Viem ze kazde dieta ma svoje tempo ale v poslednej dobe ma uz chytaju vazne obavy. Mam 5,5m syna ktory sa este sam nepetoci len ked ho dostanem na bok. Slabe brusko a na brusku ma zatate paste aj pri 2 vzpriameni.
Cvicime vojtovku zatial 1t , cvicime aj na fitlopte a overballe (2m) .. Videla ho aj neurologicka, a aj fyzio lekarka. Ziadnu poruchu nenasli len mu treba dopomoct. Drobec ma uz skoro 9kg (70cm).
Mam dojem ze uz robim aj nemozne, aby sa niekam posunul (neustale mrncanie k pohode tiez nedopraje) a je to naozaj deprimujuce ked vidim kolko usila a snahy do toho davam, neustale sa hrame tak, aby si posilnil casti, ktore potrebuje a ucim sa nove "cviky" od fyzio lekarky... a pokrok skoro ziaden nevidim.. Plus od narodenia to furt daco tu koliky tu intolerancia.. a moje kamaratky si ani len nic neprecitali o vyvine , maju dieta bars kde odlozene a moc sa mu nevenuju a ono i tak napreduju daleko viac, ledva navstivia pediatra kovli ockovaniu.. Nechcem funkat ale prosto nenechadzam u nikoho pochopenie. Som stastna ze mam super zdraveho syna ale uz dostavam strach lebo toto nie je zalezitost jedneho mesiaca.. Napravi sa to nejako ? Otoci sa to raz ?
Neviem poradit ale napisem z mojej skusenosti. Moj starsi sa vedel otacat 3 mesacny 10 mesacny uz behal bol velmi sikovny. Napriek tomu je ztp.. susedke dcerka sa nechcela otacat hadam este 8 mesacna, chodit zacala skoro pred 2r. Stale cvicili s nou vsetko mali vydrete. A malinka je teraz velmi sikovna skolkarka, nikdy by si nepovedala ze mali take problemy. Dobre bude ak dr nevidi iny problem, cvicenie pomoze a casom vsetko dobehne
@kacena4 dakujem. Cvicenia nekombinujem len tak ako mi to fyzio ukaze ze mam... a dakujem
@ligyakovak_gmail však ste pod dohľadom, tak kľud. Cvičíte. Však hentaky tucko kým sa otočí, to ma veľa roboty. Len si pekne cvičte, buď rada že je zdravý a zravy a uvidis, za chvíľku bude lozit a behať. Len to chce kľud a trpezlivosť
@ligyakovak_gmail Boli sme s dcérou v rovnakej situácii. Cvičili sme Vojtovku od 5m do roka. Mala hypertonus na DK a hypotonus na brušku a chrbatiku. Prvý krát sa sama pretočila na konci 6m. Celkovo ide "pomalšie" oproti rovesníkom, no je šikovná a verím, že rozdiely sa neskôr úplne stratia. Nezúfaj, poctivo cvičte, všetko bude v poriadku. Moja malá mala v 6m 7kg a neurológ aj fyzio vraveli, že úlohu tam zohráva aj to, že je buchtička, tvoj malý je asi tiež pevnejší, pekne ho len podporuj a všetko bude v poriadku 🙂
Kamaratka mala tiez dost pevne dieta, asi v 8 mesiaci sa zacal pretacat. Totiz dlho polohu na brusku netoleroval lebo vela plakaval ako high need baby. V 10 mesiaci sa zacal plazit, na konci 11 mesiaca stavat. Je uplne normalny a zdravy. Kamaratka tomu nechala prirodzeny vyvoj, netlacila na maleho, nic s nim necvicila a hlavne sa nestresovala.
Ked dieta napreduje, aj ked svojim pomalsim tempom, tak je v poriadku.
Problem zacina ked dieta ani pomalsim tempom nenapreduje.
@ligyakovak_gmail nestresuj, nam sa maly zacal pretacat na brusko az teraz. Kazde dieta je ine. Niektore ide rychlejsie, niektore pomalsie. Ja si vobec z toho stres nerobim a hlavne neporovnavam. Niektore ani nelozia a zacnu hned chodit. Je este malicky, vsetko dobehne 🙂
@pribinak tak tucko asi ne. Moj syn mal za prvy mesiac +7cm ked mal 3mes mal 4zuby , ked mal rok 13kg a vsetko ok. Niektore deti nejdu podla tabuliek ale prosim nenazyvaj babatka tuckami to mozes dospelakov co "zeru" nie kojenca
@andrea_prestastna 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ Dobrý bože, snáď každému okrem teba je jasne, že tucko nebolo myslene urážlivo, ale v tom zmysle, že keď je veľký tak sa možno ťažšie hýbe ako dieťa ktoré má v jeho veku o 3-4 kg menej
Môj syn mal v roku ledva 8.5 kg tak toto bábätko v porovnani s ním je tucko
A pre tvoje info, nie všetci dospeli ktorí sú tuční, žerú, niektorí si dovolia byt chorí (napr štítna žľaza)
@pribinak neboj ja sa neurazam ale da sa to aj inak a viem o chorobach viac nez dost
@ligyakovak_gmail ja len na povzbudenie.. ja mám s oboma deťmi to iste s rečou. Každé slovo, gramatika, hláska doslova vydreté.. x rokov k logopedovi a stále nejaký trening.. tiež si na to pofrflem keď si predstavím že iným detom to ide úplne samé.. ja verím že sa to otočí 🍀 každý je iný a tvoje dieťatko potrebuje v tomto pomôcť. Určite koľko vytrvas, toľko mu to pomôže vo vývoji. Nikdy by si si neodpoustila keby sa na to vykašleš a potom by ti lekár povedal že veď ale tomuto ste mohli zabrániť keby ste cvičili.. Aj keď cítime nespravodlivosť, mohlo by to byt ešte omnoho horšie. To sa snažím si hovoriť keď sa opúšťam že prečo ja 😂
Ved ma 5 a pol mesiaca, je uplne normalne, ze sa este nepretoci. Moj sa prvykrat pretocil 23.12. Narodil sa 7.7. Takze mal prave 5 a pol mesiaca. Do druhej strany sa pretocil az v 7 mesiacoch. 2. vzpriamenie je tiez az okolo 7 mesiacov, nie v 5. Nas to zacal robit len nedavno, aj to este nemotorne, ze ked sa zdvihne vyssie, prekoti ho.
Mozno prave to, ze si tvoje kamaratky nic neprecitali bolo lepsie, ako ked si mamicka nastuduje milion knih a clankov a potom potrebuje dietatko trosku viac casu a uz su obavy, ze je nieco nespravne. Ak lekari nic nenasli, tak daj babatku proste len cas.
@ligyakovak_gmail môj syn sa začal prevracat ako 8 mesačný. Dovtedy bol pasívny. Potom ako keby utalo a začal sa pretáčať do všetkých svetových strán, sedieť loziť i chodiť v priebehu 1,5 mesiaca. Teraz je jej vrátila, nechytim a nedobehnem
Možno tá ukludnim 😁moja mala má o týždeň 8mesiacov,začala sa pretáčať na brucho v 7ich 🤭a pred troma dňami už na štyri (sa pohojdava)do teraz nič vôbec ,lenivá bola. Má skoro 10kg takže je aj viac nemotorna s takou váhou.Tiez som stresovala čo sa nepretaca ani nedáva do druhého vzpriamenia a zrazu začala skoro naraz všetko. A tiež mala ruky dlho v pastickach aj na druhom vzpriameni a naraz ich vystrelia. Takže ja si myslím že to pôjde,len trošku neskôr,má čas
@stevka25 dakujeeeeeem ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ on je sice tazky ale aj dlhan a chrbat jak Arnold :D. Nepride mi bucko ale to je moj mama pohlad. Duuufam ze toto bude aj nas pripad.
@ligyakovak_gmail niesi v tom sama, my tiez od narodenia stale nieco, koliky, dojcensky štrajk, problem so spanim atd atd. Za tyzden ide mat 5 mesiacov a ma 9,5kg a 74cm je cisto len kojený. Aj nas ma problem sam sa pretáčať, na bok sa pretoci ale na bruško s pomocou. Snazim sa to neriešiť a nestresovat sa lebo inak je zdravý. Motorika sa mu rozvija dobre, hračky chytá všetko vníma, takze si myslím, ze to pretacanie je tou váhou. Takze hlavu hore mamincka a hlavne ziadne stresy 🙂 nechaj ho ist svojim tempom a vsetko bude fajn 🙂
@ligyakovak_gmail ono este je to pohoda 5,5 mesacnik. Hlavne netlac na neho, tym si robite stres obaja. Ideal nechat ho co najviac na podlozke s hrackami a ty len sleduj, obcas dopomoz. On sa chyti urcite. A uvidis, ze budes oci vyocovat, ked ti zacne robit vsetko naraz a budes vdacna za tu dobu, ked ho nebolo treba nahanat po izbach pri vymene plienky 😂
@ligyakovak_gmail ked zvlada 2. Vzpriamenie, tak sa neboj. Pozri si Kiedronovu. Velmi odporucam baby plavanie na celkove rozhybanie a aj baby cvicenie 😉.
ak mas 5m drobca zbytovne sa nestresuj najma ak ma 9kg. (tolko mavaju rocne deti) takze je viac nemotorny a potrebuje to viac energie aby sa pretocil, ak bude par tyzdnov mimo normy nic sa nedeje, vobec by som neriesila 3rozne cvicenia nechaj mu cas a klud nech sa do toho dostane sam. drzim palceky