Ahojte bol niekto s vas prosim s detmi na odbere z kostnej drene? Mame ist v januari kedze ma dlhodobo nizke biele krvinky tak chcu zistit pricinu. Ako to prebieha prosim ako to znasali deti atd? Svokor ma strasi takze budem rada za kazdy nazor dakujem
@mogaa och fasa povzdbudive dik no mne vraveli ze nieco ako polonarkoza bude
Mne brali kostnú dreň v 2016. Skoro som dostala hysak , keď mi povedali, že musia brať, lebo to je odjakživa jediná vec, ktorej som sa bála (za mladi som pozerala dr. Housa a tam brali decku dreň, hroza, od vtedy mi lepilo). No skoro som sa posrala, sestrička mi dala predtym tabletku na ukľudnenie, ta bola o ničom. Ľahli ma na stôl na brucho a mali mi brať z chrbta, z panvovej kosti či čo to je v zadu, neviem. Povedala, že mi do tej kosti, alebo ku nej, už neviem, pichne dáky oblbovák. Tak som už len hysterická zaťala zuby a sekundu som cítila bolestivý vpich. Potom som sa už len prebrala na izbe a viem že mi bolo brutal dobre a smiešne a pamätám si, že som chcela aby mi tú fajnú injekciu dali ešte raz. Taká polomimo som bola, príjemný pocit. Vôbec nič som necítila a absolútne nič si nepamätám z toho odberu, aj keď asi som robila dáku skazu a bohvie čo som im natrepala, sestričky sa uškŕňali ako kozy, asi bola sranda, alebo som bliakala bolesťou, ja netuším, nechceli mi povedať. To miesto vpichu mi prelepili a nemohla som sa tri dni kúpať, bolelo to, ale nič hrozné, taký nepríjemný pocit. Ale odber si vôbec nepamätám a to som sa naozaj hrozne bála. Dúfam že to bude aj váš prípad 🍀
@martinka117 uf drzim palce ja asi neporadim. ale mna by zaujimalo ako sa vam prejavilo to ze mate malo bielych krviniek? ako na zaklade coho spravili odber a zistili toto? ake boli priznaky u dietata? vdaka
Mne to brali ako dieťaťu pred 20 rokmi, bolo to príšerne, pôrod je malina, myslela som, že to je môj koniec, vrestala som na celé Kramáre, len dúfam, že odvtedy sa už postupy zmenili, žiadne oblbivaky, nič, zaziva sa to vtedy robilo :(
@martinka117 ahoj, neviem či poradím, ale sestra toto prežila dva krát...odbery kostnej drene, lebo bolo málo. Ale...pátrali sme, prečo.. a máme podozrenie, že to bolo z očkovania. Medzi najčastejšie nežiaduce účinky bola leukopenia alebo tak nejak sa to píše..takže vakcína pekne zabrnkala na imunitný systém. Snada tu neukamenujete teraz, držím moc palce
@martinka117 ešte podotknem, sestra mala taký príznak, že bola chorá dlhodobo, kaslala, hlasivky chytene, nevedela sa z toho dostať. Proste mala malo bielych krviniek.
@damaar dakujem
@natalianm no nastup do skolky klasika choroby - imunolog - odbery krvi = malo neutrocitov dietanervov vraj nema mat pod 0,5 no a nasa mala tak 0,8 alebo 0,52 atd..odbery robene po chorobe takze to pripisovali k tomu ale potom jej brali aj v lete ked bola zdrava 4 mesiace a tiez mala okolo 0,5 tak sa lekarka radila s docentom a on ze chce to zobrat aby sa zistilo kde je problem ze ci v tele vznikaju protilatky alebo proste problem.je uz pri vzniku atd kazdopaaadne to mam aj ja tak isto a mna sleduju aj na hematologickej ambulancii a ked som sa pytala mojho mudr ze preco aj mna tak.napr. neposle povedal ze neni dovod a ked som sa pytala ze co si mysli o tom ze ju posielaju tak povedal ze nemoze to sudit kedze nevidel jej vysledky atd a ze deti maju ine.hodnoty jak dospleli ale ze teda mam verit lekarom ze ked to chcu robit tak vedia preco..ale tak celkovo neviem.co.si mam o tom mysliet
@martinka117 no ved toto ze ci je taky zasah nutny. ale tak zasa radsej ako keby sa malo nieco podcenit.
@martinka117 môj syn mal nielen nízke biele krvinky ale aj hypogmablabla už nepamätám, je to proste veľmi znížená imunita. Sama doktorka nam povedala že pri tejto diagnóze deti nechávajú doma, žiaden kolektív a že aj očkovania ktoré absolvoval nemusia mať taký účinok ako u iných detí. Výsledok je taký, že syn nieje nikdy chorý, antibiotiká nebral tak tri roky, jedine s cim mal problém bolo trávenie, ale aj na gastre nam doktorka povedala,že ešte nevidela tak zdravé decko s takými výsledkami z krvi a ukazovala to tým.medicinskym reprezentantom. Takže krvné výsledky by som brala dosť s rezervou.
nemáte iné ťažkosti? Časté hnačky, alebo práve naopak zápchu, časté bolesti brucha, hlavy? Ekzém, alebo nádchu? Preto sa pýtam, lebo som mala podobné problémy, málo leukocytov počas troch mesiacov. Už ma posielali na hematológiu, lebo predtým výsledky boli stále ok. A začala som rozmýšľať, čo sa zmenilo za posledný rok. (Mám histamínovú intoleranciu, ale s diétou som bez príznakov. Pri tejto diagnóze sú časté prejavy vyššie spomínané príznaky ). A vtedy ma napadlo, že v tom čase som užívala tabletky sójový lecitín a SanguiFlow na žili (obidva majú také zloženie, ktoré sú pri tejto diagnóze neodporúčané - sója a paradajky). Lieky som okamžite vynechala, a o mesiac na hematológii už výsledky v norme, hoci stále spodná hranica. Podľa lekárov hlúposť, nezávisí počet leukocytov od histamínovej intolerancii, ale podobné prípady som čítala aj viacej. Možno pred odberom by som ešte dala spraviť krvné testy na túto intoleranciu (ak lekár nechce, dá sa v spraviť aj na vlastnú žiadosť).
@livisteve ja mam vsetko aj hitku aj celiakiu aj bkm mne to vzniklo prave pocas druheho tehotenstva takze skor by som to cakala u druhej dcery ako u tejto starsej o ktorej sa bavime..kazdopadne toto nase zdravtonictvo sa uz neda ani komentovat testy mi nechceli spravit potravinove ani pri mladsej ktora sa cela vyhadzala ze ich spravia na jar neviem preco..trvam na tom aby ich spravili obidvom ale uz neviem co mam robit kedze lekari si robia co chcu. Kazdopadne su deti uz dva tyzdne doma co su chore atak teraz dalsie 3 tyzdne musia byt doma mimo kolektivu aby neochorela starsia pred zakrokom a je to dost komplikovane vsetci z rodiny sa pri nich striedame chodime do roboty atd..neviem si predstavit teda co by sme kde stihli vyriesit pred vianocami ked lekari su neochotni a na ten odber mame ist uz 2.1
ja som tiež už bola naštvaná na lekárov, a v jednej skupine my odporúčali, že v Bratislave v Medirexe na vlastnú žiadosť spravia test. Potom spravila doktorka, takže sme túto možnosť nepotrebovali. Exituje facebook skupina Histamínová intolerancia, tam ti isto dajú aj presnú adresu. HIT môže byť aj genetické. A možno oplatilo by nízkohistamínovú stravu držať, možno do januára aspoň troška sa zlepšia výsledky.
@martinka117 tak zrejme čakajú na jar kvôli tomu že potom ak bude mať aj príznaky alergie , tak urobia aj testy komplet na všetko aj na trávy, na peľ....Ono celé zdravotníctvo je v dnešnej dobe o peniazoch - ak je vyčerpaný limit - tak smola, treba počkať na nový badžet....a pokiaľ dieťa nemá príznaky tak sa nečuduj že nechcú robiť zbytočné testy.....teraz je realita že to funguje tak, že sa z niečoho vyhádžeš, ideš kožnej a tá ti povie, že je to alergia na niečo čo si zjedla a treba sledovať po čom sa vyhádžeš alebo ti povie vyhýbať sa alergénom🙂🙂zdravotníctvo je strach, ale buďme radi že funguje aspom ako tak a nie ako v Anglicku🙂
Ten test na histamínovú alegiu sa dá kúpiť aj v lekárni, stojí pár eur....
@martinka117 inak pokiaľ si ty sledovaná na hematológii , tak odtiaľ posielajú na všetky vyšetrenia ktoré sú potrebné.....nemôžeš brať len jednu hodnotu, tam berú komplexne celý krvný obraz, jedna hodnota nič nevypovedá pokiaľ sú ostatné ok....sestra chodí na hematológiu v Trnave, za tie roky sa tam vystriedali 3 hematologičky a každá jedna ju posielala odznova po všetkých vyšetreniach - včetne odberu kostnej drene, tú jedinú po druhý a tretí krát odmietla, ale hematologička jej sama povedala že keby mala leukémiu(kvôli ktorej jej chceli odber robiť) tak hodnoty by boli oveľa oveľa vyššie, norma je 200, sestra máva 600-800 a pri leukémii sú hodnoty niekoľko tisíc....na to má už skoro cez 10rokov a neprišli jej na to prečo, nevedia tak je len sledovaná....Má vysoké trombocyty, lieky jej tiež nemôžu dať keďže nevedia z čoho to je, tak berie len anopyrin na riedenie krvi.
@mogaa ako sa vola?
@mogaa na to travy atd uz robili to nema
@martinka117 ahoj. Čítam ze ste absolvovali odber. Ako to dopadlo? Bolo to bolestivé alebo to bolo v narkóze. Ďakujem za info
@veronka78 ahoj praveze nakoniec nie kedze t9 odporucal alergo imunulog rozhodli sme sa ist na hematalogiu lebo je to viac ich odbor doktorka porobila testy iba z krvi a povedala ze mala je zdrava a nic jej neni... To je to nas3 zdravotnictvo mohla som jej to dat robit zbytocne a vobec by ich to netrapilo🙈
@martinka117 no aj ja idem najprv na vyšetrenie priamo k hematologovi tak dúfam ze rozhodne v môj prospech a nebudem musieť podstúpiť tento odber. Ďakujem za info PA pekný deň
@mogaa Dobrý deň,viem že je to stará diskusia ale zháňam informácie. Nakoľko som tesne po odbere kostnej drene. Chcem sa opýtať ako je natom sestra nič jéj nezistili? Ja mám zvýšené trombocyty 494 a mutáciu JAK2 preto robili aj odber KD. Teraz musím čakať na výsledky veľmi sa bojím nakoľko majú podozrenie na polycytemia vera. Tak isto zatiaľ užívam anopyrin.
Tak neviem ako to prebieha u detí ale u dospelých teda nič moc - sestra im tam po odbere skolabovala lebo sa dáva infúzka a v nej niečo od bolesti, ale ona mala nízky tlak a tou infúzkou/čo jej dali od bolesti) sa jej ešte znížil, tak tam odpadla....Inak nič moc, ona to teda cítila riadne, že račej by 10xrodila ako ešte raz toto vyšetrenie.....a to jej chceli opakovať lebo že to nemusela byť reprezentatívna vzorka, tak to odmietla....ale bolo to cca pred 10rokmi a bolo to u dospelého, u dieťaťa si myslím že by to mohli robiť v narkóze....zjednodušenie povedané je to navŕtanie kosti a potom sa z nej vyberie takou injekciou vzorka...to navŕtanie až tak necítila ale ked jej brali z kosti vzorku že to bola neskutočná bolesť. Ale mohlo to byť aj tým že jej nemohli dať do infúzky niečo silnejšie od bolesti práve kvôli nízkemu tlaku.