Očné kvapky pre novorodenca, ktoré sú 2 mesiace po záruke

drobuliatko
12. sep 2014

Moja dcera ma mesiac a na ocnom vysetreni nam dali domov kvapky, ktore mame nakvapkat pri dalsej kontrole doma pre potrebu rozsirenia zrenic kvoli vysetreniu ocneho pozadia. Doma sme zistili, ze su po zaruke 2 mesiace a nemaju sa podavat detom do 3 rokov. Ako je mozne, ze sa takato vec v zdravotnictve moze stat? ☹ Mam obavy,ci to by to mohlo mat vplyv na zrak mojej mesacnej dcerky kedze predpokladam, ze pri vysetreni kvapkali vsetkym v cakarni to iste. Mate podobnu skusenost? Este nam sestricka povedala aby sme jej ich doniesli spat takze icb mienia pouzivat dalej az kym ich neminu. Samozrejme, ze jej ich nekvapnem! Som z toho maximalne vytocena a mam obavy ☹

sendy182
12. sep 2014

@drobuliatko zavolaj tam ako máš postupovať.....či je to ich chyba alebo im to nevadí........že mu nebudeš dávať

sisaka
12. sep 2014

@drobuliatko urcite nekvapkat a informovat, ze su po zaruke a vypytat si recept, ze chces vlastne kvapky, Ty brdo, toto je uz sila.

sasa1983
12. sep 2014

Očné kv. by sa mali používať len uzavreté a spotrebovať najlepšie tak do max 3 týždňov, aj menej...

stanka810
12. sep 2014

toto co uz je ☹ by som sa inak stazovala!!!

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
svetlusska
12. sep 2014

moj nazor je ze v ziadnom pripade by som nedavala kvapky po zaruke...

brumka
12. sep 2014

nam sa to stalo ked mala dcerka 1,5 roka, dali nam kvpky ktore po otvoreni sa musia spotrebovat do mesiaca tusi maeste ajp o zaruke boli, manzel ich siel sestricke vymenit za nove, sestricka si pofrflala ale vymenila, musela. mam znamu lekarnicku, ta nam kazala dat nove.

mracik
12. sep 2014

@drobuliatko aké sú to kvapky? to, že by ublížili je málo pravdepodobné, teda pokiaľ neboli dlho otvorené. 😉
ale jasné, stávať by sa nemalo. 😉
a to, že sú od troch rokov, to platí zrejme pre terapeutické použitie, nie pre jednorazové použitie na diagnostiku.

aristka
12. sep 2014

neviem kto ti kvapky a aké kvapky vydal ,ale som dosť na pochybách ,že kvapky na rozšírenie zreničky tj rozkvapkanie očka potrebné na diagnostiku ti niekto dal domov a duplom u tak malého dieťatka ,plus ,ktorá očná ambul dáva kvapky ,tie sa píšu na recept a v lekárni sa vydávajú .....z tvojho príspevku len vieme ,že máte kvapky po záruke a neviem od koho a na čo tj stačil by názov kvapiek ....

werka_t
12. sep 2014

To budu Atropinove kvapky. Asi ma ukamenujete ale 2 mesiace po zaruke problem nebude, obvykle je doba spotreby uvedena kratsia ako je ta skutocna. A nam to tiez ocna davala ked mala dcerka rok…

miku1
13. sep 2014

@drobuliatko Pri liekoch sa píše doba spotreby kratšia než v skutočnosti je. Tu neplatí, že je po záruke, tak sa "pokazia", maximálne sa zníži ich účinok. Takže paniku z toho robiť netreba. Ani z toho, že je na nich napísané, že ich nesmú brať deti do 3 rokov. Občas proste je nutné urobiť výnimku, a lekár vie, prečo ti niečo dáva. Ale ak sa obávaš, tak choď v utorok k sestričke, nech ti tie kvapky vymení, alebo dá recept a vyber si vlastné, ako ti radia baby vyššie. Aspoň budeš potom kľudnejšia 🙂 Určite by sa to stávať nemalo, no ale stalo sa...

drobuliatko
autor
13. sep 2014

Artstka - su to kvapky Unitropic 1% a dala nam ich sestricka na ocnom ked sme odchadzali z vysetrenia. Ze za mesiac ked pojdeme na kontrolu aby sme kvapli doma raz, za 10 min.znova a potom prist. Ze aby uz mala zrenice rozsirene kym prideme a nemuseli by sme cakat ze nas hned vezmu.

janinah
13. sep 2014

@drobuliatko sestrička vám chcela vyjsť v ústrety,aby ste tam nečakali a ty ju tu znesieš pod čiernu zem...áno,preexpirované lieky sa nemajú podávať,ale neotvorené kvapky hoc aj 2 mes. po dobe expirácie nie sú prestárle,nefunkčné ani otrávené ani infikované a už vôbec neohrozia zrak pacienta...použijú sa na diagnostiku,nekvapkáš ich niekoľkokrát denne dlhý čas....sestrička si dátum buď nevšimla alebo všimla a chcela použiť z dôvodu šetrenia liekov/lebo neoficiálne sú použiteľné,ja by som ich kľudne kvapka aj vlastnému dieťaťu/, upozorním však,že otvorené kvapky s amôžu použiť 1 mesiac po otvorení,potom vyhodiť

drobuliatko
autor
13. sep 2014

Janinah nemusis utocit, nevravim nic na sestricku ani na to,ze nam chcela vyjst v ustrety, len ma zarazilo ako mozu take lieky podat zvlast ked ide o novorodenca a riskovat so zrakom teda nie je sranda. Ja osobne si myslim, ze vedia o zaruke ale .....
Mne sa dcera narodila predcasne a dakujem zato,ze je zdrava a ma ocka v poriadku....a nebudem teda riskovat ich poskodenie.

drobuliatko
autor
13. sep 2014

A kvapky su teda otvorene pretoze vo flasticke je isto menej ako polovicu