ahojte mamičky, môj malý má 70 cm do dĺžky a obvod hlavičky 45 cm, neurologičke sa to nezdá, že to nie je normálne a musí chodiť cvičiť. Otáča sa už sám na bruško a spať, na brušku sa naťahuje za hračkami, vo veľkom si rozpráva, objavil nohy, pokúša sa sedieť. Príde mi, že je úplne ok. Ako to bolo u Vás?
@evuliceeek Ja mám dcéru a od narodenia mala "veľkú" hlavu, už si nepamätám koľko to bolo v 5mes., ale v roku mala 50cm. Pedine sa to tiež moc nepáčilo (na každej poradni premeriavala a upozorňovala, že je mimo tabuľky), poslala nás na neurológiu, ale tam nám doki povedal, že je úplne v pohode, na svoj vek vedela to čo má, tak ako aj tvoj syn. Tiež bola väčšia a naviac u nás tá "veľkohlavosť" bola aj dedičná z mužovej strany. Nič sme neriešili, necvičili. V roku sa ten rast zastavil, teraz má 2 roky a obvod cca 52cm. A vám neurologička povedala, čo konkrétne sa jej nezdá ? Urobila mu sono mozgu, fontanelu má ok ? Alebo sa jej nezdá len ten obvod, lebo je mimo tabuľky ?
@evuliceeek tu je tabulka Svetovej zdravotnickej organizacie obvod hlavicky/vek u chlapcov: http://www.who.int/childgrowth/standards/second... ale je to LEN tabulka 😉 podla mna zavisi aj od obvodu hlavicky pri narodeni, ci je ten rast symetricky, alebo je tam nejaky skok...moja mala obvod hlavicky 37 cm pri narodeni, v roku 49 cm 😉
Zda sa to doktorke vela? Nas maly ma tiez velku hlavu, v roku mal 50,5 cm, teraz ma uz 51, deti kamaratok v rovnakom veku maju okolo 47-48 cm. Maly to zdedil po muzovi, ktory nosi najvacsie cislo prilby a aj tak ho tlaci 🙂. Na tvojom mieste by som sa nijak neobavala, pokial mate v rodine velke hlavy. Ono sa ten rast po roku spomali a postupne to nebude take okate 🙂.
robili mu sono hlavičky, fontanela je OK, povedala, že nález je celkovo v norme, že má viac mozgovej tekutiny, ale to detičky mávajú bežne, ale aj tak odporúča cvičenie lebo hlavička je veľká, príde mi to nelogické, veľké hlavy máme pritom v rodine - manžel
@evuliceeek ako chce cvicenim docielit pomalsi rast hlavy? Jedine posilnit chrbat a krk, mozno to maleho pohybovo posunie dopredu. Nas syncek sa zacal dost neskoro pretacat na brusko a potom vsetko robil o dva mesiace v priemere neskor nez ine deti, mozno to suviselo s velkou a tazkou makovicou 🙂. A tym ze ma taku velku hlavu, tak vecne padne na nu, proste ho vzdy prevazi. Chudacik, ma nonstop modre celo.
neviem ani ja aký je súvis medzi cvičením a rastom hlavičky, náš malý je pohybovo živý, pretáča sa sám, objavil nohy, už sa ťahá do sedu a podľa mňa vôbec nezaostáva
@evuliceeek moj ma 19 mesiacov a obvod hlavicky ma 50 cm,tak neviem,....