Obsah akrylamidu vo výrobkoch z obilnín

bubblinkka
30. sep 2014

Ahojte. Vo viacerých diskusiách na "potravinovú tému" som si všimla, že niektoré mamičky sú v tejto problematike dosť zbehlé. Chcela som preto poprosiť (keďže sa mi tieto informácie zatiaľ nepodarilo nájsť), či by ste mi vedeli poradiť, resp. povedať či je riziko prítomnosti akrylamidu aj v potravinách ako kuskus, bulgur a ako sú na tom cestoviny. Takisto by ma zaujímalo, či neviete, či je riziko jeho prítomnosti v klasických ovsených vločkách (napr. http://www.alnatura.de/Alnatura Produkte/Produk...).
Základné fakty a princíp jeho vzniku mi je jasný, len neviem ako prebieha výroba týchto konkrétnych obilninových jedál (najmä aká teplota sa používa).
A posledná (kontrolná otázka)- v detskom príkrme so 100% obsahom ovocia by sa nachádzať nemal, alebo sa mýlim?
Vďaka za všetky príspevky k téme 🙂

monkabr
30. sep 2014

@bubblinkka Ahoj, som rada, ze sa aspon niekto zaujima o zdrave stravovanie, som ani nemyslela, ze tuto velmi nezdravu latku tu na koniku niekto pozna 🙂
Akrylamidu sa vyhnut neda, skoro vsade sa uvadza, zee vznika len pri tepelnej uprave potravin, ale to nie je pravda, tak ho vznika len ovela viac ako bez tepelnej upravy. Da sa jeho obsah obmedzit tak, ze nebudeme vyprazat, piect,... Najvhodnejsia tepelna uprava, ak sa mu chce clovek co najviac vyhnut je parou alebo varenim, kedze najviac vznika pri teplotach nad cca 120 stupnov.
Ano, obsahuju ho aj detske vyzivy. Aj cestoviny, v akejkolvek forme.
Obsahuje ho strasne vela potravin, posielam ti link na jednu studiu, kde je aj tabulka potravin a kde sa dozvies konkrtetne a presne odpovede:
https://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&...

meluela
30. sep 2014

@bubblinkka ahoj, ja som sa s akrylamidom stretla davnejsie ked som si studovala par veci o bezkofeinovej a cerealnej kave.
Je to taka dan za civilizaciu, urcite je dobre sa vyhybat z tohto dovodu smazenym veciam, ale s tym akrylamidom v chlebe asi moc nenarobime.
V klasickych vlockach ho podla mna zas tak vela nebude, urcite menej nez v tych pozliepanych smazenych
v detskom prikrme by ho tiez malo byt minumum, pokial nieco nepokaslu pri vyrobe

bubblinkka
autor
1. okt 2014

@monkabr
@meluela
po tom,co som si doteraz nacitala mi je jasne,ze sa mu vyhnut neda uplne,ale rada by som aspon minimalizovala (vramci moznosti) potraviny,ktore ho obsahuju vo vacsich mnozstvach..pravdupovediac o taketo veci som sa zacala zaujimat as pri zavadzani prikrmov pre synceka a niekedy sa nestacim divit..inak je dost smutne ake slabe je povedomie tykajuce sa zdravej vyzivy..samozrejme nie som ziaden extremista, ale myslim,ze nezaskodi vediet troska viac o tom,co dennodenne jeme a davame jest aj svojim detickam najst nejaku zlatu cestu,aby sme boli nielen syti ale aj pokial mozno urobili nieco pre svoje zdravie..🙂

bubblinkka
autor
10. okt 2014

@monkabr
@meluela
kedze ste v tejto problematike zjavne scitanejsie, chcem sa este opytat (sice to priamo nesuvisi s temou ,ale predsa)- co vravite na celozrne vyrobky u malych deti, resp. na vlakninu? ja som sa,co sa tyka zavadzania prikrmov rozhodla postupovat plus minusi podla knihy dr. bukovskeho : navod na prezitie pre bejby + hned to bufde anjelik (sice som ho nikdy velmi "nemusela", no kniha sa mi zdala celkom dobra, mala som pocit,ze si na jej napisani naozaj dali zalezat a problematiku si nastudovali). ten uz od malinka odporuca zavadzat celozrne kase, ryzu atd. minule ma vsak znama upozornila,ze male deti by take mnozstvo vlakniny nemali dostavat, tak som si chcela tuto info overit a naozaj som nasla pomerne vela odporucani , ktore hovoria o vhodnosti prednostnit bielu muku a nedavat detom do pomerne vysokeho veku (tusim sa najcastejsie spominalo az do 6 rokov) prilis vela vlakniny..dost ma to zarazilo..co na to vravite?