Ochlpenie u 8 ročného dievčatka

essinna1
8. jún 2021

Ahojte prosim Vas , dcerka 8r. ma chlpky na pisulke. Je tu maminka co ma podobny problem? Velmi ma to vylakalo , ved je to este dieta.

erika_230
8. jún 2021

@essinna1 aj u nas tak ale nasa teda uz riadne do puberty ide. Od 8 ochlpenie uz cakam kedy jej menzes pride :( Ale teda moja je aj spravanim uz riadna puberta

1mata
8. jún 2021

@essinna1 moja ma 10r a tiez uz ma tmave chlpky. Od 8r jej zacali rast aj prsia, boli sme kvoli tomu u endokrinologa ci je vsetko v poriadku, ci to nie je predcasna puberta. Doktor robil rozne testy a zistil ze je to v poriadku, len ze deti maju terz o par rokov posunuty vyvoj. Cize o rok, dva mozem cakat ze bude mat menzes 🤷‍♀️

essinna1
autor
8. jún 2021

@erika_230 ahoj ale normalne na genitalich ma tmave chlpky? Prepac ze sa tak pytam ale ja som zlakla. Boli ste aj u dr?

elian
8. jún 2021

@essinna1 to nie je ziadny problém ..... to je prirodzený vývoj - do dvoch rokov moze dostat menzes - treba to len prijat

essinna1
autor
8. jún 2021

@1mata len ta moja mala 8 v maji a tie chlpky na pisule ma riadne zaskocili. Bojim sa

1mata
8. jún 2021

@essinna1 treba ist k detslej dr. ta odporuci endokrinologiu, moze ist aj o predcasnu pubertu. Moje krsňa ma cerstvych 7 rokov a uz sa poti ako dospela baba, pisula chlpata... tiez su uz objednane na endokrinologiu.

erika_230
8. jún 2021

@essinna1 ano normalne tmave chlpky. Neboli sme u dr. Boli sme na preventivke a teda moja je vysoka a uz aj na tvari mala pupaciky a ked som povedala dr. ze uz zacina puberta tak ona ze je to normalne

columbine
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
1mata
8. jún 2021

@columbine presne, aj dcere robili rontgen kpsti predlaktia, navsteva gynekologa, sono prsnikov - lebo dcere som nasla bolesticu hrcku pri bradavke a tak to vlasne zacalo. Bala som sa co sa deje hrcka v 8 rokoch. Ale bol to zacinajuci rat prsnikov 😉 ostatne testy boli v poriadku

majamat
8. jún 2021

@essinna1 zrejme sa jej uz rozbehla puberta. predcasdna puberta vznika u dievcat pred 8r, cize je to uplne OK. to je skor vcasna puberta, co znamena, ze je to fyziologicke, ale zacina to u nej skor ako priemer.
to kedy a ako prebieha puberta ovllyvnuje vela faktorov, jednym z nich ej genetika. ms nemusi dostat do 2r. ja som mala prve chlpky pod pazuchami v 9r a ms som dostala v 14,5r. niekedy puberta prebehne za 3r, inokedy za 5r, je to individualne.
jednym zo spolahlivych ukazovatelov okrem rozvoja druhotnych pohlavnyhc znakov je aj rast do vysky. halvne u dievcat prebieha pubertalne urychlenie rastu castejsie v prvej polovici puberty. mimo toto obdobie dieta narasttie v priemere 5-6cm za rok ( moze sa yskytovat aj predpubertalne spomalenie rastu na 4cm/rok ), no v puberte ratie viac ako obvykle. u dievcat to moze byt 7-8/rok, u chlapcov aj 10cm /rok. samozrejem to je priemer, mozu narast este aj viac.

moja ma 10r a od 9r chlpky pod pazuchami a v rozkroku sa jej tiez uz ukazuju. ma kamaratku, ktora mala predcasnu pubertu. prsia mala uz pomerne velke v 8,5r, vzdy bola vyssia, cize nevyzeralo to zas tak velmi divne a ms dostala v 9r. teraz ma cerstvych 10r, ma okolo 160cm a vdaka predcasnej puberte nedobehne vysky rodicov, aj ked kludne mohla nieco podedit po inych predkoch. jej mama je urcive vyssia a otec je este vyssi ä kedze je chlap, je minimalne na vyskovej urovni jej mamy )

katulienkax
8. jún 2021

@essinna1 ano mojej uz sa prve chlpky objavili v 6 rokoch, boli sme u endokrinologa tam vsetko v poriadku, teraz ma 9 a pol je chlapata dole aj pod pazuchami uz dost ale az teraz jej zacinaju prsia, tak snad vydrzi bez kramov aspon do 11.

essinna1
autor
8. jún 2021

@katulienkax ja som vcera taky sok prezila. A boli ste aj na vysetreni? Ale normalne tmave na pisulke ?

essinna1
autor
8. jún 2021

@1mata a uz je vsetko ok ?

essinna1
autor
8. jún 2021

@columbine a vyrastla si normalne ? Aku vysku mas, lebo vraj pri predcasnej sa moze zastavit rast

essinna1
autor
8. jún 2021

@majamat jaj nech ta boj vyslisi , nech je vsetko ok , nech sa mi vytiahne di vysky a nech je zdrava

essinna1
autor
8. jún 2021

@erika_230
@1mata
@elian
@columbine
@katulienkax
@majamat baby dakujem Vam ze ste si nasli cas a napisali mi , ukludnili ste ma trosku. V piatok ideme na krv , tak vas poprosim myslite na nas a pomodlite sa nech vsetko dobre dopadne. Dakujem vam ste fakt zlate , drzkajte sa a nech su nase deticky zdrave a stastne.

sense
8. jún 2021

@essinna1 áno aj moja mala v apríly 8 a ma par tmavých dlhých chĺpkov dolu, pod pazuchami ešte nič, dokonca aj par pupacikov na cele... Ú nej sa to dá predpokladať že zrejme to príde skôr keďže jvyzera tak na 10 - 11 rokov

essinna1
autor
8. jún 2021

@sense moja v maji a tiez vyzer starsie. Riesili ste to aj u lekara

sense
8. jún 2021

@essinna1 nie, môžem sa ale spýtať budúci týždeň idem s niečím na kontrolu. Moja ma 145cm.

columbine
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
8. jún 2021

@essinna1 zial je to bezne.My sme tak boli u doktorky, lebo si nasla hrcku na prsniku a prsia jej uz zacali rast bolo to z toho.Odporucila co najmenej jest kuracinu dopovanu hormonmi a bezny vyvoj.Su to este emocne deti a vyzorovo slecny:(a uz chlpky, ja co chvila cakam, ze menzes dostane

essinna1
autor
8. jún 2021

@columbine boze to je krasne , vidis vsetko zle je na nieco dobre. Ja mam 159cm tiez som krpec . Tak chvala bohu. Len nech mi vyrastie. Vies bojom sa a. Oto viac lebo mam len ju jedinu ,ale povzbudili ste ma tu a verim ze to bude dobre

essinna1
autor
8. jún 2021

@luccija ved to ze v tom jedle je same svinstvo. Len sa este vytiahne a bude dobre uvidis. Ono cela doba je taka posunuta , tie deti velmi rychlo dospievaju

essinna1
autor
8. jún 2021

@luccija a kolko ma rockov

majamat
9. jún 2021

@essinna1 aka je teraz vysoka a ako v poslednom obdobi rastla?

majamat
9. jún 2021

@sense fuha, 145cm na 8r? to je pomerne vela. je tu veru moznost, ze sa jej uz rozbieha puberta. ono je lepsie sa na to pozriet komplexne - teda myslim an ten rast. to ako rastla doteraz ( kolko za rok ), ake su jej geneticke predpoklady. tak sa to najlepsie odpozoruje ci sa v raste neico zmenilo a teda podla toho, ci sa puberta uz naplno rozbieha,a lebo ej v zaciatkoch.

majamat
9. jún 2021

@luccija vela sa odvolalva na kuracinu,a le podla man sa to prehana. moja dcera jedava takmer stale kurcinu a ma 10,5r a ma len 130cm, no mozno 131cm. chodime na endokrio koli nizkemu vzrastu, ale teda nevedia s tym nic urobit.

@columbine tie tbl to si mozno mala len neico na podporu, lebo vyslovene na rast su jedine injekcie. nic ine neexistuje. a teda diet amoze mat oneskoreny vyvoj a tak vyzera male medzi rovesnikmi a neskor dorastie. mas fajn vysku. dufam, ez aj moja dcera sa priblizi akej vyske. neviem po kom je taky drobec.

sense
9. jún 2021

@majamat tak ma byt po kom vysoká, ja mam 172, jej otec 188cm. Ona vždy tak skokom narastie že jej je všetko malé. Jej už kedysi robili vyšetrenia na rastový hormón ked bola mensia lebo sa narodila so 47cm ci 48 ale potom veľmi rýchlo rástla resp dobehla to co v brušku zaostala. Lebo bola dlho co sa výšky týka vždy na vrchnej hranici grafu alebo trochu nad. A okrem tých pár chĺpkov kt keby ma ona na ne neupozrni ani si ich nevšimnem.

majamat
9. jún 2021

@sense tak to ano, to este kludne moezte byt an zaciatku puberty.
no dr. neviem co riesili, 47-48cm je normalna dlzka, sice na sponej hranci, ale normalna. pod 47cm v termine uz je dieta SGA ( co znamena, ze sa narodilo mensie na prislusny gestacny tt ).
a teda vyska rodicov neovplyvnuje velkost dietat ari narodeni, elbo genetika sa zacina prejavovat az medzi 2-3r,a le nez sa ustali, tak to moze trvat aj do 4-5r
niektori dr. zbytocne stresuju rodicov.

sense
9. jún 2021

@majamat ony nestresovali, to bolo aj kvôli problémom kt mala. Zdravotným a ktore som mala aj ja počas tehu. A vyšetrenia ohľadom rastového hormónu nemala po narodení ale neskôr... Vždy bola výrazne popredu rastu tykalo