Odplienkovanie. Čo robim zle?

mysickamys
18. mar 2018

Ahojte. Chcem sa poradit ohladom odplienkovania.
Nasa drecka ma 20mesiacov, osobne si nemyslim, ze je skoro na odplienkovanie, pretoze velmi vela veciam rozumie,je sikovna.vie kam sa chodi na wc a vie consa tam robi. Tyzden sa mi podarilo pekne ju posadit na wc a vykakala sa.cikanie si este asi nevedela uvedomit. K3d chcela kakat, vypytala sa a pekne sme sli na wc a bolo to tam. No po tyzdni sme prisli k svokrovcom, tam som ju dala na wc a nechcela. Odvtedy vzdy ked chcem ist s nou na wc sa zacne hnevat. Niekedy je vynimocny den kedy sa aj vycika aj vykaka. Neviete v com by bol problem? Vdaka

katrinka34
18. mar 2018

V ničom ;), ešte jej nedozrela centrálna nervová sústava. Napriek tomu že je šikovná si nedokáže uvedomiť, že “cikat” znamená ísť na záchod. Ešte je malička ... zbytočne na to tlaciš. Prvý syn mal plienky do 3,5 roka a dnes je zneho šikovný druhak s nadpriemerným IQ. Druhý syn mal 2 roky a 7 mesiacov a dcéra má teraz 2 roky a 7 mesiacov a vôbec ju nenapadne ísť na záchod. Len plienky ;). Pokial to nie je finančná záležitosť ohľadne plienok, tak to vôbec nerieš ;)

mysickamys
autor
18. mar 2018

@katrinka34 naozaj? Tak fajn. Dam tomu cas.
Len ked som citala niektore pripady,ze v 12mesiacoch uz vedia sa pytat prislo mi to,ze by sme uz aj my mali vediet a ze je neskoro. Snad nevyzeram ako mama ktorej to je jedno a nevenuje sa detom 😉 peknu noc..

lorela
18. mar 2018

@mysickamys Naopak, ja si myslim, ze ten pravy cas je zhruba okolo 2 - 2,5 roka. Ak je dietatko schopne chodit samo po schodoch 🙂 (testik, ktory poukazuje na dozrety zvierac mocoveho mechura = schopnost udrzat moc).
Este mate par mesiacov k dobru.

renatka100
19. mar 2018

Moja mala skoncila s plienkami na cikanie ked mala rok a tristvrte (uz nechcela plienku a chodila cikat na zachod), ale na kakanie si pytala plienku do 4 rokov! a nijakym spoobom sme ju nevedeli naucit do nocnika ci do zachoda. Potom to proste jedneho dna zrazu prislo ze ide na zachod, ale nijako sme na nu netlacili…

atrami
19. mar 2018

Ešte neprišiel jej čas. Ja so takto ,, nutila'' najstarsieho syna. Mal 2 roky a bez plienok, ale maval casto nehody potom. Prostredny mal vyse 3 rokov, potom mu nejako doslo, ze do skolky s plenkou nepojde a dal ju dou. Najladsieho by som musela zlomit, aby sedel na nocniku. Potom jedneho pekneho dna, dal dolu plienku a vybral sa rovno na wc. Nemal poto ani v noci, lebo sa tak rozhodol. Nehodu, mozno 1-2. Naozaj netlacit, len motivovať.

zdena12345
19. mar 2018

ako nado mnou pisu, chce to cas, je este mala. prvy syn sa vedel sam vypytat aj stiahnut gate ked mal cca 22m. druhy ma uz 2 roky a este sa nam len sem tam dari do nocnika ked ho davam kazdu hodinku... tiez mam z toho uz chlpy zjezene. som cakala, ze v 2r uz budem mat od plienok pokoj a tudle... este neprisiel cas🙂

pininka
19. mar 2018

Pises ze ju davas na zachod, na nocnik nechcela vobec chodit? Moje deti napr na zachod dlho nechceli chodit, lebo sa bali,ze tam spadnu. Z vlastnej skusenosti viem,ze nutenie je zbytocne, ale polavit tiez netreba. Moj druhy sa presne na svoje druhe narodky rozhodol,ze zacne chodit na nocnik, do tyzdna sme nemali plienky,ani v noci.

bosoriak
19. mar 2018

@mysickamys Moja najstarsia sa odplienkovala v 2 rokoch a 4 mesiacoch, stredna v 2 rokoch a ta najmladsia veru este ani nahodou nevyzera, ze by sa chcela. Tak cakam, ked bude vonku teplo.

Nesil nieco, co sa silit neda, akurat jej sposobis blok. A neporovnavaj, tvoje dieta je jedinecne a ak bude potrebovat plienku do 2.5 roka, tak bude. Su aj horsie veci. Moja najstarsia mala plienku na noc napriklad do skoro 5 rokov a vies co? Bolo mi to absolutne jedno a preslo to same, prirodzene, bez stresu a nervacenia.

Odporucam. 🙂

stanka2612
19. mar 2018

@mysickamys moj syn bude mat o tyzden dva roky a este je plne plienkovany...skusali sme nocnik,no ma z neho az fobiu,boji sa ho.tiez mi este nevie povedat,ze chce cikat...ale teda nejako na to netlacim,pocuvam sice,ze uz je velky na plenky,no neriesim tieto reci,povedala som si ze v lete vyskusam znova a snad sa to uz podari,ze aspon den uz bude bez plienky...

mija777
19. mar 2018

@mysickamys Kľudne jej daj ešte čas... Staršia sa odplienkovala ako dvojročná, no nie úplne bez problémov.. Priznám sa, že som na ňu tlačila. Už by som to tak nerobila. Mladšieho som ani na nočník neposádzala, nič. Len som si odsledovala ako si potreby uvedomuje. Začali sme potom skúšať. Je letné dieťa, tak to bolo o to jednoduchšie. A bez dennej plienky dokázal byť bez väčších problémov, ešte nemal ani 2roky. Ale! nočnú plienku má dodnes. V spánku to ovládať nevie. Skúšala som ho budiť, no nerobilo to dobrotu - začal mať plytký spánok a budil sa s plačom. Tak som prestala. Má 2,5 roka a uvidíme, kedy začne byť aj v noci sucho 🙂

mija777
19. mar 2018

@mysickamys a ešte jedna vec - NEVERÍM že ročné dieťatko si uvedomuje, kedy mu treba cikať. Mamičky čo toto tvrdia, podľa mňa zavádzajú a potom zbytočne robia stres iným mamám, ktorých deti v roku nemajú ani šajnu o tom, že niečo treba ovládať. Možno sa vycikajú, lebo mamičky vystihnú čas, kedy sa im asi dá. Čiže posádzajú. Ale aby sa ročné dieťa vyslovene pýtalo, to som ešte nevidela.

mechurik
19. mar 2018

moja mama tvrdi ze som bola prve odplienkovana v 8mich mesiacoch...moj syn bol v roku a pol.neviem ..kamoskina mala bola az v 3 rokoch.podla mna je dobre ak to deti vidia u druhych deti ze aj oni cikaju do nocnika.potom opakuju.

renarik
19. mar 2018

Ahoj.Moj nazor je taky ze vek 2 roky je ideal na odplienkovanie. Dcera som odplienkovala presne v dvoch rokoch. Uplne som zrusila plienky aj cez den aj v noci. Kupila vesele nohavicky z obrazkami. Rada si ich oblieka. Asi 3 dni sa sem tam pocikala a pochopila. V noci sa nepocikala ani raz. Drzim palce! U starsieho syna som dlho nechavala plienku na noc, bola to blbost. Treba to zrusit naraz.

mysickamys
autor
19. mar 2018

Ano, na nocnik tiez som ju davala ale biekedy si sadne a niekedy vobec necgce, krici.
Pytam sa jej ked vidim, ze ide tlacit ze co robi a ona povie kaka. Tak jej odpoviem, nech ideme na nocnik a nechce. Alebo podne na nocnik, pustime si lala a tiez nie a nie.
Skusim ju teda nechat tak ako mi radite. Viem, kazde dieta je ine a asi by som mala menej citat o rocnych odplienkovanych detoch 😂

pininka
19. mar 2018

@mechurik aj moja mama aj svokra to hovori,lenze nezabudajme ake boli vtedy plienky,deti boli cely cas v mokrom a to im vadilo. Dnes vacsina pouziva jednorazovky a tie su uplne ine. Navyse dalsia vec je,ze sa podla mna az tak neriesilo co si dieta ciklo a pod.

kovacikovajana
19. mar 2018

@mysickamys uplne na to kasli ja dom prvu dceru nutila, pre hlupe reci starsieho okolia a iba som robila zle dcerebaj sebe, druha sa krasne sama odbseba zacala pytat v 20 mes. A v dvoch rokoch prislo obdobie silneho vzdoru a curala do nohavic jedna radost (ma 3.5 roka a hoci kedy jej este ujde a na noc ma stale plienku). Tretia ma rok a skusala som ju, na nocnik posadit aj na zachod-len tak,aby sa s nimi zoznamila 😜 vrestala ako by ju z koze drali - vtedy som si povedala, bze kxm sa sama nezacne pytat anibzanic jej tu plienku nedam dole - nebudem nicit nervy jej ani sebe lebo stare babky alebo mudre maminy maju iny nazor. Citala som clanok, kde bolo pisane, ze obladanie zvieracov sa vyvija az do piatich rokov-takze aj vy aj my mame more casu 😆😆☺

waitinka7
26. okt 2023

Aj my bojujeme s odplienkovanim, aktualne ma maly 2 r2m. Doteraz aspon pekne sedel na nocniku, castokrat sa vycikal aj vykakal (teda do plienky min.pol roka vobec nekaka). No ako som zrusila plienky, stale cika do gati a az vtedy, ked mu tecie dole nohami krici cikaaat. Neskoro. A stale zadrziava moc. Posadim ho na serbel a nic aj pol hodinu. Takto to skusame vyse tyzdna a ide to len k horsiemu. Neverim, ze mentalne na to nie je pripraveny. Nechapem, co robim zle. Nechcem znova zakladat plienky, lebo budeme zase na zaciatku.

lucka2019
26. okt 2023

@waitinka7 skus ho nechat holeho... moja tiez nechapala najprv, ze nema plienku ale gatky a normalne mu o tom hovor, ze ma slipky, ze ked nepojde na nocnik, pocika sa.... par nehod asi bude, s tym pocitaj