Obvod hlavičky 5 mesačného chlapčeka - neurokrania

zaza1010
22. mar 2014

Ahojte,chcela by som sa vas opytat,aky obvod maju,pripadne mali vase deti v 5 mesiaci.
Moj ma 41cm,narodil sa 36(rodila som SC pre nepostupujuci porod prave kvoli disproporcii)a neurologicka to oznacila ako spomaleny rast lebky-neurokrania.
U pediatricky mi vysiel graf v strednej ciare a neurologicka ma desi.Chodime tam,lebo syn nechce pouzivat
pravu rucku,ma tam hypertonus a fontanela je na spic prsta ☹ Je toho akurat na mna tak dost a teraz aj mensia lebka,ci?
Dakujem za odpovede.

matozazzo
22. mar 2014

Ahoj, po pravde, neviem, aky mali dcerky obvod hlavicky... Ale tym, ze sa ti syncek narodil skor, nemozes ho porovnavat s detmi v 5. mesiaci. Skor narodene deti dobiehaju vyvoj zhruba do 3.roku...

tatiana29
22. mar 2014

Ahoj, my sme boli teraz na poradni, mame 5 mesiacov a 3 tyzdne a obvod hlavicky 42 cm, vaha 7,7kg, tak myslim ze to mate uplne v poho...

andrejka1978
22. mar 2014

@zaza1010 my sme mali v 5mesiacoch 45cm a to uz mal akoze velmi velku hlavu a poslala nas na neurologiu koli makrokranii. ked pozeram do tych tabuliek od mojej doktorky tak prave velkost 41,5cm je ten idealny priemer na vek 5 mesiacov, to je ta stredna ciara. neviem,co jej na tom vadi. mozno to posudzuje v suvislosti s inymi vecami v zdravotnom stave. ale kamoskina mala tiez ma taku malu hlavicku a od 6mesiacov malinkatu fontanelu a nasa lekarka to berie ako OK. baba ma rok a je v pohode. a aky je velky tvoj chlapec, je celkovo drobnejsi? aki velki ste v rodine, ty a partner, vasi surodenci, rodicia. vela zavisi od genetiky. moji obaja chalani su velki a maju velke hlavy obaja, lebo v rodine to je proste dedicne. nasi chlapi maju dva metre a velke hlavy vsetci. treba zvazit aj tieto okolnosti. lekari mnohokrat su velmi alibisticki, radsej davaju najhorsi scenar aby ich potom niekto nahodou neobvinil. hypertonus to je tiez take...niekdey zbytocne toho nadiagnostikuju....no z toho by mal vyrast a pripdne sa da cvicit. to bude v pohode. skus pripadne ineho neurologa aby si sa ukludnila. 36tt zas nie je az tak velmi predcasny porod.

swety1
22. mar 2014

@zaza1010 ja chodim tiez neurologicke a niekedy je to desss strasia stale

zaza1010
autor
22. mar 2014

babenky,zle som sa vyjadrila,uz som aj ja z toho stresu mimo..narodil sa v 41 tyzdni,teda prenasala som 12 dni,36cm mal obvod hlavy pri prepusteni z nemocnice.Je dost dlhy,ma 71cm a 8015g..muz ma 193cm,ja 162cm ale je pravda,ze nie sme ani jeden moc "hlavaty"..Boze ja verim,ze to bude dobre..strasne chcem.

martinkatinka
22. mar 2014

@zaza1010 ak si nie si úplne istá, odporúčam ti, pýtaj sa na neurochirurgiu k MUDr. Eve Valachovičovej, ona je na hlavičky momentálne veľmi dobrá, pomeria ti všetko ako treba a určí ti diagnozu, je to antropologička, my k nej chodíme každého pol roka.

zaza1010
autor
22. mar 2014

@martinkatinka mozes mi dat prosim na nu kontakt?na internete to neviem najst,v akom je meste?trebaodporucenie od obvodneho?

euka210
22. mar 2014

no moj mal pri nar 38, co je horna hranica a teraz na 4,5m mal 44cm.

cinnamon111
22. mar 2014

@martinkatinka Prosím ťa s akou diagnózou chodíte k Valachovičovej, aj my chodíme na merania, lebo máme veľkú hlavu, ale teda robia nám aj iné vyšetrenia ako len meranie, teraz ideme aj na MR

martinkatinka
22. mar 2014

@cinnamon111 my sme mali kraniosynostozu, operovali malému lebku keď mal rok, robili mu plastiku lebo mal zrastený sagitálny lebečný šev