Odkedy a za čo dávať vreckové?

zmurkaz
4. okt 2010

Máme prváčika a pomaly začínam sondovať, kedy je dobré dať dieťaťu "vlastné" peniaze ... a hlavne za čo (za známky? 😅 za pomoc v domácnosti? 😅 ...) . Dať mu aj určité hranice čo si za vreckové môže kúpiť? A ako dávať vreckové - týždenne - denne? A koľko?
Alebo vreckové nedávať a ak niečo dieťa chce, tak zvážiť, či to potrebuje - príp. či si to "zaslúži" a kúpiť/ nekúpiť?
Ďakujem za vaše príspevky - určite mi to pomôže 😉

murinka
4. okt 2010

ja by som neriesila nic peniazmi-a uz vobec nie znamky ci domace prace 😅 ved predsa v skole sa uci len a len pre seba a este mu mam za dobry prospech platit? 😕 polda mojho nazoru nie 😉 a co sa tyka domacich prac tak je to to iste 😉 peniaze za znamky,spravanie atd. by som dietatu nedavala-ked tak by som dala tyzdenne vreckove(kolko sama uznas za vhodne) a sam sa rozhodne co chce ale samozrejme by som mu vysvetlila ze tie peniazky nie su za prospech ci nieco podobne 😉

latvia
4. okt 2010

dobra otazka 🙂 ja som nikdy vreckove nedostavala 😅 co som potrebovala,to mi rodicia po zvazeni kupili,takze ja by som sla asi touto cestou, vreckove mozno na strednej skole

zitaje
4. okt 2010

My sme sa sa s mojou velkou asi pred rokom dohodli, ze bude dostavat vreckove - euro tyzdenne, vzdy v sobotu. Ale po niekolkych tyzdnoch, ked sme si spomenuli vzdy dlho po sobote (v nedelu, alebo az cez ten dalsi tyzden), ze sme zase zabudli na vreckove, pomaly sme vreckove zrusili. Ma cosi "nasetrene", uz asni neviem odkial, ale vo veku 8 rokov peniaze nepotrebuje, nepouziva, sama si nic nekupuje. Ked niekam ideme, ani ju nenapadne peniaze si brat so sebou, v hodnote penazi este nema jasno, takze snaha bola, ale skusenost ukazala, ze je este na vreckove mala. V podstate co potrebuje, to ma, ja vlastne ani neviem, na co by mohla to svoje vreckove pouzit 😅. A co by chcela, a nema, na to nemam ani ja (napr. dom so zahradou 😀 )
A dostavala ho bez ohladu na znamky ci domace prace, urcite by som nedomenovala pomoc doma, a uz vobec nie skolske vysledky 😕 .

bodka70
5. okt 2010

Ahojte, ja svojím babám vreckové dávam, staršej takmer 10ročnej 4 eur mesačne, mladšia prváčka toho roku od septembra dostáva 3 eur mesačne. Nemajú ho za známky ani za správanie. Myslím, že vreckové pre deti nie je zlá vec, učí ich to hospodáreniu s peniazmi a viac si uvedomujú hodnotu peňazí. Mladšia dcérka napríklad vždy v obchode (hlavne v Dráčiku 😀 ) žobronila, že chce to i tamto, lákali ju sladkosti i hračky. Samozrejme že som jej nekúpila (ani nekupujem) vždy to čo chcela, len občas nejakú drobnosť (bublifuk, kinder vajíčko, detský časopis ...).
Teraz keď má vlastné peniažky, začína si uvedomovať, koľko čo stojí, ak chce nejakú drobnosť, kúpi si to zo svojich peňazí a koľkokrát keď zistí, koľko musí dať zo svojich peňazí na nejakú "blbostinku", tak si to radšej rozmyslí a nekúpi si to. Paradoxne ma to stojí menej peňazí, ako keď vreckové nedostávali.
Prvé vreckové ju "pálilo" vo vrecku, okamžite ho minula a potom celý mesiac čakala na druhé 🙂. Teraz dostala druhé a už viac rozmýšľa, čo si za to kúpi. Staršia dcérka už má vreckové druhý rok, tá si už z neho sporí, a už veľakrát ho použila na drobné darčeky pre nás... Určite sa kvôli vreckovému nestali dievčatá mamonárky a nemyslia celé dni len na peniažky. Ale viac si vážia to, čo od nás dostávajú, staršia mi koľkokrát ďakuje : "mamka, ďakujem ti, že si mi zaplatila krúžok, botasky, pero....
😀

ywana
5. okt 2010

Ja som svoje dcére (11) dávala minulý školský rok každú nedeľu 1 Euro a za 1 v škole dostala tiež Euro. Ale v podstate súhlasím s názorom, že dobrý prospech nemá byť pre peniaze a od tohto školského roka za známky nedostáva peniaze. Akosi sme "pozabudli" aj na týždenné vreckové. Zhodujem sa s názormi vyššie - všetko čo potrebuje má a vreckové míňala len na somariny, ktoré som jej ja odmietala kúpiť (napr. v poradí už tretí diár, miliónte pastelky a pod.). Keďže som usúdila, že takto sa peniaze "rozfrckajú" na hlúposti, s vreckovým sme tiež skončili. 🙂
Na druhej strane si ale zas uvedomujem, že asi by niečo mala dostávať. Ešte uvidíme....

traktor
5. okt 2010

...tiez sme zvazovali ci vreckove, kedy a kolko...no nakoniec sme od toho upustili, ked si deti vypýtajú tak peniazky dostanu,samozrejme, ze nie na vsetko, podla zvazenia..lebo napr. ked idu zo školy na vylet, tak tam musia dostat viac peniazkov..co ked..nech radsej maju viac...vreckove by to urcite nepokrylo ..tak mi prislo zbytocne urcovat vysku vreckoveho, ked aj tak musim do penazenky nacriet...akurat co mame stale rovnako ,tak su narodeniny a meniny..bez ohladu veku, vsetky deti dostavaju na tieto sviatky okrem torty aj 10 eur , kedze bol problem co im kupit, tak nam to vyhovuje....za vysvecko nedostavaju ziadne peniaze, ucia sa pre seba..akurat mame zauzivanu cukraren...ale priznam, ze ked urobia v domacnosti nieco same od seba, mimo toho, ze im to poviem 😀 😉 ...tak im obcas, nie stale dam po eure...

kaja73
5. okt 2010

Určitu dobu sme mali vreckove zavedene, ale zabudali sme na to velmi často-aj syn.Tak sme od toho upustili.Petko dostava peniaze od starych rodičov na meniny a narodky,tiež si niečo vždy vypolieva a symbolicku sumu dostane vždy za vysvečko. .Tieto peniaze si sam zadeluje hlavne na lego.Inak to čo potrebuje, mu aj tak kupujeme my.Takže u nas je vreckove zatial zbytočnost.

henikav
19. dec 2012

Ja by som dieta na peniaze neucila kym ich samo nepyta, ved ked nieco potrebuje, kupite mu to vy, nepojde samo na nakupy. Ja som syna na peniaze nikdy neucila a ani ich nepyta, to ma teraz 12 rokov, skor ma vzdy poprosi aby som mu kupila co potrebuje. Je sice pravda ze teraz mu uz davam peniaze ja, kazdy pracovny, cize skolsky den, lebo uz ma svoje potreby, takze kazdy den dostane 5 eur, viem ze s kamaratmi uz chodia do kaviarne v skole, alebo si kupi nieco v automate, nejaku sladkost, alebo kupi nejaku sladkost mne kym ma caka ze prenho pridem, ale kedze nie je na peniaze nauceny, kolkokrat mi povie ze mama nedavaj mi, este som neminul ani to co si mi dala vcera. Sesternica malu od malicka ucila ze kto pride vytrci mu pokladnicku, ze kolko jej prispejeme, 7 rocna a tesi sa peniazom, pride mi to take cudne. Syn ma svoj ucet, kam mu posielame vzdy kolko mozeme a vie ze to dostane v pripade potreby, alebo v dospelosti, ale vobec sa nezaujima o to ze kolko tam je. Dokonca aj peniaze co mu dava jeho stedra krstna mama mi velmi casto da, ze naco su mu, ze on ich strati.

stanislava2
19. dec 2012

vreckové stači ked su na strednej škole.Moje dcery začali dostavat vreckové až vtedy a ulne to stači.samozrejme to čo potrebovali vždy mali zaplatene a po reštauraciach a baroch maju ešte čas chodit.Ked dostali nejake peniaze od rodiny väčšinou si našetrili a kupili nám nejaku maličkost pod vianočny stromček.Henikav synčekovi dávaš vela a teraz vo veku 12 rokov bud obzvlašt opatrná začnu ho lákat cigarety a ked bude mat peniaze zamozrejme že si ich kupi.podla mna 5 euro je velmi vela na den aj ked ešte teraz ti vrati ale postupne tomu tak byt nemusi.Moje dcéry su na strednych školach a dostavaju 10 euro na týžden maju to aj na kredit aj na cestovné a stači im to.Staršia 19 mi nedavno na otazku či fajči povedala mami a za čo?som rada že mi vystači na čaj ked ide z kamošmi si sadnut.samozrejme že cigarety skušali obe ved ani ja som nebola ina.Zatial mam skusenost že deti čo dostávaju dostatok penazi a vystáva im fajčia.Su to deti! nezarábaju a myslia inak ako my dospelý ktory tie peniaze musime zarobit. Možno tvoho syna take nič lákat nebude ale to by bol asi jeden z tisica.Možno akurát ten tvoj ktory sa nenecha zlákat partiou.baby držim Vám palce nech vaše deti vychovate tak ako si želate.Prajem pevne nervy budete ich potrebovat a vela vela z detmi hovorit o všetkom o sexe o drogach alkohole cigaretách skrátka nič nesmie byt tabu.Len vtedy sa Vám podari vychovat zdraveho plnohodnotného človeka pre tuto spoločnost.

silviami
19. dec 2012

Ja som za vreckové z vlastnej skúsenosti, ja som dostávala od druhej triedy na lístok do susednej dediny, keď sme chodili 2x do týždňa na ĽŠU. Zostávalo mi na červenú malinovku v skle a rožok u mäsiara, časom som pochopila, že tie peniaze môžem ušetriť a kúpiť niečo väčšie. Myslím, že som šetrila dosť. Môj manžel nikdy peniaze nedostával, čo potreboval to mu rodičia vždy kúpili, prvý krát si odložil niečo z výplaty, keď sme začali spolu žiť, mal 27 rokov. Trvalo niekoľko rokov, kým sa naučil normálne s peniazmi hospodáriť a museli sme vyskúšať viacero spôsobov, bolo také, že sme nemali žiadne peniaze, po výplate večere, a potom pár korún do výplaty, potom som skúšala obálkový systém, dávala som vreckové jemu aj sebe, nevedel nič ušetriť a trvalo to dlho,dnes po 13 rokoch manželstva máme spoločný účet a som hrdá na to, že som ho naučila hospodáriť s peniazmi. Myslím, že dieťa treba odmala privykať na hodnotu peňazí, samozrejm žiadny extrém, lebo ako píše @henikav, že naučiť dieťa na to, že sa teší peniazom, to je tiež extrém. Tiež súhlasím s názormi, že peniaze sa nedávajú za známky a upratovanie, to by malo byť samozrejmosťou. Ja to zatiaľ neriešim, dcéra má len 4 roky, ešte dobre nechápe hodnotu peňazí. Tiež máme sporiteľničku, príležitostne tam hodíme drobné, a teraz ich plánujem použiť na kúpu plastelíny, lebo keď ju nechá uschnúť, tak povie, však maminka kúpime novú. Tak hádam keď uvidí,, že na to míňame peniažky z jej sporiteľničky tak si to trošku uvedomí. Osobne sa mi zdá aj 5€ denne dosť na sladkosť a kaviareň pre 12 ročné dieťa, veď ja sama si kúpim obed za 3,50-3,80, raňajkujem a večeriam doma, desiatu si robíme z domu, ale ako som písala, moja dcéra má len 4, uvidíme čo bude o 8 rokov. Možno zmením názor.

elka74
19. dec 2012

najstarší syn dostával denne vtedy ešte 20Sk, ked nabehli Eurá, dostal 2 Eurá. chodil vtedy na strednú školu. teraz si už zarobí. staršia dcéra chodí na gymnázium a tiež jej stačia 2 Eurá denne. samozrejme ak potrebuje na niečo viac, povie a dáme jej na čo potrebuje. a mladšia ešte chodí na ZŠ a vreckové nepotrebuje. občas jej ale niečo dáme, na kofolu s kamoškami a tak. ale nijako pravidelne. viem, že sú to len drobné, ale na drobné výdavky im to stačí 🙂

lubina
19. dec 2012

My sme zacali dcerke davat vreckove ked bola prvacka. Suma 1 euro, tyzdenne. Teraz je druhacka, suma je ta ista. Moze si kupit sama co chce, ale musi nam povedat samozrejme.Ved aj tak sama do mesta este nechodi.Zatial si viac setri, ale uz si aj kupila krabicu Lego Friends.Podla mna je dobre ucit dieta, ze veci maju urcitu hodnotu a ze nie su zadarmo, skor sa nauci si ich vazit a tiez vie, ze nemoze mat vsetko.

rebeka7501
19. dec 2012

Pekný deň, dcére (11 r.) dávam vreckové vo výške 10,- € mesačne, možno si mnohé myslíte, že veľa, no na druhej strane viem, že ich neminie (máva viac peňazí ako ja doma v hotovosti). Sladkosti ani sladené malinovky si nekupuje. Určite za známky by som peniaze nedávala - rodičia ma učili, že sa učím pre seba, toho istého názoru som aj pri odmeňovaní za domáce práce - dieťa je tiež súčasťou domácnosti a postupne by sa malo zapájať do domácich prác. Ak si z vreckového našetrí viac, môže si kúpiť oblečenie, čo ja odmietam, lebo má toho veľa (na môj vkus), napríklad túži po veľkom fotoaparáte. Keď som išla občas na brigádu a bola mi dcéra pomôcť, za to som jej dala nejaké peniažky pretože to robila vo svojom čase, no hlavne aby vedela, že peniaze nie sú "zadarmo" ale treba pre to niečo i urobiť.

dianka2374
5. jan 2013

Ja dávam dcére (11) 10 € a synovi (17) bola dohoda 5€ ale kedze mu platil posilku 25 € tak vreckove nedostava

danka_ba
8. jan 2013

My tiez nebudeme davat detom peniazky za znamky. Dcerka ide od septembra do skoly a mam v plane davat jej 1 euro na tyzden. Pri dnešných cenách to nie je veľa a keď si bude chcieť niečo kúpiť, tak za svoje. Samozrejme mi bude musiet o tom povedať aby som jej dala suhlas 😎

petula8
11. júl 2013

my tiež dcére dávame vreckové za známky, ale celý týždeň musí doniesť samé jednotky, môže byť aj dvojka ale tú si musí opraviť to je naša podmienka. Peniaze jej dávame od prvého ročníka a vreckové jej dávame do pokladničky doma.

anna524
31. mar 2022

@danka_ba uprimne nechapem preco by si mala pitat suhlas ze si chce nieco kupit uźa svoje peniaze a za 1e si v dnesnej dobe nic nekupis ja davam 10az20e tyzdenne ale môj ma uz 14🙂

danka_ba
1. apr 2022

@anna524 nakoľko to bolo pred 9 rokmi a vtedy mala dcéra 6 rokov bolo to správne riešenie. Ak Vás to zaujíma, teraz ma vreckové 20€ na týžden. Nepýta si povolenie nakoľko sa naučila pekne hospodarit. Vie si aj ušetriť ak si chce kúpiť niečo drahšie. A ešte dokonca niekedy (skoro vždy pri väčších nákupoch) so mnou prejde či sa to oplatí a či to naozaj potrebuje. Môj záver : pred 9 rokmi to bolo správne rozhodnutie z mojej strany a nemenila by som.