Odsávanie bábätká pri pôrode

7. jún 2024

Ahojte. Keď som porodila, malý neplakal hneď. Trvalo asi 10/15 sekúnd kým začal, nebolo to dlho. Doniesli nám ho už v perinke. Za celý čas v pôrodnici bolo všetko ok.
Ked sme prišli domov, 3/4 dní sme boli doma, zhoršilo sa mu dýchanie a utekali sme na pohotovosť, kde sa mu následne robil rengen a potvrdil ze aspiroval niečo. Pýtali sa ma, či mu nezabehlo mlieko, povedala som, že sem tam sa zakucka ale nič extrémne.
Až teraz som si v prepustacich papieroch z pôrodnice všimla, že ho odsavali. Môže byť ze vdýchol plodovu vodu, oni mu ju odsali ale nedostal žiadne antibiotika a ta spôsobila zápal pľúc?

lenja123
7. jún 2024

Vo veľa pôrodniciach je bežný postup, že sa štandardne odsávajú všetky bábätká. Ak by aspiroval hneď pri pôrode, problémy by sa prejavili skôr, nie až doma.

andrea_82
7. jún 2024

Ved oni im bezne z ustociek odsavaju zbytky plodovej vody. Prave preto, aby ju nevdychli.

anavixy
7. jún 2024

A ma teda potvrdeny zapal pluc ci len to ze aspiroval?
Takto, samotny fakt, ze (ak by) aspiroval plodovu vodu neznamena, ze musi mat zapal pluc. Vacsia pravdepodobnost je, ak by bola PV zelena. U nas (pracujem na novorodeneckom) by sme takemu dietatku (zo zelenou PV) robili v priebehu hospitalizacie odber na CRP (pripadne interleukin 6). Ak by bol vysledok negativny, nie je dovod podavat atb ani ak by bol predpoklad, ze dieta skutocne aspirovalo. Myslim si, ze ak by dovoodm stazeneho dychania bola aspiracia PV, tak problem by pretrvaval alebo sa objavil skor nez o tyzden. Stav takychto deti sa horsi rapidne iz v prvych dnoch. Odsavanie sa uz standardne nerobi, resp. nema robit, snazime sa ho robit len vtedy, ked je to potrebne. Odsava sa z hrdla, nosa, zaludka, ale nie kazde dieta, ktore treba po porode odsat (ci dokonca predychat) muselo aspirovat. Osobne si myslim, ze pojde skor o aspiraciu mlieka pri krmeni. Krmit je potrebne vzdy vo zvysenej polohe, nie v lahu na rovnej podlozke na chrbte, skus pozriet na googli tzv “paced feeding”, zozente si flasku si slabym prietokom, ak dojcis, treba volit zvislu polohu, pred dojcenim trochu mlieka odstriekat/odsat, aby tok nebol silny.

autor
7. jún 2024

Ďakujem ženy, nevedela som ze je to bežný postup.
@anavixy ma potvrdený zápal pľúc.