Odklad očkovania?

mirkaknm
5. nov 2018

Mile maminky, viete mi prosim poradit ako to funguje s odlozenim ockovania? Malinka bude mat o tyzden 3 mesiace kedy sa zacina ockovat. Doktorka klasicky ponuka zakladne plus rozsirene ockovanie proti brusnym chorobam. Zistila som ze v niektorych pripadoch sa da ockovanie odlozit az o 2cmesiace a zacat az v piatom mesiaci. V akych pripadoch sa to da? Mam pravo o to poziadat doktorku aj ked je malinka zdrava?

robin30
5. nov 2018

Samozrejme ze mas právo ved je to tvoje dieta!jednoducho prides povies ze odkladas a hotovo

ave17
5. nov 2018

V pohode, bud povieš na rovinu, alebo si vymyslia, ze ma sopliky, a prídeš keď bude OK, ja som jej povedala normalne, ze nech nám december ani neplánuje, ze si nechcem kaziť sviatky 🙂

prevenar
5. nov 2018

@mirkaknm o ockovani rozhoduje rodic, nie lekar. cize ockovat sa bude , kedy sa rozhodnes sama a aj to ci sa vobec bude ockovat.

ak ta zaujimaju informacie o rizikach ockovania , najdes ich tu - https://www.modrykonik.sk/group/1799/ ..vsetko dobre .

mirkaknm
autor
5. nov 2018

@prevenar A o kolko mesiacov sa da ockovanie odlozit, aky to ma vyznam,pomoze to ze babatko bude silnejsie,lepsie to znesie ked bude starsia?

jvlo
5. nov 2018

Môžeš odložiť o koľko len chces, ty si zodpovedas,za svoje dieťa a rozhodujes o tom kedy a čo mu bude zaočkované. Ak by ta dr strašila,že neskôr to poisťovňa nepreplatí, tak je to blbosť,čo ti potvrdia aj na infolinke každej poisťovne.

renimac
5. nov 2018

My sme očkovali prvý krát až v 10.mesiacoch. Malý mal miernu anemiu. Ale bez ohľadu na to som doktorke povedala, že očkovať budem najskôr po pol roku. Chvalabohu s tým problém nemala.

mirkaknm
autor
5. nov 2018

@renimac
Z akeho dovodu sa odklada ockovanie?

renimac
5. nov 2018

@mirkaknm mne osobne to prišlo na také malé dieťa príliš skoro. Chcela som, aby mal aspoň 6kg.

meluela
5. nov 2018

@mirkaknm nerob kraviny ... mesiac-dva na veci nic nezmeni, rizika (ktore su minimalne) budu rovnake ci pockas alebo nie .. moze sa vsak sta,t ze ked to odlozis zbytocne, potom nabuduce bude fakt mat sopliky, dalsi raz znovu a nakoniec ju zaockujes ovela neskor nez sa malo a zvysuje sa tym pravdepodobnost ze zatial nieco z tych chorob chmatne

dahra
5. nov 2018

@mirkaknm - ja som poste povedala, že dieťa pod 6 mesiacov ani náhodou, nakoniec sme to posunuli až na 15.mesiac. Aj to som dala len hexu. Ked doočkovali hexu, malá mala takmer 2 roky, potom proti pneumokokom som dala až Prevenar. Po dovrseni 2 rokov, stačí len jedna dávka. Aj MMR sme dali, keď mala 2 roky a čosi. Prevenar bol posledný. Inak lekárka mi povedala, že takéto staršie deti to lepšie znášajú. Paráda...Nemala ani zvýšenú teplotu, ani začervenanie, ani nič iné. Hexa sa môže podať do 3 rokov, Synflorix do 2 rokov, po 2. roku davajú Prevenar. MMR nie je vyšším vekom limitované.

dahra
5. nov 2018

@mirkaknm - ozaj a Hexu sme neplatili, ani MMR, ale Prevenar ano, nejak 10€. Ale ten sa tuším aj tak dopláca.

mirkaknm
autor
5. nov 2018

@dahra Co su to vlastne zac tie prve ockovania a ako casto sa tie choroby vyskytuju?

lubi40
5. nov 2018

@mirkaknm tak napr hexa vakcina je proti záškrtu, tetanu, černému kašli, virové žloutence typu B, dětské obrně a proti invazivním hemofilovým onemocněním. No a nastastie vdaka ockovaniu sa az tak casto nevyskytuju...
Inak za mna, co sa ockovania tyka, tak prve razy deti namli ziadnu reakciu (co je aj logicke, kedze telo virus nepozna, tak nan moc nereaguje), reakcia bola az pri 2, reps 3 preockovani. Aj to iba mierne zvysena teplota (37.5-38) a mierna mrzutost 1-3 dni. Ja by som urcite necakala/neodkladala to. Z mojej skusenosti to prave malinke deticky zvladaju lepsie.

dzulli1980
5. nov 2018

Prvé základné očkovanie je proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, vírusovej hepatitíde B, hemofilovým invazívnym infekciám, detskej obrne a pneumokokovým invazívnym ochoreniam. Prečo chceš odložiť očkovanie? Tak ako sa bojíš teraz, budeš sa báť aj o dva mesiace. Tie vakcíny majú nežiadúce účinky rovnako, ako každý iný liek. Aj ja som mala strach, týždeň pred očkovaním svojej dcéry som ani nespala, no zvládla to úžasne - mala "len" vysokú teplotu do 39, ale to som brala normálne, organizmus si musí začať vytvárať protilátky, pri druhom preočkovaní tiež teplota do 38 a pri treťom 37,5, štvrté očkovanie ani neviem, ako sme absolvovali, absolútne žiadna reakcia...a môžem Ti povedať, že menšie detičky to zvládajú lepšie, ešte si totiž neuvedomujú, že ich "pichajú".

lindusss2016
5. nov 2018

@mirkaknm ved si pogoogli, napr.taky zaskrt sa na SVK nevyskytol uz vyse 20 rokov, tetanus ti male babo nema kde chytit, v zime uz vobec nie, pokial nenavstevujete romske osady, zltacky by som sa tiez nebala. Ostatne treba zvazit, je to asi tvoje prve, takze nema starsieho surodenca, co chodi do.kolektivu, tvoje asi tiez tak skoro nebude. Ockovanie mozes odkladat, kolko len chces. Cim vacsia vaha, tym lepsie by to nalo dieta znasat. Ak sa toho bojis, prestuduj si dostupny material a zvaz, ako budes postupovat. Rozhodnut mozes len raz, potom uz nic nevratis.

jvlo
5. nov 2018

Čítate to tu niektoré po sebe? Ako môžte tvrdiť,že menšie dieťa lepšie znáša očkovanie? To myslíte to,že ho pichnu??? Tu ide hádam o možné NU, ktoré logicky väčšie/ťažšie dieťa s dozretejsim Centrálnym nervovym systémom zvládne lepšie, na druhej strane ak má silnú preddispoziciu tak ich s najväčšou pravdepodobnosťou dostane.
Nech si každý rozhodne ako chce, ale netvarme sa tu, že očkovacia látka je neškodný sirupcek, to o ňom netvdi ani výrobca, inak by pribalovy leták nebol pomaly tak dlhý ako rolka zachodoveho papiera.

sampo
5. nov 2018

ja odkladam ockovanie uz 6 rokov 😇

prevenar
5. nov 2018

@mirkaknm na to je relativne komplikovana odpoved

1 - oficialne mozes odlozit ockovanie v ramci rozmedzia ockovacieho kalendara - kalendar najdes na nete.

2 - ak chces odlozit za hranicu v kalendari , tak uz vlastne "odmietas" ockovanie . - tu na to moze lekar pristupit a dat ti neskorsi termin, alebo ta nahlasi za odmietnutie ockovanie. ako k tvojmu "odkladu" lekar pristupi, je uz na vasej spolocnej dohode, co bude akceptovat a co nie.

3 - co som videl clanky tak predpoklad je taky ,ze najlepsie je neockovat do druheho veku zivota. cize - par tyzdnov hore , dole nehra velku rolu.

- samozrejme najvacsia otazka je ci riziko vakcinacie prevysi benefit z ochrany. ja ..aj cim dalej viac ludi je presvedcenych, ze ani z daleka. v roznych Slovenskych epidemiach bolo obrovske % zaockovanych ludi . v niektorych ohniskach bolo 100% chorych aj zaockovanych ..cize ..nejaku velku ochranu nebadam.

prevenar
5. nov 2018
zuzka2288
5. nov 2018

Najlepsie neockovat nikdy. Dieta najzdravsie a najme ovela nizsia pravdepodobnost chytit choroby, proti ktorym sa akoze ockuje. ;) Princip dostanem anginu a uz ju nikdy v zivote nedostanem nefunguje a nikdy nefungoval. ;)

soldi
5. nov 2018

@mirkaknm

tetanus nema male dieta ako dostat. jeho spory sa nachadzaju hlboko v hline a bakteria na vzduchu umiera, cize by dieta muselo mat hlboku nekrvacajucu ranu aby sa nakazilo. (pozor, vela ludi si myli tetanus so sepsou - otrava krvi)

cierny kasel - najviac nebezpecny pre deti do pol roka (neskor uz ockovanie az tak velky vyznam nema), avsak zrovna u deti do pol roka sa nevytvaraju proti nemu protilatky, resp. v minimalnom mnozstve - hlavne u kojenych deti (dokonca par rokov dozadu bola kampan od farmafiriem, aby matky deti nekojili, nech ma ockovanie proti CK vyssiu ucinnost). ovela vacsi zmysel ma, ked sa da proti ciernemu kaslu ockovat okolie, nez dieta.

zaskrt a obrna sa u nas nevyskytuju uz niekolko desiatok rokov.

hemofil a pneumokok su typicke skolkarske nakazy, male babatko sa nema ako nakazit, pokial nema doma starsieho surodenca

zltacka typu B - prenasa sa krvou a pohlavnym stykom, takze riziko nakazy minimalne az nulove.

na Tvojom mieste by som kludne poziadala o odklad ockovania na vek aspon 6 mesiacov, aby si bola kludnejsia 🙂

lacibo
5. nov 2018

@mirkaknm radím veľmi nad očkovaním nešpekuľovať a najmä tu na MK ( kde sú názory aj celkom z opačného spektra) lebo sa môže stať, že už budeš z toho za pár mesiacov taká "rozhodená", že to neprospeje ani tebe ani malej..samorejme treba mať rešpekt, ale ak je dieťa ÚPLNE ZDRAVÉ v čase očkovania, tak normálne daj a nestresuj sa.. komplikácie sú minimálne ( teplota, opuch) dajú sa v pohode zvládnuť v porovnaní s možnosťou "chytiť" niektorú z tých chôrob.. veď si len zober aj také osýpky, už je znovu epidémia v Európe.. neviem si predstaviť, že by nebola normálne zaočkovaná, a inak ak sa tak bojíš rada: my máme len základné, žiadne doplnkové by som už nekombinovala a tiež sme dali rozdeliť , ak chcel dr očkovať dvoma rôznymi vakcínami jeden raz a prišli sme zase o dva týždne.. všetko sme super zvládli.. MMR najlepšie, absolútne nič jej nebolo🙂

mirkaknm
autor
5. nov 2018

@lacibo dakujem krasne ;)

mirkaknm
autor
5. nov 2018

@soldi Dakujem krasne.

prevenar
5. nov 2018

@mirkaknm ..v tej skupine co som ti poslal link na zaciatku, najdes vsetky tieto informacie v oznacenych prispevkoch. staci si ich precitat 🙂

zuzanapjat
8. nov 2018

@lindusss2016 hepatitida B sa prenaša rovnako ako HIV... takže pohlavnym stykom, krvou a slinami. Takže s ciganskou osadou to nema nič spoločne, pokial tam dieťa nepojde suložiť a nebude od novorodenca promiskuitne... :D to nie je choroba špinavych ruk. V zahraniči v niektorych krajinach proti tomuto očkuju len zdravotnikov - pretože oni sú v styku s krvou a telesnými tekutinami.

zuzanapjat
8. nov 2018

@lacibo osýpky najhoršie zvládajú deti do cca 1.roka. Očkujú sa od 14-teho do 17-teho mesiaca a očkovanie nezaručuje, že sa im vytvoria protilátky. (preto medzi nakazenými je vysoké percento očkovaných pravidelne) Ty si chodila do 14teho mesiaca so svojim dieťaťom medzi ľudí, keď tu spomínaš rozšírenie osýpok v Európe? :D

lacibo
8. nov 2018

@zuzanapjat prepáč, nerozumiem otázke :Či som chodila s dieťaťom medzi ľudí???.. no áno, asi som chodila medzi ľudí😅😀, a to každý deň od jej narodenia, nežijeme na opustenom ostrove..😉 a mala som na mysli skôr prílev ľudí aj z iných kontinentov, nielen z Európy sem k nám..takisto od nás lietajú kade tade po svete..toho by som sa ja obávala, z hľadiska rozširovania chorôb..písala som skúsenosti moje a všetkých mojich kamarátok, rodiny a ĺudí čo poznám ..konkrétne osýpky - očkovanie myslím - bolo najlepšie - ani teplota, nič..sesterka išli hneď na to na 8 hod. cestu autom na dovol. a nič..ja nepíšem, že niekto nemôže mať komplikácie.. ale vtedy ide o súhru nežiadúcich faktorov.. nie je dôvod iba očkovanie samotné.. ja nikoho nepresviedčam, len radím autorke, tak ako sa pýta..

mon1806
9. nov 2018

Neodkladajte zbytočné môj názor.... Ja som tiež dala zaočkovať tieto 3 a MMR mám len odloženu už ma 2 roky a ešte toto očkovanie nemáme ale tie prvé 3 by som neodkladala

zuzanapjat
13. nov 2018

@lacibo vieš čo značí teplota pri očkovaní proti osýpkam? že sa tvoria protilátky... ehm ani sa nečudujem, že keď osýpky prepuknú tak ich má viac očkovaných jedincov ako neočkovaných :D