Očny jačmeň

petka1983
26. mar 2018

Dcerku 6 rokov stale trapia opakovane očne jačmene. Jeden ma uz vyse 8 mesiacov . Lekarka tvrdi ze už sa jej nezahoji sam ze treba len operacne. Ale vraj ak nechceme netreba ho vybrat ze ho tam moze kludne mat. Mne sa to ale nezda. Viete niekto poradit. Boli ste niekto na operacii? Alebo naozaj netreba jej to dat vybrat? Dakujem

imao
27. mar 2018

@petka1983 Aj môj syn mal jačmeň cca 1 rok, taktiež nám tvrdil očný lekár, že sa mu to samo nestratí, že už len operačne. Tu na koníkovi som vyčítala, že pomáha užívanie Imunoglukánu (ja som dávala sirup) A naozaj, nasadila som ho malému (vtedy mal 4 roky), užíval ho 3 alebo 4 mesiace v kuse a jačmeň sa stratil 🙂

majka2
27. mar 2018

Treba davat obklady na oko z ocianky co najteplejsie mojmu synovi vzdy pomohlo

petka1983
autor
27. mar 2018

@imao ja malej davam b-komplex vraj sa tvoria jačmene preto lebo chybaju vitamini. My uz mame asi 8 krat jačmen vzdy na inom mieste doteraz vzdy po case zmysol. Nahrievali sme biolampou ale vtedy ich mala take zapalene dost. Ale teraz ho ma.taky vnutorni len taku velku guličku na viečku.

petka1983
autor
27. mar 2018

@majka2 nam kazali davat harmancekove obklady , svietit biolampou, vzdy ked ich mala take dost zapalene tak jej toto vsetko pomohlo. Teraz ma ale taky vnutorni na viecku taku gulicku. A neni ani cervena. Vyskusam tu očianku a ako dlho ste davali obklady kym.zabralo

janinah
27. mar 2018

@imao chémia v lieku pár mesiacov alebo drobný operačný zákrok párminútový a vyliečené za pár dní...čo je lepšie? pracujem s očami aj s touto dg..

@petka1983 je to zapal mazovej žliazky,urobí sa tam puzdro,v ktorom je hnis,akj keby ten hnis sám vytiekol /teplými obkladmi s ato dá dosiahnuť/ tak puzdro vždy ostáva a plní sa opakovane hnisom...a lekárky by som sa opýtala,či vie,že každý hnis niekdyev hlave sa môže infekcia preniesť krvnou cestou na mozgové obaly a potom by to už bola iná "sranda"....a dúfam,že atb v kvapkách či mastičke ste mali predpísané

sisaka
27. mar 2018

Operačný zákrok nie je potrebný, jačmeň sa vždy vstrebe i keď to trvá. Ja som s ním mala problémy dlhodobé, kým som nenašla skutočného odborníka, vďaka nemu už pomaly 2 roky bez zápalov. Na začiatku som mala liečenie Blefexom, to je taký prístroj, nasadené atb masť a kvapky a potom už liečenie bez. Základ je hygiena oka - kúpiť utierky na oko napr. Systane wipes utierať ráno, večer a kvapkat kvapky, ktoré udržujú oko zvlhčene používam Systane balance, špeciálne, ktoré obsahujú lipidy (tuky) takze to oko perfektne zvlhcia a udržia vlhké, každé ráno a večer teplý obklad, používam špeciálny, na to určený, ktory sa ohrieva v mikrovlnke a udržia si teplotu, teplými obkladmi sa uvoľňuje maz zo zablokovaných žliaz, absolútne nevhodne sú mokré obklady. Treba do stravy zaviesť zvýšené množstvo nenasytenych mastných kyselín - Omega 3,6,9, ja beriem kapsule. Držím palce, nech sa Vám podarí zbaviť sa ho

majka2
27. mar 2018

@petka1983 asi tyzden dva ja si nepametam ale uvarili sme a cim teplejsie tym lepsie ten obklad ja som namocila vzdy ten odlicovaci kruzok a dala mu na oko teple a krasne pomohlo

wiw8
27. mar 2018

Moze ho tam mat? To je co za hlupost? Ved jednak to boli, je to neprijemne, brani to pri vyhlade a podobne. Isto by som sa snazila o to aby jej to zmizlo.

janinah
27. mar 2018

@sisaka jačmen sa nevstrebe vždy,puzdro sa nevstrebe...ako som už písala pracujem s tým...súhlasím,hygiena mihalníc a viečok je dôležitá

petka1983
autor
27. mar 2018

@wiw8 no ona sa este ani raz nestazovala zeby ju to bolelo proste ona ani nevie ze ho tam ma iba je to vidno. Aj ked jej to dr stlacala a tak povedala ze neboli. Ale mne to neda aby ho tam mala vsak je tam isto nejaky hnis a bojim sa ze jej to moze prerast do nejakej vacsej infekcie.

petka1983
autor
27. mar 2018

@majka2 dakujem určite vyskusame

petka1983
autor
27. mar 2018

@janinah mali sme aj kvapky aj masticky antibioticke a nezaberali potom nam.nakoniec zabrat tobrandex ale naposledy nezabral ani ten a nechcem jej stale davat do tela kortikoidy. Ja by som jej to najradsej dala vyoperovat ale predsa take male deti uspavaju a bojim sa toho. A kvoli comu sa jej to moze stale tvorit?

petka1983
autor
27. mar 2018

@sisaka my sme nahrievali bio lampou a ani to nepomohlo. Aj antibioticke maste aj kvapky a niekedy zabrali niekedy nie. Kazdy vecer utieramw ocka teplou vodou a vysusime. Je pravda ze si stale oci pretiera rukami a stale ju musim na to upozornovat. A tie kvapky a maste ked jej davame musime ju prehovarat nech si to necha natriet. Teraz mame na pravom oku novy jacmen na ten teraz mame tobrandex mast a na ten stary nedavame nic ked nam.povedala dr ze uz sa jej to nevylieci.

sisaka
27. mar 2018

@janinah u nás majú lekári na to iný názor a nereze sa, mám dlhoročne aj osobne skúsenosti, jačmeň sa vždy vstrebal, trvalo to aj rok a viac, nejdem sa ale hádať postupy v zdravotníctve sú v každej krajine iné

bea_k
28. mar 2018

Ahoj, moja skúsenosť s jačmeňom u syna je nasledovná: Keď mal syn necelé 2 roky, objavil sa mu na obidvoch očiach jačmeň, jeden bol zhora na vonkajšom viečku, druhý z vnútornej strany v spodnej časti oka, doktori sa snažili o liečbu ATB masťami, poradili mi aj GHEE maslo, ale nepomáhalo. Usúdili, že ide o zapuzdrený jačmeň, kedy sa účinná látka kvôli puzdru nedostane dovnútra a jediná možnosť je operácia. I keď mi vraveli, že nijako jačmeň nepoškodí oko, dieťa vníma ten tlak, niekedy aj nepríjemné škrabanie v očiach. Rozhodli sme sa pre operáciu, operovali ho na Kramároch, príjem bol o 8:00, operácia o 10:00 a na druhý deň ráno nás poslali domov. Obe oči robili súčasne, prelepené ich mal celú noc, ráno odlepili, skontrolovali a odišli sme domov. Oči boli zahojené raz - dva. Urobili sme určite správne rozhodnutie, hlavne keď si pozriem fotky, na ktorých má jačmeň...neviem si predstaviť, že by sme mu to nechali dlhodobo. Odvtedy sa mu neprejavil žiaden jačmeň.

petka1983
autor
29. mar 2018

@bea_k Ahoj.vsak my mame skoro vsetky fotky pomali s jacmenom. Ked sa jedneho ako tak zbavime objavi sa dalsi . Ale tento jeden nie a nie sa vyliecit. A maly uplne v pohode to zvladol ked mal obe ocka prelepene? No chcela by som to poriesit dokym .pojde mala.do skoly aby nemala naozaj nejaky problem v skole ze jej to tam vadi.

zumasi
29. mar 2018

neviem co ostatni pisali, ja som mala jacmene casto v tehu a teraz ma niekedy moj syn, pomaha najlepsie suche teplo, pekne to uvolni. Aspon u nas po atb sa to vzdy vrati, ale z teplych obkladov to prejde pekne. Take tie ryzove vrecka na nahrievanie v mikrovlnke su na to naj, alebo uvarit zemiak, do ponozky vlozit a dat na oko ked uz nie je vriaci. Niekolkokrat za den. Mala som aj operaciu, nie je to nic hrozne, ale potom sa to vratilo inde. Este sa to da riesit vnutornymi atb protizapalovymi, nie na infekciu, ale to asi iba u dospelych.

zumasi
29. mar 2018

aha a este ja ked som bola dieta a casrto sa mi vracali jacmene dala mi dr ribomunyl a potom to preslo. ked sa to takto casto vraia tak by som riesila najprv imunitu.

petka1983
autor
29. mar 2018

@zumasi ahoj a nezistili ti ani preco sa ti robia ? Nas poslala ocna na imunologiu vraj moze mat oslabenu imunitu ked sa jej to stale tvori.

zumasi
29. mar 2018

@petka1983 v detstve mi ako jediný zabral ten ribomunyl takže to asi bolo imunitou. Potom som to mala také chronické v tehotenstve, tak to bolo asi tiež oslabenim organizmu a zabrali až ATB keď som dokojila. Syn to nemá tak často tak to riešim väčšinou obkladmi a pomáha to.

bea_k
31. mar 2018

@petka1983 malý to zvládol v pohode, myslela som si, že kým bude mať prelepené oči, budem zažívať pri ňom muky, ale chvalabohu, poplakal si po narkóze asi hodinku, zaspal na cca 1,5hod a potom bol už v poriadku až do večera. Celú noc prespal a ráno o 6:00 mu odlepili oči, tak sa mohol hrať s chlapcom, s ktorým sme boli na izbe. Nesťažoval sa mi ani na bolesť...bola som prekvapená, ako sa dokážu oči rýchlo zregenerovať.

petka1983
autor
3. apr 2018

@bea_k dakujem za tvoju odpoved a skusenosti. Asi jej to dam nakoniec operovat nech mame pokoj.

karolinka1991
3. apr 2018

@petka1983 ahoj,mne jeden vyoperovali ako cca 15 rocnej...stale sa mi vracaju,ale jedine,co mi doteraz na to pomohlo - a to som skusila milion masticiek a liekov - je Tea Tree olej or Australian Body Care...uzasna vec!!!!

bea_k
4. apr 2018

@petka1983 nemáš začo...podľa mňa doktori vedia najlepšie. A keď ti to odporučili, tak by som sa riadili ich radami. Veľa šťastia prajem.

petka1983
autor
14. apr 2018

@karolinka1991 ahoj. Mame doma tea tree olej pouzivame ho skoro na vsetko. Ale na jacmen ma to ani nenapadlo. Ako si ho tam aplikujes? To sa moze kludne davat do oka? Nestipe to? Dakujem

karolinka1991
21. dec 2019

@petka1983 ahoj, prosím, ako ste dopadli? Mojej staršej (3.5 r) sa zapuzdril jeden na hornom viecku vo vnútri, ale mensi, tak sme s tým nič nerobili potom, čo nič nezaberalo., keďže som sa bála narkozy. No horšie je to s mladšou (2r), ktorá ma momentálne 3 veľké vnútorné jačmene, ktoré už 3 mesiace liečime všetkými slovenskými mastami a aj Azyterom z Rakúska a neúspešne. Tam už bude bohužiaľ operácia zrejme nevyhnutná, no bojím sa narkozy... Ja som to absolvovala v 13tke,ale v lokalnej

kittykat22
21. dec 2019

@karolinka1991 ahoj, moj syn absolvoval celkovu narkozu v 3.5r koli zubom. A bolo to uplne v pohode 🙂 uspavaju cez masku, a ked zaspi, tak napichnu rucicku - dietatko nic neciti. Zobudi sa za 2 hodky a nema ani pojem co sa dialo. Ako som z narkozy mala obavy - tak to bolo velmi fajn. Cely cas sleduju srdecnu aktivitu - a aj po prebudeni ma na prsteku pager. Nemusis sa narkozy vobec bat.

karolinka1991
21. dec 2019

@kittykat22 ďakujem veľmi pekne za povzbudenie :*