Prosím Vás poraďte mi,
moja dcéra (14) má už niekoľko rokov problém s opakovanou nákazou mrľami. Začalo to asi keď mala okolo 11 rokov a odvtedy pravidelne každý polrok za mnou príde so slzami, že znovu ich dostala. Naozaj už sme v koncoch. Ruky si doslova drhne, problém s nedostatočnou hygienou nemá, vždy keď ich znovu dostane volám doktorovi aby nám predpísal Vermox a všetko poriadne periem, žehlím, prach utieram,... Nejde mi do hlavy, že vo veku kedy detičky hygienu ešte tak dôkladne nedodržiavajú takýto problém nikdy nemala a zrazu sa jej objavia opakovane. Nemáme žiadne domáce zviera a vždy je nakazená len dcérka.
Nemáte nejaké babské rady, typy na prevenciu alebo voľnopredajné lieky?
Vopred ďakujem
@katarinacerna vsetci v domacnosti Vermox a ja davam detom aj podrvene klinceky trochu rozmiesam s vodou na kavovu lyzicku a sups do ust, revu ale vraj to zabera na mrle je to aromaticke. Dalej vraj aj cesnak zabera a kolegyna radila rano nalacno pravy domaci slivkovy lekvar co som neskusala tak neviem. Ale najprv kazdy clen rodiny Vermox a o 2-3 tyzdne zopakovat znova. Drzim palce je to neprijemne.
mne ako dieťatu odporučali piť kapustovú štavu ale ja som mala ako dieťa hlisty neviem či to je to iste to mi pomohlo, a menej sladkého a tak vtedy
@katarinacerna moja skúsenosť je ze ich mozno bude mať stále bohužiaľ.. keď sú premnozene bude.ich vidno.... raz som čítala príbeh pána mal ich celý život. Písal co všetko absolvoval.. crevne sprchy v Rakúsku, rôzne lieky. Nič nepomohlo. Lekárka mu nevedela pomôcť. Skus namiesto vermoxu Zentel alebo z nemecka objednaj Pyrcon (kedysi u nás ružový sirup Pyrvinium). Ak ti ja môžem poradit skus jej dva mesiace dávať parazitex. Kazdy den 2 -3 tablety. Mrle žijú najmä v tenkom creve, peceni, pľúcach, hocikde inde. Keď sú premnozene zliezaju klast vajíčka v oblasti konečníka.... A ešte jedna vec, nič sladké. Dlhodobo. Ak nie nafurt.
@mamamasama Doteraz len dcéra mala problémy ale brávali sme aj my preventívne, no vždy sa jej to vráti.
A nemoze byt problem, ze mate dlhy cyklus medzi liecbami? Mne lekar hovoril tak, ze prva varka zabije rodicov a druhu treba dat tak, aby ich deti este nemohli mat svoje deti😀 velmi laicky povedane ale takto mi to doslova povedal.
@zdenka11081983 Naozaj veľmi pekne ďakujem všetkým za rady určite vyskúšame snáď niečo zaberie a už budeme mať pokoj.
@katarinacerna v akom prostredí sa nachádza? Kamoškina dcera chodila linkovym autobusom domov zo školy denne. Calunene sedacky, v buse aj spoluobčania.... Nuž mala mrle 🙈
@ivuska027 Chodí na veľa krúžkov dochádzať nedochádza a ozaj asi len v triede ale aj o tom pochubujem.
@zdenka11081983 si si ich trochu pomylila do skrkavkami. Mrle žijú len hrubom čreve a nikde inde
@glade22 no ale pogoogli poriadne, mrle sú všade. Ale vyvíjajú sa v tenkom čreve. Odtiaľ idú kadetade. Aj do pecene, pľúc, močových ciest, mechúra, štítnej žľazy. Mam naozaj bohaté skúsenosti.
@zdenka11081983 ok, tym tenkym crevom som si nebola ista..ale som si ista, ze cely ich vyvinovy cyklus sa deje v GITe. Pri premnozeni si viem predstavit, ze vycestuju do pohlavnych organov, mocovych ciest..ale ta pecen, dokonca stitna zlaza sa mi nezda, lebo oni predsa potrebuju vyliezat von na vzduch....pluca a dychacie cesty mam zase spojene s ascaridami..nezabudnem, ako nam isty pan profesor vykladal, ako zanedbanym detom vyliezali nosom
Nie som ale odbornik na parazity, takze ak ty si, beriem späť
Aká je liečba? Beriete wermox všetci? Ak nie, tak sa vám to bude stále objavovať.