeffka Veď presne, aj moja také a ešte plavé blond, tak tam sa to fakt úžasne hľadá. Teraz ju žiaľ česať budem dennodenne, ale bude to boj. No a seba jedine ostrihať môžem, lebo moje zúfalstvo už naozaj prekročilo únosnú hranicu.
@1ryba ďakujem, aj tak spravím. Lebo toto trvá už mesiac a škola to očividne nerieši.
Ja som svojim aj prezehlovala vlasy žehličkou po ošetrení Paranitom a vycesani. Svoje som nafarbila, vyzehlila a ešte pár dní potom zehlila. Ja viem, nie je to dobre pre vlasy, ale par dni sme vydržali a zbavili sme sa toho. A to pranie plysakov, obliecok, čiapky, vsetko... Pre pána, mali sme v zime, nevedela som sa doprat. Ale ak to je v škole, najlepšie obrátiť sa na hygienu a aj opakovane. Sama si nepomôžes.
@ivanabat hod si na vlasy nejaku farbu s amoniakom a budes mat klud od vsi...a suhlasim s tym,ze skolu by som nahlasila na hygienu
Škola môže maximálne vypisovať oznamy rodičom, aby si deti opatrili. U nás už ani nie sú koberce a vankúše, aby sa vši nemali kde držať - upratovačky všetky plochy teda ľahko čistia. Maximálne môžu deň zatvoriť a to zase čelí skola hnevu rodičov, že deti sú doma. Už nie je taká doba, že by mohla učiteľka kontrolovať vlasy. Toto je všetko maslo rodičov. U nás napríklad obe detské lekárky žiadne potvrdenie nevystavia, pretože na to nemajú kapacitu a hlavne - hnidy si všimnúť nemusia. Tak ako to má riešiť škola?
@jarmila2010 Ja si vlasy nefarbím, takže to ani nespravím.
@nika23t žehličkou si žehlíme teraz s dcérou tiež, ja mám pocit, že robíme všetko, čo môžeme, ale trt nám je to platné.
A na hygienu sa rozhodne obrátim. Ďakujem Vám za rady!
@ivanabat tak,mala to byt alternativa k ostrihaniu...je to na tebe
Tak ide aj o to, že nemusia byť vši len v ich triede. To musí celoplošne škola sa zariadiť, dezinfekcia všetkých priestorov, skrinky, telocvičňa, jedáleň. Bohužiaľ toto je častý problém škôlok a škôl, často sa s tým ani nedá veľa urobiť, je to proste na zodpovednosti rodičov a opatrení aj od školy.
jednoduchsie sú na tom chlapci, syn je aj kvôli tomu ostrihany úplne nakrátko. Ani dcéra nemá dlhé vlasy, soce samozrejme má dlhšie ako syn, ale aj tak sú krátke. ja som si to aj z praktických dôvodov takto vybrala.
Ja som kedysi robila v DSS, kde sms mali aj deti ktoré chodil na týždenný pobyt, vždy v pondelok sme ich preventívne striekali, a skutočne každá jedna z nás si vlasy v" sebaobrane "farbila.
Postup pri dlhých hustých vlasoch: robila som toto: olej na 3 hodiny, psi šampón, mokré vycesavat vsivakom, zakaždým utrieť do bielej servítky, suché vyžehliť, druhý večer žehliť vlasy, tretí večer znova olej, šampón, žehlenie..ďalší večer žehlenie, ďalší večer olej, šampón...za týždeň bol kľud
Pevné nervy želám, je to des
@marcellka32 ďakujem, no nič iné mi nezostáva, než opätovne všetky tieto postupy opakovať a dúfať, že sa to nevráti
@ivanabat ja som sa toho vždy desila, lebo dcéra má afro a netuším ako by som to vycesala. Z toho co som sa dočítala tak najlepšie je robiť pevné uhladené účesy, a ja som jej davala repelent sprej(proti vsiam). Našťastie sme sa tomu vyhli ale trpla som pri každej skolskej správe 😅
Škola môže max informovať rodičov. Stanovisko RUVZ: "Aj keď prevádzkovatelia škôl nemajú povinnosť zisťovať výskyt vší u žiakov, v prevádzkovom poriadku majú stanovený postup, ktorý musia uplatniť, ak sa u detí objavia. Ak je dieťa zavšivené, školu alebo škôlku navštevovať nesmie."
Každé ráno 3 kvapky za uši cajovnikovy olej
Normálne napis na hygienu, lebo ak ma škola naozaj iba takýto prístup že napíše jeden suchý oznam na edupage, ktorí polka rodičov odignoruje, tak sa to bude len opakovať. Akonáhle do toho bude zapojená aj hygiena tak nariadia cistenie školy, skriniek a rodičia sa tiež preberú keď budú mat deti doma.
@ivanabat My sme mali tiež tento problém a dlhodobo čo sa týka školy.Je to nepríjemná vec.Škola nič nerobila len oznamy na edupage a do žiackej písali. Jediné čo pomohlo od vši boli šupky z orechov. Použila som raz a potom neskôr preventívne ešte raz a dovtedy máme kľud čo si týka vši. Už žiadne zo školy nenosia.
@cicinkova Čo sa robí s tými šupkami od orechov?
@ivanabat my pouzivame Hedrin sprej - malá zatial vši nemala, aj ked boli už niekoľkokrát v škôlke oznamy, že sa vyskytuju vši. možno máme šťastie, možno naozaj zabera
@ivanabat kup si nitty grtitty hreben, userris par 100e na samponoch a ces dceru s nim. Ked sa ti po tyzdni vratia to su vase, nezabite nie skolske