Ahojte.. ja neviem či už mi z toho všetkého šibe, či príliš všetko sledujem alebo čo. Už mám z toho stiahnutý žalúdok.. úzkosť..
Ide o to, že mám 2 syna. Má 9 mesiacov, len pred 2 týždňami začal plaziť ale nepreplazi toho ešte veľa. Len kúsok. Chodíme na fyzio kde cvičíme vojtovku no doma to už nedávam. Nedokážem ho udržať v tej polohe v akej má cvičiť, napne mi nohy a nedá sa ďalej. Čiže zaostáva v pohybe, je pomalší.. to by som ešte zvládla ale poslednú dobu si všímam už každé jeho gesto a všetko. Príde mi zaostalý oproti iným 9 mesačným deťom. Keď ho voláme menom nie vždy sa otočí, veľmi málo sa smeje, stále je akoby zahladeny niekde do diaľky, vydrží veľmi málo na bruchu, chvíľku sa pohrá s hračkami a začne plakať.. proste ani nemá kedy začať stvornozkovat pretože nevydrží na tej zemi ani keď pri ňom ležím a snažím sa ho zabávať..
Ja neviem.. prvý syn bol veľmi šikovný, aktívny...
Je nejaký lekár/ vyšetrenie kde mi tieto obavy potvrdia-vyvratia? Môže nejaká mentálna choroba sa už v takom rannom veku prejavovať? Napríklad autizmus? Šibe mi už z toho, nedokážem sa z neho tešiť.. zakaždým keď na neho pozriem chce sa mi plakať, kričať....
Pokoj ☺️ kedze cvicis vojtovku tak si asi bola na neurologii s nim ci?
Áno, šibe ti z toho. Daj sa do kľudu. A neporovnavaj s prvým dieťaťom. To keby som robila ja pri našich, tak sa tiež zbláznim. Syn tiež cvičil vojtovu, oproti dcére bol "zaostalý" ak to mám tak napísať,a.nakoniec všetko dobehol, resp. je to úplne normálne šikovné dieťa, len dcéra bola viac popredu vždy vo všetkom.
Držím palce
Ešte teda doplním. Moje deti nerobili ťap ťap ani nekyvali nikdy. Ani nič neopakovali. Syn nenapodobnoval zvieratá, nechcel ukazovať v knižkách,nerozprával... Mali to na háku. A majú aj dodnes. Sú to deti, nie cvičené opice 😉
v zahraničí lekári vidia autizmus už vo veku 6 mesiacov. Na sk omnoho neskoršie.
my sme chodili cvičiť vojtovku do Olomouca - super. tam sú odborníci - takže ak chceš vyskúšať iného odborníka - môžem ti dať kontakt.
Nám podozrenie na autizmus potvrdili v podobnom veku, takže áno, dá sa to. Samozrejme to nie je na 100%.
nestresuj ma len 9 mesiacov ak sa plazi je v norme. nie je oneskoreny co sa tyka plazenia. moje niektore deti zacali ovela neskor. chce to len cas a trpezlivost sama pises ze chodite cvicit. cvic ako a kolko vladzete. s autizmom sa nestresuj. v takomto veku sa auti este nezistuje nakolko sa neda zistit cela triada ochorenia (dieta este nekomunikuje) takze su to len tvoje domnenky. a hlavne ak je viditelny autizmus v tomto veku tak je to na zakladde mentalneho postihnutia. dieta sa do 2-3 rokov este vyvija a vsetko sa moze upravit, dobehnut, takze klud. nezabudaj ze kazde dieta je ine, ma iny start do zivota a tak ma aj iny vyvin. niekto je rychlo (1 syn) niekto pomalsi (2 syn).
Ja neviem, čo je toto za módu, za všetkým "odlišným" vidieť autizmus ... veď nechajte tie deti ísť vlastným tempom ... moja dcéra sa neplazila, neštvornožkovala vôbec ... hneď išla do stoja ... v škôlke mi z nej spravili autistku, lebo sa nesprávala podľa noriem ... má 8 rokov, je zdravá, šikovná.
@dzulli1980 je to z toho že všetko veľmi sledujú a neuvedomujú si že autizmus nie je len o jednom.znsku zo spektra. Je to komplexná porucha s viacerými prejavmi rôznej intenzity .
A ešte chcem dodať že vôbec nereaguje na ťap-ťap, nevie pokyvat papa.. pritom mi to ukazujeme už veľmi dlho a často