Milé mamičky, poprosím o radu. Moja malinká má 1 a pol mesiaca a stále nás trápi novorodenecká žltačka. V pôrodnici sme mali hodnotu 228, zobrali ju na 12 hodín na ožarovanie pod modrú lampu, kleslo jej to na 168, keď nás prepúšťali mala 180.
Odporučili nám slniť sa a veľa kojiť.
Malinká má dnes 7 týždňov a stále sa hodnoty bilirubinu pohybuju okolo 190-200. Slníme sa 2-3 hod denne, dávam jej trošku čierneho uhlia, kojím každé.2-3 hodiny. Je tu niektorá, ktorá si prežila podobné? Prípadne viete poradiť aj niečo iné ako slnenie a kojenie?
https://sites.google.com/site/problemysdojcenim...
Je to normalne u kojenych deti aj tri mesiace
U nas to iste maly na osvite 3dni hodnoty klesli pustili nas domov, doma slneny aj 5krat a o tyzden spat.. Takto sme sa vratili do nemocnice 3krat ked uz hrozilo ze tam pôjdeme 4krat suseda mi pozicala taku lampu od biopronu na ktorej sa menia farebne uv spektra maleho som každý den 3x ked spal nasvecovala a hodnoty klesli a uz sa viac nevratila.. Drzim paste nech klesnu rychlo a ste fit
Aj nasa bola dost dlho zlta, tiez som kojila aj davala na slnko,ale este trojmesacna bola zlta.
190-200 nie je vôbec veľa na tak staré dieťa, žlté sfarbenie môže pretrvávať dlhé mesiace to nič
@endyslumpfova my sme na tom.rovnako. Maly ma v utorok 7 tyzdnov a mal bilirubin 204...cez kozu ale 97...pecenove testy mal vsak ok, a ani nie je anemicky...takze pokracujeme v kojeni a slneni. Poradili nam este cierny caj sladeny glukopurom...ale ja som.skor za caste dojcenie. Ale vraj to lepsie odburava ten bilirubin, lebo materske mlieko obsahuje enzym, ktory tomu brani...starsia dcerka mala zltacku cca do 4 mesiacov.
@julia204 akurat som si presne tu lampu pozicala na ozarovanie dutin a zamyslala som sa, ci by to malej pomohlo. Ako ste ozarovala? S ktorym filtrom a na ktorych miestach? Ja som si pozerala letacik a k zltemu filtru bolo pisane, ze je ba pecen, tak som jej ju zatial raz skusala oziarit.
@endyslumpfova mne sa zda ze to bolo tiez zlte svetlo.. Lampu som dala do stojana ktory bol k nej postavila k postieľke a ked maly spal na 5minut som namierila svetlo na telicko a tvaricku ale neviem s akej vzdialenosti.. Bolo to pred 5rokmi 🙂 musela by som sa spytat susedy ta mi dala presne inštrukcie co a ako
Nespominate to tu tak radsej napisem. Pri slneni ma byt babatko max v plienke, inak nahucke. Nestaci v bodycku a slnit ruky, nohy. Moj bol zlty 3 mesiace, len sme ho krmili podla potreby a slnili
Ja by som poradila kojit častejšie. 2-3 hodiny su dost dlhe intervaly, ak veľa spi najoj hned ked sa zobudi a znovu ked ide spinkat. Ten bilirubin sa potrebuje odplavit.
@evkamotka tak tak, slnime sa iba v plienke, aby svietilo na co najvacsiu cast tela 🙂
@radkka777 no mne doktorka spominala ten glukopur, aby som rozpustila vo vode, ale netesi ma myslienka zbytocne jej davat cukor, aj ked hroznovy. Okrem toho je mala zvyknuta na mliekl, ked jej davam vodu s troskoi uhlia alebo samu, velmi malo z nej vypije
Mi sme prisli z nemocnice zlty... aj som nechcela ist domou zostrachu bolo to tesne pred velkou nocou.. 4 dni vsetko zavrete.. p9vedali iba davat na slnko.. tak sme dali postielku pod okno.. a kojila som kazdu hodinu tusim.. za tyzden odzltol
@endyslumpfova ja by som glukopur nedavala a tiez by som kojila castejsie, mojho syna som mala prilpzeneho vzdy ked bol hore, tak vela.cikal a.kakal a bilirubin sa pekne odplavil...tiez sme slniecka vela nemali cize pomohlo najma to, pod lanpou bol len jeden den v porodnici...
@sany944 nam pravdepodobne ta lampa pomohla a pouzivala som original to zlte svetlo a potom z toho balenia farebnych skiel tiez zlte, obomi som ozarovala pecen a mam pocit, ze ju to nastartovalo a po 2-3 sme sa zbavili zltacky.
@endyslumpfova ďakujem 🙂 nakonuec sme ju nemali, mal len 198 hodnotu, takze nas na 3.den pustili domov, ale začína mať sopliky, tak asi mu nahrejem dutiny 🙂 a aj na nastrih to moze byt fajn vlastne
@endyslumpfova aj moj maly mal silnu novorodenecku zltacku. Bol sledovany dlho este pediatrickou. Pravidelne sme absolvovali odbery krvi z hlavicky kvoli presnym hodnotam. Bohuzial nic ine ako slnko a kojenie nepomozu. Treba vytrvat a bude dobre. My sme sa trapili asi 3 mesiace. Nastastie este je vonku celkom krasne a slnecno, my sme to stastie nemali- syn sa narodil v januari.