Novorodenecká žltačka nám trvá už šiesty týždeň

zajkula62
17. okt 2017

Ahojte,
syncek mal novorodenecku zltacku po narodeni, takze si nas v porodnici nechali 2 dni dlhsie. Vysledky ale asi boli este v norme (nemusel pod lampu), takze po 2 dnoch navyse nas pustili domov, s odporucanim slnit. Pred tyzdnom sme boli u pediatricky na kontrole, a vysledky boli - bilirubin hodnota 170. Poslali nas teda do nemocnice. Tam sme boli 5 dni (2 infuzie). Skontrolovali mu pecen, organy brusne - a vsetko je v poriadku. Bilirubín vsak pri odchode po 5 dnoch mal stale 150. Pribera dobre (150g/3dni). Cele 2 dni som ho po odchode z nemocnice slnila.. a dnes vysledky bilirubin 170 ... uz neviem co s nim robit. Pribera dobre, nie je spavy.. ale je zlty. Mali ste niektora dlhsie zltacku u vasho dietatka? Prosim o rady co s tym, ak mate niektora nejake skusenosti.🙂

janinamojka
17. okt 2017

@zajkula62 presne toto mala moja prva dcera..prepustili nas normalne,obvodna nas poslala o par dni naspat,mala bola ako pomaranc doslova,velmi zle vysledky..bola aj pod lampou,na infuzke..zas nas pustili domov a zas nas dali do nemocnice.nakoniec mi zakazali kojit lebo udajne tu liecbu brzdi aj hormon v mater.mlieku,tak som si musela mlieko tlacit a prevarat a az tak ho malej davat,po striekacke,kedze som kojila,flasu nepoznala..bol to horor..trvalo to vyse mesiaca po narodeni..drzim.palce.

libawet
17. okt 2017

@zajkula62 fúúú, tak to som prekvapená, čo čítam. Nemali ste problémy s krvnými skupinami Teba a Tvojho manžela? Lebo my áno, ja 0+ a manžel A1+, syn mal A1+ a po pôrode nastal problém práve s tým, že mu vystúpal bilirubín nad 100 a menili mu krv na 0+, potom do týždňa bol OK a pustili nás domov, no to bolo pred 22 rokmi. Takže teraz už sa krv nemení, ak je takýto problém? Mne totiž vtedy povedali, že ak by mu tú krv nevymenili, práve táto vysoká hladina bilirubínu mu môže spôsobiť odumieranie mozg. buniek, preto sa pýtam na tie vaše krv.skupiny....( ak by môj syn ju zdedil po mne, teda na 0+, krv by mu nemenili, lebo ten bilirubín by nevystúpal )

janinamojka
17. okt 2017

@libawet menili krv aj pred 12 rokmi ked bol taky problem ale asi len.ked ide o problem tych krvnych skupin,lebo my sme to mali tiez velmi zle ale krv bola ok tak nam to nerobili..iba lampa,infuzky,prednison sme uzivali,a to kojenie mne zakazali priame...ale tiez to trvalo velmi dlho aj u nas..

libawet
17. okt 2017

@janinamojka práveže tam by sa malo kojiť veľa, aby z dieťaťa ten zvýšený bilirubín odchádzal stolicou, tak asi si mala niečo iné.

janinamojka
17. okt 2017

@libawet nie mali.sme novorodenecku zltacku..ale uz boli v koncoch s nami..Ano kojit som mala,ale nie napriamo,mlieko sommnou prevarit musela aby som znicila hormon v mlieku..

janinamojka
17. okt 2017

@zajkula62 mrkni na choredieta.sk-zltacka u novorodenca..😉

libawet
17. okt 2017

@janinamojka áno, chápem, myslela som " iné " ako v zmysle "iné "v novorodeneckej žltačke, lebo môže byť normálna, môže byť patologická - a tá môže byť z rôznych príčin, preto som sa autorky pýtala na tie krvné skupiny, že či náhodou lekári čosi nezanedbali, ale asi nie, lebo krvné testy im robili a aj iné vyšetrenia...tak asi ide o bežnú žltačku, len teda s horším a zdĺhavejším priebehom.

janinamojka
17. okt 2017

@libawet mne sa dcera narodila v 36 tt,a udajne predcasne narodene deti tazko spracuvaju ten bilirubin a byva to take komplikovane vtedy..Pricin moze byt asi vela,to ked menia krv to je asi to.najzavaznejsie..Je tosom tazke ked take male babo uz po nemocniciach chodi,navyse mamina v sestonedeli neoddychuje ale s nim v nemocnici trpi..

luliu
17. okt 2017

@libawet zakazujú kojiť pri silnej žltačke, nie je to hlúpost

luliu
17. okt 2017

My sme skoncili so žltačkou na ARE, povedali, že keby sme prišli o den neskor, má poškodený mozog. Dcéra bola pod lampou 48h nonstop, nemohla som ju ani kojiť, aj jedla pod lampou,prebalovala som ju tam. Potom už išiel bilirubin dole

zajkula62
autor
17. okt 2017

Narodil sa v 39.tt. Vážil 3100g. Teraz ma 4600g. Otec ma vraj 0+(ta nula nie je istá.), ja mam b+(z pôrodnice zistivane) ale malý ma vraj a+ (co v tomto prípade ani nie je možné... Takže netuším komu zle určili krvnu skupinu, ale určite je manželovo (aby niekoho nenapadlo se nie 😀)

libawet
17. okt 2017

@luliu a mali ste bežnú novorodeneckú alebo ?

zajkula62
autor
17. okt 2017

Posielam fotku. Takto je žltačky. Vidno hlavne rozdiel rúčky a hlava. Tie rúčky už má také svetlejšie oproti hlavičke. Mlieko ma aj odstriekavane (momentálne vo fľaši) + priame kojenie.

janinamojka
17. okt 2017

@zajkula62 babika krasna..🙂 vidiet ze.je zltucky no..neboj,to ustupi..Skus aspon na 48 hod.to mliecko nedavat priamo,nekojit,ale prevar si ho..Moja bola ako.pomaranc,doslova..kazdy hikal aka je sneda....ale ona nebola sneda...to sa zo zaciatku tak maskovala ta oranzova farba,aj bielka v ockach mala oranzove.

jana_eyre
17. okt 2017

http://www.choredieta.sk/index.php/novorodenec-...

Vyborny a prehladny clanok o zltacke a jej typoch, skus precitat..

Vsetky moje deti mali zltacku, najsilnejsiu prvy (10dni v nemocke a bol zlty tri mesiace) druha trocha slabsiu (7dni v nemocke) treti na hrane (ani o den dlhsie v nemocke)..

luliu
17. okt 2017

@zajkula62 áno klasickú novorodenecku, moja mala bola ako pomaranc.

libawet
17. okt 2017

@zajkula62 a máte teda bežnú novorodeneckú žltačku ? Tie krvné skupiny, to bude asi omyl, dajte si urobiť znovu, teda manžel.

katharinka1
17. okt 2017

U nás bol podobný problém , mali sme lampu z nemocnice požičanú doma a každé rano sme chodili do nemocnice na kontroly. Hodnoty boli aj po 3t stále vysoké, avšak ako mi bolo vysvetlené , ze každý dalsi den po narodení nie su uz pre dietatko take nebezpečné ako tesne po narodeni. Žltá bola este 3 mesiace.

libawet
17. okt 2017

@jana_eyre no veru, takže u nás bola hodnota až nad 300 ( mne vtedy povedali, že je to už nad 100, asi ma nechceli ďalej ľakať, aj tak som bola v tom, že čo meniť krv? Syn zomiera ? Nič také som totiž dovtedy nepočula, nikto mi nič v tej dobe nevysvetľoval, len keď mi zistili moju krv. sk.0+, tak hneď volali na krv aj muža, to mi divné bolo, len mi to nikto nevysvetlil ), synovi menili krv, boli sme tam vtedy pred 22 r. také 2 prípady. Odvtedy som už o tom prečítala mnoho článkov, no stále neviem celkom pochopiť, prečo moja 0+ nie je v tehotenstve kompatibilná s mužovou A1+? A stalo sa, čo sa stalo. Keby mal syn krv po mne, tak by bolo všetko OK, alebo, ak by mal muž tiež 0+. Práve kvôli tej výmene som už druhé dieťa nemala, lebo som sa potom už veľmi bála, povedali nám, že to bude to isté na 95%, už som nechcela riskovať. Za článok ďakujem.

pianina
17. okt 2017

My sme mali taky isty problem,Zlty velmi velmi dlho,skoro az do zelena.Len slnit,slnit.Organizmus to sam odbura.Inac ja som bolo tiez z toho na prasky.Zacal postupne od noh beliet.Vela sil...

jana_eyre
17. okt 2017

@libawet nie je zaco 🙂 ak som to ja vsetko spravne pochopila za ten cas co som o tom vsetko citala, ide o rozpad cervenych krviniek ktore su v case porodu zvysene kvoli kysliku a nasledne sa rozpadavaju a menia na bilirubin.. Ak malo dieta vela cervenych krviniek, je predpoklad, ze bude mat aj vysoku zltacku.. Moj prvy bol cerveny po porode ako paradajka - mal raz okolo krku pupocnik, nemuseli ho ozivovat, ale asi mal menej kyslikuz coho mal velmi vela cervenych krviniek.. Par hodin po porode sa aj zacal dusit a potom to zacalo.. Najvyssiu hodnotu mal okolo 290, pod lampou takmer stale a mal hustu krv.. Strasne spal a nepriberal zacarovany kruh.. (mal aj strasne nizky cukor) Dcera mala troska nizsiu hodnotu a ona nastastie papala uz na porodnom stole..

Tretieho som uz len slnila doma, ale bala som sa aby mu to nestupalo.. Ale dr mi vravela, ze ak ma koncatiny uz ruzove, odchadza to - posledna odzltne hlava..
@zajkula62

pininka
17. okt 2017

Som prekvapena,ze to takto riesia,lebo mne v nemocke povedali,ze hodnoty do 200 sa uz neriesia. Tiez bola velmi dlho zlta,ale ziadne dalsie testy nam nerobili, pri odchode z porodnice sme mali 230. Citala som aj clanok,ze sa nepotvrdilo zeby to sposobovalo nieco vazne. U nas bol aj problem, ze ja som 0+ a muz A+ a to sposobuje nejake zmiesanini, takze jej z krvi robili test, ale nepotvrdilo sa to. Doktorka mi ale vravela ze pri tejto kombinacii krvnych skupin ma zltacka horsi priebeh.

vevesh
17. okt 2017

Moje dieta malo tiez - celkove prirodzene odznenie trva v priemere 3 mesiace (u nas to bolo cca. 11 tyzdnov)- hlavne vela kojit a na slnko von davat bola rada dokiho....

zabina27
17. okt 2017

Nám tiež neodporúčali kojit, bud odstriekane mlieko nie prevariť ale pasterizovat, alebo dávať um, prípadne striedať kojenie s um. Presne že to mm obsahuje čosi, čo spomaľuje odbúravanie bilirubínu... Počula som, že napríklad v TN pôrodnici davaju na žltačku glukózu bábätkám

danielak84
17. okt 2017

To ste nemali az take vysoke hodnoty.Moja mala mala vyse 700,v porodnici sme boli 10 dni a prepustali nas s hodnotou okolo 150.Co sa tyka krvnych skupin ja mam 0+,muz AB+ a dcerka mala A+.Krv jej nemenili ale bola skoro cely cas pod svetlom.Na kontrole mala tie hodnoty vyssie ale nemuseli se ist zase do nemocnice.

hivanik
17. okt 2017

Ano, glukozu davaju to som pocula od sestricky s porodnice

@zajkula62 môj syn bol žltý, najmä oči, asi dva mesiace po pôrode, ale hodnoty v pôrodnici boli ok, takže nás poslali domov. Dr. neriešila, že je to U PLNE DOJČENEHO OK aj do troch mesiacov, vzhľadom na stav z pôrodnice, ibaže by neprešlo, bude testovať. Potom ok. Bilirubin má v tele ochrannú funkciu, upozorňuje, že niečo nie je ok. Buď nedostatok mliečka (že priberá, neznamená, že má dosť) alebo nejaká patológia. MM udržiava bilirubin v určitej hladine, lebo pomáha chrániť telo, keď budeš prevarat mlieko zničís v ňom všetko dobré a umelo bilirubin znížis, no príčinu neodstránis. Skús sa skontaktovať s laktacnou poradkyňou, vyhodnotí dojčenie a poradí Ti aj v tomto smere. Dojčenie zakazujú paušálne no bezvýznamne. Ale je to na dlhú diskusiu.

pininka
18. okt 2017

Mne praveze hovorili aby som kojila co najviac, nech ide zltacka rychlo prec. Ja ozaj nechapem to nase zdravotnictvo.

nana123
18. okt 2017

@zajkula62 ahoj, mali sme to iste, 10 dní v pôrodnici a potom ešte 2 mesiace sme to riešili. Ale že to bol problém ten že ja mám krv rh-. Ale náš neposlali do nemocnice ale existuje v KE ambulacia kde riešia také deti. Dokonca tam mali aj ten prístroj na svetlo. A dávali nám aj nejaké lieky na predpis + piridoxin. Ambulancia sa volala neonatologicka. Oni nám pomohli tiež sme boli ako citrón prvé 2mes. 🙂

zajkula62
autor
18. okt 2017

@coccinellaseptapunktata S množstvom mlieko problém nemám. Týždenne mrazim liter nevyše co už nevypije.. 😁
No nič no.. Budem ho kojiť a slnit naďalej a o týždeň skočíme zase na krv ci sa to mení.