Dobry den,
odber krvi u 15 mesacneho dietata sa robi standardne zo zily na cele alebo sa k tomu pristupi az ked sa neda zobrat krv z ruky?
Dakujem za odpovede
@alvaluka skúsila by som sa opýtať priamo v poradni pediatra tu na koníku 🙂 mojim deťom brali krv z ruky. Prvá mala odbery každý mesiac od prvého mesiaca, druhý podobne. Toto je naša skúsenosť 🙂
ak si pamatam drobcovi brali na nozicke...
@jallka11, @betkaulicna, dnes som volala pred tym ako koncili ordinovat a dali nam termin na odber v pondelok a zajtra nepracuju... inak by som im tam brnkla, ze odkial... priatel stresuje a ohradil sa, ze z cela nechce, aby jej brali krv, lebo moja mama povedala, ze mne pred 30 rokmi tiez nenechala brat z cela krv. Povedala som mu, ze uz je velka a uz asi skor z ruky beru, ale on je ako baran.
Ide iba o vysetrenie, lebo mala ist na ockovanie a ja som jej proaktovne premerala 3 dni teplotu pred terminom, a mama v konecniku po odcitani 0,5 stupna 37 az 37,1. Po dvoch tyzdnoch sme sa mali ozvat a ka som zas kontrolne merala a stale ma rovnaku. Meriam vzdy v rovnakom case o piatej vecer a dnes mi doktor povedal, ze zoberu krv, nech sa vidi a priatel hned, ze z cela v ziadnom pripade.
Ona inak nevyzera ze by bola chora, jedava ako kedy, ale to ona vymysla lebo co jej jeden den chuti o tyzden nechce ale piskotiky si da vzdy. Ani jej netecie z nosa, mava obcas susnik, ale to je asi normalne, dufam.
Ospravedlnujem sa za preklepy, sa mi nechce teraz prepisovat.
Ja som v tomto hrozny pedant, co sa tyka lekarov, zdravia a podobne. Aj seba pozorujem aj malu ale nie nejako brutalne prehname. Ani seba ani malu nicim nedopujem, ona dostava vit D a ja si davam vitaminy D a zinok skor kvoli sucasnemu stavu, ale citala som, ze ockovat sa ma, ked je clovek zdravy, tak ja premeriam teplotu, to som robila aj u seba, ked som mala ist na ockovania pri cestach... mozno prehanam, ale to som mala vzdy a tym, ze ona este nevie povedat, tak uz proste neviem
@alvaluka A vieš o tom, že telesná teplota byva najvyššia práve podvečer kedy ty merias? A že záleží aj od aktivity pred meraním?
@tulipanicek viem, ale ona nebehava pred tym, vacsinou sa hra ze sklada rozklada kocky, alebo pozerame obrazky, co mi pride, ze sa pri tom nema ako prehriat
@alvaluka ja mam skusenost, ze lekarka ci uz naša obvodná alebo aj ked sme boli na pohotovosti, najprv popozera aké ma kde žily a podla toho berie krv. Zažila som ze mu nechcela brat z hlavicky aj ked predtym mi hovori, ze tam sa jej zdajú najlepšie žily, ze na rukach má jemne, tenke ale skusi, rozpichala mu najprv klasika hore pod laktom, potom hanky a nevytieklo ani pol skumavky. Nakoniec predsa z hlavy musela no a tam to bolo hned a syn ani toľko neplakal. Takže myslim, ze záleží aj od lekára ako je naučeny, prípade ochotný urobiť to tak nech dieťa nema z toho traumu aj keby sa mal pri tom viac narobiť.
Ahoj, štandardne sa odoberá krv zo žíl. Z oblasti hlavy vykonáva odber lekár. Je na ich rozhodnutí čo si zvolia. Ale najprv stále volia žili rúk, to vykonáva sestra , môže aj lekar záleží podľa skúseností sestry .