Novorodenecká žltačka

tamara7
7. okt 2013

Ahojte, mam 3 tyzdnoveho syna, este v porodnici mal zltacku, davali ho pod lampu a hodnoty sa znizili tak, ze nas pustili domov. Napriek kazdodennemu slneniu sa nam to opat zhorsilo tak, ze sme museli ist do nemocnice. Dnes sme uz tyzden doma, ale zda sa mi, ze syncek zase zltne. Neviete mi poradit co mam robit, aby sa to zlepsilo a nemuseli ist spat do nemocky? 😢 Neda sa na to pouzit bioptronova lampa??
Dakujem...

darina1952
7. okt 2013

@tamara7 no určite sa o tomto poraď so svojou detskou lekárkou a nech mu aj odoberie krv na sledovanie bilirubínu. 🙂

ivett1
7. okt 2013

@tamara7 radšej do nemocky a po vyšetreniach ako by malo byť to žltnutie príznakom nejkého vážnejšieho ochorenia ...
viem o čom píšem, my sme chodili po vyšetreniach 4 mesiace, vždy po 10 dňoch váženie a odber krvi ... nakoniec prišli výsledky z genetiky, že má MGS ... t.j. zvýšená hladina žlčového farbiva-bilirubínu v krvnom sére nad normálne hodnoty je pre nášho synátora "normálny" stav ... u iných ľudí je to už žltačka ... jemu hladina bilirubínu bežne kolíše a problém je, hlavne vtedy, keď je hladný ... prejaví sa to aj na farbe pleti - chytá bledožltkastý nádych... a aj pri odberoch "nalačno" musia brať do úvahy, že by mohol mať zvýšený bilirubín ... PS: inak tá naša "choroba" je dedičná porucha metabolizmu a to znamená, že niekto v rodine ju už mal ...

seemani
7. okt 2013

Mne v pôrodnici vraveli, že ho mám často kŕmiť a aj keď mi zaspával počas kŕmenia, zobudiť a znovu nakŕmiť. Čím viac papá, tým častejšia stolica a odvádza sa to z tela preč. Žltačkové deti sú veľmi spavé a ptoom aj málo jedia. Ale tak nám sa to už nevrátilo, my sme to mali tri dni po narodení.. Tak radšej choď za lekárkou

gabina123
7. okt 2013

moja malička bola žlta do troch mesiacov a mala kojenecku žltačku po dvoch dnoch prevarania mojho mliečka zltacka zmizla a davala som aj bekomplex,celaskon a čierne uhlie .bola som uz zufala ale mame to a sebou.a je moc zlty?

tamara7
autor
7. okt 2013

@gabina123 je trosku zlty, ale bojim sa, aby sa to nezhorsilo. A kolko mliecka si prevaraka a ako dlho?

gabika7706
7. okt 2013

@tamara7 aj moj maly mal zltacku, v porodnici bol pod lampou, po prichode domov nam este nasa pediatricka dala nejaku tabletku, mlieko som urcite neprevarala, zlty bol este aj v tretom mesiaci trosku, dr. sledovala hodnoty, vsetko bolo OK. Len vela kojit, ked je dieta spave, budit a kojit... Odporucam precitat http://dojcenie.wordpress.com/2010/02/13/novoro...

mahulenka87
7. okt 2013

nám odporúčali čo najviac slniť (na slniečku za oknom, vyzlečený len v plienočke), čo najviac kojiť (ak sa dá...ja som napr.mliečko nemala, ale zohnala som si od kamošky). Nič viac ma nenapadá... a radšej kontrola u dr.

gabina123
7. okt 2013

prevarila som pat celych kojeni je to narocne ale pomaha to

lucka011
7. okt 2013

Aj naša malá mala žltačku, ale našťastie sa tie hodnoty pohybovali v normách. Ale tie nekonečné odbery krvičky z hlávky a kontroly boli na mozog. Určite treba veľa slniečka, teraz je ešte pekne vonku. Treba prikúriť a položiť drobca na okno povyzliekaného no a veľa mliečka...

magdulienka2
7. okt 2013

My sme si tiež prešli žltačkou a teda hodnoty boli vraj tak druhý stupeň podľa pani doktorky z pôrodnice. Keď mi povedala hodnoty teraz už naša teta Dr. , tak som si teda hneď domyslela, že až taká dobré to nie je....ani zlé, ale teda dobré isto nie.
Dieťatko treba slniť a ak nie je slnko, že je pod mrakom, tak treba aspoň tváričku vystavovať cez okno.
Papať by malo isto čo najviac. Aj za cenu, že to bude UM. Každá strava a NIELEN MM na seba naviaže bilirubín a vyplaví ho z tela von kakaním.
Navyše sme od dr. dostali čierne uhlie a riboflavín. Čierne uhlie sme dávali 1/4 tablety/deň a riboflavín 1/2 tablety/ deň. Myslím, že si to pamätám dobre.
Uhlie zrýchly trávenie a riboflavín kakanie.
Isto sa ale poraď s vašou Dr. a spýtaj sa jej prípadne aj na toto, čo som ti napísala ja. Nám zabralo. Bábätko bude možno žltučké ešte tak do 3 mesiacov, možno nádych do žlta bude trošku dlhšie, ale na očných bielka a na chuti do jedla zbadáš, že sa všetko dostáva do normálu.

svano
7. okt 2013

Dávaj ho na slniečko pod okno,povyzliekať,plienočku pod neho. Samozrejme v miestnosti musí byť teplúčko,aby neprechladol. Stačí na hodinku cez obed. Držte sa.

tamara7
autor
7. okt 2013

Dakujem pekne za rady baby 🙂

poisonblu
8. okt 2013

My sme boli v nemocke kvoli zltacke az 9 dni, 5 dni bol pod lampou...puatili nas vos tvrtok a v utorok uz bolo dobre, hodnoty poklesli...a pri prepusdtani mi kazali davat malemu cierne uhlie a dva dni som mu musela davat odsate prevarene materske mlieko, moze to byt aj mliekom, ze sa ten bilirubin neodburava, nieco so steroidmi v mlieku

romco3
31. mar 2020

nasa mala ma 3 tyzdne a este stale ma zltacku (z porodnice bola pustana po 4-5 dnoch). Pred tyzdnom jej brali krv a mala hodnotu tusim 270. Kedze je rozsireny koronavirus, tak ju nechcu brat na detske oddelenie, ani na lampu. Co mame robit? Co by pomohlo? Je dojcena dost dobre a dostatocne, aj pribrala na vahe, aj kaka. Riboflavin nam nekazali davat.

nadanada54
26. júl 2020

@romco3 ako ste to nakoniec riesili ...nas ma po dvoch tyzdnoch 260 a doktorka na to nic a ma dovolenku neviem ci to riesit inde alebo je to este ok

kikusp
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nadanada54
30. okt 2020

@kikusp no iba sa to kontrolovalo ale trvalo dost dlho kym mu presla ...az niekedy po 2 mesiaci

olivka84
7. mar 2021

@romco3 ako ste dopadli nakoniec