Ahojte, máte niektorá skúsenosť s odhaľovaním potravinovej alergie u dieťaťa?
@vikusjk hey, chápem tvoju otázku, tiež práve zvažujem u môjho 2,5 ročného.. Ono pri zavádzaní príkrmov zle reagoval na kravské mlieko, zeler a slivky. Vždy som skúšala dať znova po 2-3 mesiacoch. Ono sa to ževraj ešte môže zmeniť, keď dieťa prestaneš dojčiť. Ja teraz pozorujem, že môže byť problém lepok, hoci chlieb pečiem doma kváskový špaldový... Preto ma téma zaujala🙂
Aké staré je tvoje dieťa? 🙂
@ink No moja má 7 🙂 Prvá reakcia bola včera, ale dosť vážna (podľa slov dr.). Mala vyhádzané celé telo červenými fľakmi, miestami až ako keď ťa popŕhli žihľava a opuchla je tvár, oči, pusa... Hrozilo zúženie dýchacej trubice, na čo ale máme doma lieky, lebo sa predtým liečila na astmu. Okamžite jej podali Dithiaden a kortikoidy a máme totálne prísnu antialergénnu diétu, v podstate môže len mrkvu, zemiaky, rožok, trochu rastlinného masla, ryžu... A neviem, ako postupovať teraz, ako pridávať ďalšie potraviny, či ju odhlásiť z jedálne v škole (ako nič moc to jedlo, ale iné teplé nemá možnosť mať cez deň, až popoludní doma), no proste že čo ďalej. Doteraz nemala problém so stravou, aspoň sme teda o žiadnom nevedeli.
@vikusjk ano, moja dcera nanestastie to ma. Nie sme na SK, a tu sa nezauziva ziadna dieta. Tu sa len vyluci jedlo na ktore je clovek alergicky. To sa zistuje u alergologa z krvi a aj na kozi. Urcite by si mala mat predpisane adrenalinove najmenej 2 pera a mala by ho mat stale pri sebe. Rekcia moze byt nabuduce horsia a moze aj odpadnut, alebo prestat dychat ak jej opuchne hrdlo. Nevies z coho dostala tu alergiu? co jedla prave, obycajne sa alergia ukaze do 5 min. po zjedeni, no moze mat este aj oneskorenu reakciu a to aj par hodin alebo aj dni po zjedeni. A ano, reakciu ste mali silnu, zivota ohrozujucu. Najprv treba zistit na co je alergicka potom kontrolovat kazde jedlo z coho sa sklada.
a najbeznejsie potraviny na kt. maju ludia alergiu su orechy vsetky druhy, mlieko, vajicka, sezamove semiacka, ryba, vajce,
@tova Testy z krvi nie su 100 percentne. Mam s tym uz skusenost u nej na ine alergie, ktore testy potvrdili, pritom alergiu nema. Lekarka odporucila dietu prave kvoli postupnemu nasadzovaniu potravin, kedy lahsie odhalime uz co jej robi zle. Tato dieta teraz je na tri dni, aby sa z nej vsetky zbytky alergenov odplavili a aby sa organizmus upokojil a ustalil.
Uz som sa aj docitala, ze sa nasadzuju potraviny pocnuc tymi, u ktorych sa alergia nepredpoklada. Adrenalinove pero nepotrebujeme, na zuzenu dychaciu trubicu liek mame, kedze sa predtym liecila na astmu.
Ja odhadujem soju, ako ten alergen. Ale mozno sa mylim.
@vikusjk ja mam s tym bohate skusenosti a dcera mala rovnaku anafyliticku reakciu. Nepodcenuj to. Testy nie su 100% ale tie co su pozitivne, podla cisla budes opatrne davat do jedalnika a najprv u lekara ak by bola reakcia a neskor doma. Dietu netreba ziadnu, lebo aj tak ked pride rad napriklad na tu soju tak ti reakciu dostane doma. A po reakcii netreba dietu, telo tu potravinu musi spracovat ci uz s dietou alebo bez, nerobi rozdiel. Trvaj na adrenalinovom pere, astma a alergia je nieco uplne ine, lieky na stmu tiez pomozu ale nie v najhorsiej alergickej situacii. Na buduce moze byt reakcia horsia aku mala teraz. https://www.imuno-alergo.sk/alergia/anafylaxia-...
@tova dakujem ti za nazor, v tomto pripade zatial budem dodrziavat rady lekarky, nakolko nemam preco ich spochybnovat. Samozrejme, ze astma a alergia je nieco ine, ale ak by doslo k zuzeniu dychacej trubice, co sa moze pri alergickej reakcii stat, tak na to je urceny Ventolin, co je prave liek na liecbu pri astme. Anafyl.sok je uplne najvaznejsou reakciou, co verim, ze nenastane. Pouziva sa az v hranicnych pripadoch, kedy ide ozaj o anafyl.sok, zlyhava niekolko organov naraz a je to zivot ohrozujuci pripad. Ak by hrozil, tak by nam lekarka z opatrnosti sama to pero predpisala. Tvoja dcera ho musela pouzit?
@vikusjk tvoja dcera mala ana. sok, ana sok neznamena ze odpadne a nedycha. Mala 2 velke priznaky opuch a koza, to je ana sok. Moja zjedla arasidove maslo velkosti hrasku a hned mala fliaky a vyzvracala (ana sok) dala som jej antihistaminove lieky pomohlo to. Tiez som cakala na problem s dychanim ale nastastie nic. Druhykrat zjedla 2 oriesky, rovnako hned fliaky po tvari a zvracala 2 krat. Dala som jej antihistamin. Vsetko zmizlo. Po 4hod! je bezne, prisla oneskorena reakcia, (ked telo zacalo uz travit ten alergen) vravela ze brucho ju boli, hned nato mala male fliaky okolo pupka, to som ju uz dala do auta ze ideme do nemocnice, kym sme prisli 7 min. autom, mala fliaky po celom tele, bola bleda a mala fialove ruky (molo kyslika), rozpravala, chodila , nic nebolo opuchnute ale vnutorne organy uz reagovali. Hned ju brali ako prvu 5 lekari sestry behali okolo nej, lekar vravel ze to ohrozuje zivot, pichli jej adrenalin, dali na pristroje, kyslik jej klesal na 83%, co ma byt nad 98%, dali jej kyslik, vyzivu, sereoidy, antihistamina, adrenalin...Uc ju priznaky, musis povedat v skole, Ake lieky by jej v skole hned podali? kruzky po skole, ked letis lietadlom musis mat vsetko pri sebe, v restauraciach a na dovolenke davat pozor a proste vzdy ci tam neni alergen. Opuch a fliaky su vazna reakcia a lieky na astmu jej nie vzdy pomozu. Ja nosim sebou prednisone, inhalator na astmu, 2 adrenalinove pera, anthistaminovy sirup, a merac kyslika na prst. Ked mas dalsie deti tiez budu mat vely nabeh na potravinovu alergiu.
@tova Fuha, tak to nezavidim :( Prednison dala lekarka aj mojej, v ambulancii im dala styri tablety a predpisala Dithiaden. Chystame sa veru na dovolenku, ale az na konci juna, do Egypta, to sa potom asi zaopatrim, pre istotu. A ten sirup mate aky? Moja mala Aerius, ale to bude asi slabe, ked jej napisala Dithiaden. Prekonzultujem to este s lekarkou, hlavne, ak sa nahodou este nejaky priznak zopakuje. Inak aj moja mala zjreme tu oneskorenu reakciu, lebo sa to prejavilo az cca 4 hod. po tom, co zjedla v skole obed. Nic ine po nom nejedla, a predtym mala len rozok s Ramou a banan, ktory uz zjedla aj dnes aj je ok, takze to bude nieco z obeda - moj tip soja, lebo mali "parkovy perkelt" - v zivote ma nenapadlo robit perkelt z parkov, ale tak skolska strava... ehm nekomentujem.
@tova Este by ma zaujimalo, ako sa tvoja dcera stravuje cez den? Chodi do skoly? Mava obedy v skole? Ja nedoverujem velmi ani tym alergenom, ktore veduca vyznacuje v jedalnicku, lebo napriklad pri slepacej polievke vyznacila k cestovine lepok, ale vajicko nie. Just sa opytam, ci pouziva len bezvajecne cestoviny. Pri tom parkovom perkelte nebolo vyznacene nic, ziadny alergen. Ako to riesis?
Ahoj, pripnem sa, lebo ma zaujíma, čo napíšu iné mamičky. A len ako vodítko..Na Modrom koníku je aj anonymná bezplatná poradňa, táto je o alergiách : https://www.modrykonik.sk/forum/category/poradn...