Ahojte, potrebujem poradiť, 17 ročná dcéra má astigmatizmus myopicus, je krátkozraká a ako už veľa krát predtým, očná lekárka jej predpísala silnejšie dioptrie, teraz sa však začala sťažovať, že síce do diaľky vidí lepšie, ale do blízka žiaľ rozmazane. Doteraz si nemusela dávať dole okuliare, keď pozerala do PC alebo čítala, teraz už s nimi nevie pozerať do blízka. Nie je reálne, aby si ich dávala hore-dole. Očnej som sa nedovolala, dcéra sa za chvíľu vracia do školy, musíme to doriešiť. Ďakujem za rady.
Aj ja som krátkozraká s astigmatizmom a okuliare mám jedny celodenne, neodkážem bez nich ani čítať. Má dobre zmerané dioptrie? Lebo hlavne pri astigmatizme to nie je o veľkosti dioptrie ale o správnych cylindroch. Mne očný lekár ešte ani raz nezmeral oči správne. Až po meraní v optike som dostala okuliare, cez ktoré vidím špičkovo. K očnému sa už ani nechystám.
@salamistka išla by som na vašom mieste na premeranie do nejakej lepšej očnej optiky. Častokrát mávajú lepšie prístroje ako oční lekári a aj sa vedia viac povenovať meraniu. Zaplatíte za to ale aspoň budete mať istotu. Tiež som krátkozraká a dlho som mala silnejšie dioptrie. Potom mi zistili astigmatizmus a postupne mi dioptriu znižovali lebo sa zistilo že to nie je potrebné. Ja chodím už len do optiky. Tam so mnou a idú von nech sa pozerám do diaľky, dávajú čítať klasický text z knihy a potom to upravujú. Určite by si nemala dávať dole a urcite by jej nemalo robiť problém čítať.
@dskjhfdlkdjhl a ake velke mas dioptrie? Ja astigmatizmus nemam, som len kratkozraka. Doteraz mi stacili do dialky aj na pc jedny okuliare. Ale v aprili som bola u ocnej lekarky, zhorsil sa mi zrak, mam silnejsie dioptrie a tym padom v novych okuliaroch nevidim na pc. Upozornila ma na to lekarka, ze s mojimi dioptriami uz budem potrebovat aj okuliare na pc. Tak skladam, prekladam, vymienam okuliare. Pripadam si uz trocha starecky🙈
@0silvia0 ja som ako 10 rocna zacina s 1,25 a cez pubertu mi narastli na 1,5, ale ja mam cylindre vyssie ako dioptrie (to fakt presne neviem, musela by som pohladat). Takze nemam vela, ale ten astigmatizmus je svina🤐
@0silvia0 toto závisí aj od veku a poškodenia zraku. 17 ročná by s týmto ešte problém mávať nemala. Neviem koľko máte rokov ale okolo 40 sa zrak mení a nastáva práve takýto problém. Pýtala som sa na to pretože otec si musí na čítanie dávať okuliare dole lebo nevidí. Bolo mi to vysvetlene takto
@0silvia0 jo, a teraz mam 1,75, to som zabudla napisat. Na oboch rovnako.
@kkovacovak ano, mam 47 rokov, tiez mi vysvetlila lekarka, ze je to v tomto veku bezne.
@dskjhfdlkdjhl tak ja som s dioptriami 4, 5 a 5 pouzivala jedny okuliare, teraz mam 4,75 a 5,5 a skoncila som len s jednymi okuliarmi, teraz mam dvoje do dialky, dvoje na pc. Ale co sa tyka astigmastizmu, to netusim, nepoznam.
@0silvia0 ja uz skladam okuliare na citanie do blizka - kniha, mobil. na PC este vidim v pohode. Podla ocnej uplne normalne v mojom veku. pred 2 rokmi sa cudovala, ze ich este na citanie nemusim skladat dole...teraz uz ano. Dioptrie mam do dialky -2.75 silnejsie okolo a -3.00 slabsie, bez astigmatizmu. A som kusok starsia ako @dskjhfdlkdjhl, 51 rokov.
@0silvia0 Inak, mne tiez uz hovorili, ze by som si mozno mala dat multifok. okuliare, ale zatial mi to vyhovuje takto (len do dialky na vsetko).
@0silvia0 no, ja keby som nemala astigmatizmus, tak by som mozno okuliare bezne ani nenosila. Toto je fakt blba porucha.
@dskjhfdlkdjhl
@simsalabim ja uz davno skladam okuliare nablizko, ked kukam do mobilu alebo citam knihu. Tak vy ste na tom celkom dobre, ja len cely den okuliare prekladam, vykladam. Multifokalne som zatial nechcela, ale asi o nich casom pouvazujem.
@0silvia0 no, ja som rada, ze to mam takto a teda velmi oci nesetrim, lebo (obzlast teraz cez dist. vyuku) stale cumim do pocitaca a este aj po nociach strikujem, alebo citam, takze zacinam uvazovat, ze si budem davat aspon obcas nejake obklady-nech tie oci vedia, ze mi na nich zalezi😉
Tiež odporúčam premeranie v optike, majú tam viac času sa vyhrať s cylindrami, ako lekár s plnou čakárňou...
Astigmatizmus nebude problem,problemom bude asi zle stanovena dioptria.
Odkedy su modernejsie pristroje,malokto astigmatizmus nema😊
@salamistka mne sa to tak u očnej stalo, že u nej som perfektne videla bez problémov, dala som si spraviť okuliare, v optike v poriadku. Po hodine som všetko do blízka mala rozmazané. Bola som v optike a tam mi povedala, že mi dioptrie dali správne. Nakoniec mi v optike zmerala zrak a zistila, že mi sklíčka napísala opačne ako mala. Takže určite by som z vlastnej skúsenosti šla na premeranie zraku 😉
Treba ísť na vyšetrenie k optometristovi. Vyšetrenie u očného lekára nestačí.
Ďakujem, ideme teda do optiky
@salamistka v prvom rade by som jej dala premerat, ci ma naozaj dobre urcene dioptrie. Tiez mam astigmatizmus a som kratkozraka a teda uz aj vek dost vysoky (50) a zatial mi na vsetko (aj na blizko, aj do dialky) stacia jedny okuliare a nemusim nic skladat. A teda ja velku cast dna travim za pocitacom.