Obvod hlavičky 5 mesačného chlapca

evuliceeek
20. dec 2013

ahojte mamičky, môj malý má 70 cm do dĺžky a obvod hlavičky 45 cm, neurologičke sa to nezdá, že to nie je normálne a musí chodiť cvičiť. Otáča sa už sám na bruško a spať, na brušku sa naťahuje za hračkami, vo veľkom si rozpráva, objavil nohy, pokúša sa sedieť. Príde mi, že je úplne ok. Ako to bolo u Vás?

luba28
20. dec 2013

@evuliceeek moj ma 19 mesiacov a obvod hlavicky ma 50 cm,tak neviem,....

januliku
20. dec 2013

@evuliceeek Ja mám dcéru a od narodenia mala "veľkú" hlavu, už si nepamätám koľko to bolo v 5mes., ale v roku mala 50cm. Pedine sa to tiež moc nepáčilo (na každej poradni premeriavala a upozorňovala, že je mimo tabuľky), poslala nás na neurológiu, ale tam nám doki povedal, že je úplne v pohode, na svoj vek vedela to čo má, tak ako aj tvoj syn. Tiež bola väčšia a naviac u nás tá "veľkohlavosť" bola aj dedičná z mužovej strany. Nič sme neriešili, necvičili. V roku sa ten rast zastavil, teraz má 2 roky a obvod cca 52cm. A vám neurologička povedala, čo konkrétne sa jej nezdá ? Urobila mu sono mozgu, fontanelu má ok ? Alebo sa jej nezdá len ten obvod, lebo je mimo tabuľky ?

zuzik307
20. dec 2013

@evuliceeek tu je tabulka Svetovej zdravotnickej organizacie obvod hlavicky/vek u chlapcov: http://www.who.int/childgrowth/standards/second... ale je to LEN tabulka 😉 podla mna zavisi aj od obvodu hlavicky pri narodeni, ci je ten rast symetricky, alebo je tam nejaky skok...moja mala obvod hlavicky 37 cm pri narodeni, v roku 49 cm 😉

uhnakova
20. dec 2013

Zda sa to doktorke vela? Nas maly ma tiez velku hlavu, v roku mal 50,5 cm, teraz ma uz 51, deti kamaratok v rovnakom veku maju okolo 47-48 cm. Maly to zdedil po muzovi, ktory nosi najvacsie cislo prilby a aj tak ho tlaci 🙂. Na tvojom mieste by som sa nijak neobavala, pokial mate v rodine velke hlavy. Ono sa ten rast po roku spomali a postupne to nebude take okate 🙂.

evuliceeek
autor
20. dec 2013

robili mu sono hlavičky, fontanela je OK, povedala, že nález je celkovo v norme, že má viac mozgovej tekutiny, ale to detičky mávajú bežne, ale aj tak odporúča cvičenie lebo hlavička je veľká, príde mi to nelogické, veľké hlavy máme pritom v rodine - manžel

uhnakova
20. dec 2013

@evuliceeek ako chce cvicenim docielit pomalsi rast hlavy? Jedine posilnit chrbat a krk, mozno to maleho pohybovo posunie dopredu. Nas syncek sa zacal dost neskoro pretacat na brusko a potom vsetko robil o dva mesiace v priemere neskor nez ine deti, mozno to suviselo s velkou a tazkou makovicou 🙂. A tym ze ma taku velku hlavu, tak vecne padne na nu, proste ho vzdy prevazi. Chudacik, ma nonstop modre celo.

evuliceeek
autor
21. dec 2013

neviem ani ja aký je súvis medzi cvičením a rastom hlavičky, náš malý je pohybovo živý, pretáča sa sám, objavil nohy, už sa ťahá do sedu a podľa mňa vôbec nezaostáva