Novorodenec v spánku otvorí oči, prestane dýchať, zbordovie a dostane celotelový tik

dominikadb
4. sep 2024

Ahojte, prosím vás má niekto skúsenosť?
Moja malinka tyzdnova dcéra v spánku (ale nie vzdy) chytí nejaký záchvat otvorí očká pohľad taky prazdy do blba, vyzerá ze sa nevie nadýchnuť zbordovie a chytí taký celotelovy tik, v pravidelných intervaloch trepe ručičkami a nožičkami. Cele to trvá asi 30 sekúnd. Potom sa nadýchne a ten tik ešte chvíľku doznieva a prestane to úplne.
Dnes idem k pediatrovi, a budem tlačiť aby nás poslali na neurológia, len ma zaujíma ci sa nájde niekto kto ma taky istý problém, a ak áno ze čo to je a ako sa to riešilo. Veľmi ťažko sa mi na malinku pozerá keď chytí takýto stav.
Ďakujem pekne.

natalia2007
4. sep 2024

@dominikadb neporovnavaj sa s inymi mamickami, iba ta to zdepta hovorim z vlastnej skusenosti. Urcite povedz doktorke a tvoje dietatko nech riadne presetria. Bude to dobre, neboj sa 🙏

kacena4
4. sep 2024

nakameruj si to inak z tohto opisu tazko radit moze to byt obycajny neurologicky tik (reflexy) ale aj epilepsie. treba aby to dr videl

dominikadb
autor
4. sep 2024

@kacena4 no rada ale to nestihnem ani foťák zapnúť, a napríklad včera celý deň nič, som ju sledovala a mala ten foťák nastavený ze ak by náhodou a v noci ak spinkala tak som len postrehla ze už má len ten tik.

maminkadeticiek
4. sep 2024

Dolezite je nahrat tu situaciu na video.Doktorom to velmi pomoze.

1mina
4. sep 2024

ja by som si sadla s nachystanym mobilom a ozaj si nejaky ten spanok odsedela pri nej aby som to natocila - doktori to budu chciet vidiet podla mna. Moze to byt naozaj aj klasicke babatkovske strhavanie a reflexy ale treba to poriesit aby sa nezanedbala epilepsia nahodou.

taktotedanie
4. sep 2024

@dominikadb najlepsie je aby si takyto zachvat natocila na video to je pre neurologa velka pomoc a nie nieje to normalne, pediater po podani takejto anamnezy od matky musi okamzite vypisat vymenny listok na detsku neurologiu ( terminy su sialene) pytaj akutne

deti95060810
4. sep 2024

ja by som v noci asi aj RZP zavolala, alebo min. pohotovosť... mne to príde ako epi záchvat.

ns994
4. sep 2024

Ako pisali, urcite natocit. Ja viem, ze tazke lebo v takej chvili asi posledne naco myslis je mobil a este natacat. Ale je to najlepsie. Nech to vies ukazat potom neurologovi. Ja som tiez natacala a bolo to lepsie. Lebo opis je jedna vec a druha, ked aspon par sekund z toho vidi na zabere. Ak to ma tak rýchle tak si odsed ten spanok pri nej. Bud nachystana. Ozaj to video pomoze. Prve co bolo sa ma pytali ako to prebiehalo a ci to nemam nahrate. Takze tak no. Pokus sa to nahrat. A urcite smer neurolog (nech ti da pediater vymenny listok). My sme boli iny pripad takze s tymto moc neporadim ale teda zrejme to je nejaky zachvat takze najlepsie co najrychlejsie k dr, normalne to nie je. Drzim palce