Dobry vecer, ospravedlnujem sa za anonymnu otazku, je to pre mna citliva tema.
Nasa 19 mesacna dcera hovori par slov, vsetkemu rozumie, ukazuje, zdiela pozornost, takto by som povedala, ze je sikovna.
Dorozumieva sa s nami gestami a ukazuje.
Na meno reaguje.
Oslovuje toho koto potrebuje.
Co ma vsak trapi je pohlad do oci, ked som pri nej blizsie a rozpravam hladi mi na pery a nie do oci. Ked nieco chce tak ukaze a pozrie na mna. Akoze neukazuje len tak pre seba.
samozrejme nechcem aby na mna hladela ako na obrazok, ale preco mi pozera na usta 🤷🏼♀️😣
Ale ako spravny vyzera ocny kontakt?
Zaroven sa sama nezahra, musime jej non stop robit program, co by ma az tak netrapi, je to udel rodica.
Ale hladeli na usta aj vase deti prosim vas?
Mnoho deti malo vraj pocas covidu problem s rozpravanim, pretoze nevideli ludom/rodicom na usta. Je to pre ne velmi dolezite, nie len pocut, ale aj vidiet, aj moja dcera byvala fascinovana tym, ked som jej citala/spievala, pozerala mi na pery. Urcite by som len na zaklade tejto veci nepanikarila, este je na to cas a nemas ani relevantny dovod, vsetko ostatne (a ved vlastne aj toto) je uplne normalne.
Jasne ze ked rozpravas tak sa ti diva na ústa... Ved sa hýbu. Neocakavaj od batolata žiadne zaklady spravnej komunikacie ze bude udrziavat krásny očný kontakt. Učí sa tak nové slovíčka.
Keby si na hodine cudzieho jazyka tiež sa divas na lektora ako vyslovuje slovíčko a nedivas sa mu do očí.
@anavixy prosim aj v 19 mesiacoch sa Vasa dcerka divala?
@pribinak dakujem
@ella1234 vdaka
Mate velmi dobry ocny kontakt. Malo by to byt nejako takto: Dieta nieco chce. Urobi zvuk, ktorym ziska tvoju pozornost a pritom sa snazi nadviazat ocny kontakt. Potom ukaze na to co chce a pozrie sa na to. Potom sa pozrie zase na teba. To je forma komunikacie ze ocny kontakt ide z rodica na vec a opat na rodica. Akoby povedala, Mama, podaj mi toto. Urobis to prosim? a caka co ty na to.
Tym ze pozera na usta sa snazi zistit ako vytvorit tu istu hlasku ako ty. Prve su hlasky tvorene ustami (B,P,M) lebo deti pri tom nazorne vidia co robia pery. Takze nabuduce ked ti bude pozerat na pery, sklon sa na jej uroven a pomaly artikulovane s prehnanou intonaciou povedz urcite slovo co si jej prave vravela niekolko krat a potom cakaj ci ho zopakuje. Cakaj dlho, aj 20 sekund. BANAN, BANAN, BANAN,
@andreatytler dakujem za vysvetlenie. Vsade sa pyta ci dieta ma ocny kontakt ale co je ten ocny kontakt, vysvetlene nie je. Lebo ona na mna uprene hladiet naozaj nebude, na oslovenie/zaujatie ma oci urcite pouziva.
Áno deti pozerajú aj na ústa, je to súčasť toho ako sa dieťa učí rozprávať