Oneskorený vývin reči u 3-ročného syna

annabjalonova
5. nov 2023

Ahojte, viem ze tato tema tu uz niekolkokrat padla, ale predsa este raz. Syn ma 3 roky a 2 mesiace neustale cvicime rozne hry na rozvoj reci… uz pred polrokom sme navstivili klinicku logopedicku, klinicku psychologicku, ORL kvoli sluchu - vsetko OK, s tym ze ma oneskorenie reči. A bol dva mesiace v skolke (iba kazdy druhy tyzden, lebo sme neustale chory:( ) a naposledy tak chory, ze pediatricka nariadila mesiac rekonvalescenciu mimo kolektiv. Moja otazka znie… uz vyse polroka sa intenzivne snazime a pracujeme na zlepseni, ale pokroky su, ze nie minimalne ale skoro ziadne… je nadej ze bude moj syn este hovorit a zapoji sa neskor aj do skolskeho systemu? Kolko moze trvat take rozrozpravanie? Dakujem baby

deedol
5. nov 2023

@annabjalonova k tej klinickej logo chodite pravidelne? Co hovori ona?

pribinak
5. nov 2023

@annabjalonova pouvazuj o špeciálnej škôlke, pozri napr Asobi

https://asobi.sk/

euka210
5. nov 2023

@annabjalonova neviem, ale 1 synovec napr.do 3r veeelmi malo hovoril, druhy bol a je zase utarany od mala. Aj moj druhy sa rozrozpraval az v skolke po 3r a aj to velmi skomolene, ze ucitelky museli desifrovat 😁
Dolezite co hovori odbornik a ako to on vidi, citat mu knihy. Stale je dolezite ci rozumie co ty hovoris a robi podla pokynov.
Nevieme, ci vobec nehovori, ci len par slov, ci ako...

deedol
5. nov 2023

inak v starom meste je super logo skolka, kamoska tam mala syna 2x na mesacnom pobyte a perfektne sa rozrozpraval. tusim MS misikova to bola.

egonsk
5. nov 2023

nepreskocil nahodou niektore vyvojove obdobie? Mojho chlapca rozkecalo az ked sme zacali stvornozkovat, lebo toto obdobie preskocil a hned chodil a to bol hlavny problem.

kacena4
5. nov 2023

zalezi od diagnozi aku ma ale vsetobecne deti sa rozrozpravaju len im to dlhsie trva. moja zacala prve "zvuky" slabiky, hlasky az v 3r a dnes ma 13r a dari sa jej super, vela nenarozprava ale rozprava hoci ma NKS. to ze je oneskoreny je dobre, zamena to ze napreduje hoci oneskorene voci norme. ty mozno pokrok nevidis, ale pri reci nie je dolezite len rozpravanie ale aj porozumenie a to sa prave moze "ucit" a nie samotne rozpravanie

annabjalonova
autor
5. nov 2023

@deedol uz sme tam boli 7x, logopedicka stale hovori ze je to oneskoreny vyvin, perfektne rozumie, spolupracuje a aj pozornost danej aktivite venuje adekvatne na svoj vek. Hovori len cvicit a cvicit a ono to dojde.

siska25
5. nov 2023

@annabjalonova moj syn v 3 rokoch tiez nepovedal skoro nic, nie som si ista, ci vobec hovoril mama a tato. Tiez ma NKS a oneskoreny vyvoj reci. Dva roky chodil do specialnej skolky a postupne zacal rozpravat. Teraz chodi druhy rok do beznej skolky ( resp. od maja tam bol presne 9 dni, kedze je stale chory). No a momentalne, rozprava nonstop od rana do vecera, je nezastavitelny. Chodime stale na logopediu, ale tam nas uz planuju vyradit, nakolko vyslovnost ma uplne super. R sa naucil hovorit sam. Problem je este stale porozumenie obcas a zle sklonovanie, predlozky a pod. Stale chodime na rozvojovu terapiu. Tento rok ma odklad a buduci uz pojde do beznej skoly. Este uvidime, ci budeme riesit asistenta. Tolko nasa skusenost.

annabjalonova
autor
5. nov 2023

@pribinak ahoj, kedze len teraz nastupil a aj ked nerozumie, celkom pekne sa integruje medzi detmi a nechcem teraz robit zmeny, aby ho to nejak nezasiahlo a musel si opat zvykat na nieco nove. Ale evidujem tie skolky, uz som si aj par pozerala.

annabjalonova
autor
5. nov 2023

@egonsk praveze vobec, mozno o trosku neskor s kazdou zacal, ale vobec nevynechal ani jednu.

annabjalonova
autor
5. nov 2023

@euka210 hovori iba par slov, ziadne vety, ked ma zopakovat, zopakuje si svoju skomoleninu. Rozumie velmi dobre.

pribinak
5. nov 2023

@annabjalonova toto je logo škôlka, rozrozpravali by ti ho a potom sa môže vrátiť do pôvodnej
Však píšeš že je veľa doma, myslím že by tu zmenu v pohode zvládol

deedol
5. nov 2023

@annabjalonova presne ako pise @pribinak, tam sa chodi na pobyt, cize napr. mesiac nechodi do svojej skolky, ale tam, a potom zas do svojej. tam maju malicko deti, ucitelky su zaroven logopedicky a robia s nimi kazdy den vela logo aktivit. toho kamoskinho maleho to este aj bavilo 🙂

sante81
5. nov 2023

@annabjalonova ja mám doma už skoro 15rocneho teenegera, tiež som pred rokmi zakladala témy, pretože nerozprával. Držím palce, treba kopec trpezlivosti, logoped, dnes syn hubu zavre, len keď spí 🙂

kiki68
5. nov 2023

Dolezite je porozumenie, od toho sa to odraza. Cize chodit tam a naozaj cvicit, skusit rozne alternativy, ako ho rozkecat. Davat si pozor na to, ako vobec hovorite ( musite hovorit v jednoduchych vetach, priamo do tvare, mat ten kontakt pocas komunikacie, nebyt prilis ticho, ani hlucna). Vela ludi zabuda na pouzivanie mimiky.

deedol
5. nov 2023

este je fajn pdf kniha o detskej reci, da sa volne stiahnut
https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/pdf/Sucasti...

pribinak
5. nov 2023

@deedol super, dik

kris_tin257
6. nov 2023

Neodporúčala vám psychologička zlepšenie hrubej jemnej motoriky? Nám odporučila pohybový krúžok napríklad alebo bojové športy, aby sa malému zlepšilo motorické plánovanie koordinácia trochu spomalil, lebo že po zlepšení motoriky by sa mala zlepšiť aj reč 🤷 keďže reč je na vrchu "pyramídy" a kým ju dieťa zvládne tak musí prejsť rôznymi procesmi a osvojiť si viaceré dovednosti (podľa psychologicky)

kaculda2
6. nov 2023

Ahoj moje obe dcéry si týmto prešli prvá začala rozprávať až keď mala skoro 3 a pol a aj to jej bolo veľmi zle rozumieť a druhá začala keď mala 3 r a 3 mes. A tiež zle jej bolo rozumieť. Tiež sme prekonali všelijaké vyšetrenia tiež majú oneskorený vývin reči. Prvej dcére sa to zlepšilo až v 3 ročníku ZŠ a dovtedy mala problémy s diktatmi a písaním všeobecné lebo tá výslovnosť sa odrazila na tom a teraz vo 4 ročníku a je jednotkarka a rozpráva krásne. Ale samozrejme sa jej zistili aj nejaké druhý dys.. druhá dcéra je teraz v 2 ročníku a tej sa už teraz upravuje reč a začína pekné rozprávať. Takže nemusia hneď chodiť do špeciálnej školy chodia do normálnej ZŠ. Ale bola to drina stále cvičiť a cvičiť.

euka210
6. nov 2023

@annabjalonova tak ked rozumie, tak ako pisu...cvicit podla pokynov logopedicky.